Колаптоїдний стан ЦВК

2 Листопада 2004
1095
2 Листопада 2004
17:41

Колаптоїдний стан ЦВК

1095
Маємо ще одну маніпуляцію – психологічний вплив на виборця, намагання переконати його у здобутій перемозі, яка направду не є підтвердженою. Процес оприлюднення даних голосування на президентських виборах – раптом завмер, наче за щось зашпортнувся. Ще до 13 години 1 листопада жвавенько, з інтервалом приблизно раз на півгодини, ЦВК сповіщала громадян про зміни у співвідношенні електоральних симпатій до учасників перегонів, а з 13-ої – ані пари з вуст.
Колаптоїдний стан ЦВК
Хоча опрацьовано лише 94,26 відсотків виборців. Янукович – 40,12%, Ющенко – 39,15%. Що ж це за причина, через яку Центральну виборчу комісію раптом заскочив колапс?

Своє мовчання ЦВК пояснює дуже просто – ми, мовляв, і не зобов’язані негайно оприлюднювати всі результати виборів, за законом маємо право зробити це протягом десяти днів. І абсолютно мають рацію. Дивно лише, чому саме ці горезвісні 5,76% неможливо було обробити вчасно і оперативно, так як це було зроблено з набагато більшим масивом голосів – 94,24%. І оприлюднити попередні (безперечно – не остаточні результати), але – за результатами опрацювання ВСІХ голосів. Протягом десяти днів, передбачених законом для підбиття остаточних результатів, вони, ясна річ, ще мають уточнюватися, звірятися з протоколами ТВК тощо.

Чому ЦВК раптом закомизилася на цій вже малій дещиці голосів, зрозуміло. Причиною цьому є очевидна річ. За тенденцією зміни співвідношення голосів різко скорочувалася відстань між кандидатом від влади Віктором Януковичем, який досі лідирував, та кандидатом від опозиції Віктором Ющенком, та так загрозливо, що їхній відрив скоротився до 0,86%. За таких темпів скорочення постала реальна загроза, що лідери перегонів можуть помінятися місцями. І переломити ситуацію майже не лишалося шансів, оскільки більшість із необроблених протоколів – це протоколи київські та з західних областей України. Тож негайно треба було зупинити цей процес, аби зафіксувати бодай мінімальну (менше одного відсотка голосів), але ПЕРЕМОГУ в першому турі провладного кандидата Віктора Януковича. На чому, до речі, і не забарився наголосити вже 1 листопада голова передвиборчого штабу Януковича Сергій Тігіпко. Так і сказав – «результати першого туру свідчать про перемогу Віктора Януковича». М’яко кажучи, це є неточність, а не м’яко – відверта брехня. Як припускає політолог Володимир Полохало, це робиться задля того, щоб «моральна перевага лишилася за Януковичем». Про результати виборів ЗАГАЛОМ, доки не оброблені всі 100% бюлетенів, взагалі йтися не може. Навіть – про попередні.

Маємо ще одну маніпуляцію – психологічний вплив на виборця, намагання переконати його у здобутій перемозі, яка направду не є підтвердженою. Правда ж може бути зі знаком навпаки. Немає сумнівів, що ЦВК вже відомі результати по всіх 100% виборів. А не сповіщають їх нам, оскільки вони свідчать про перемогу Віктора Ющенка.

Це – за логікою. А от – за фактами. Ось як виглядали протоколи результатів виборів на 66-ій та 71-ій виборчих дільницях 218-го територіального виборчого округу (це абсолютно пересічні дільниці спального району Києва, тобто вибір його електорату можна вважати доста незалежним і усвідомленим):





***

Нарешті! За добу після оприлюднення останніх даних, під тиском штабу Ющенка та Верховної Ради, ЦВК вийшла з колаптоїдного стану і видала на гора дані ще по 0,65% протоколів. Дані ці виявились не на користь Ющенка – його рейтинг впав до 38,88%, Януковича же навпаки зріс до 40,22 (розрив – 1,34%). Невдовзі, буквально за годину – дані ще за новою порцією – 0,61%. Цього разу трошки на користь Ющенка – розрив скоротився до 0,87%. Ці дані з’явились на авторитетних інтернет-сайтах, а також – Інтерфакс-Україна. Тобто фактично відновлено статус-кво станом на 1 листопада. А далі стали відбуватися зовсім дивні речі – на сайті ЦВК останні результати зникли, натомість намертво зафіксувалися попередні – за 94,89% протоколів. Мабуть, як більш привабливі для кандидата Януковича. Тепер вже коли не сама ЦВК, то принаймні її сайт – у колаптоїдному стані. Близько 16.30 в Інтернеті з’явилися нові дані – за результатами опрацювання 97,67% бюлетенів. Янукович – 39,88, Ющенко – 39,22. Але сайт ЦВК непохитно як стояв, так і стоїть на позначці 94,89%.

Лишилось трохи більше 2 відсотків. Видається, що буде зроблено все, щоб на призових місцях перегонів залишились ті ж самі персонажі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду