Олександр Мороз: Якби я підтримав Ющенка – його шанси залишились би незмінними

21 Жовтня 2004
1026
21 Жовтня 2004
11:12

Олександр Мороз: Якби я підтримав Ющенка – його шанси залишились би незмінними

1026
Так кандидат у Президенти України від Соцпартії відповів на головне запитання учасників чат-конференції у "Телекритиці". Олександр Мороз втретє є кандидатом у президенти України. На цих виборчих перегонах Центральна виборча комісія видала йому посвідчення кандидата в Президенти за № 003. Двічі до цього він був кандидатом у Президенти і двічі посідав третє місце.
Олександр Мороз: Якби я підтримав Ющенка – його шанси залишились би незмінними
Яким він сам оцінює свої шанси на перемогу і чому опозиція не об'єдналася, - такими були головні запитання чат-конференції, яку 19 жовтня "Детектор медіа" провела у рамках спільного медіа-проекту „Детектор медіа”, Українського незалежного центру політичних досліджень та газети „Україна молода” - „Організація громадянського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія”.

Олександр Олександрович Мороз, зареєстрований кандидатом в Президенти України 7 липня 2004 року. Президенти висунуто Соціалістичною партією України.

О.Мороз народився 29 лютого 1944 рокуу селі Буді Таращанського району Київської області.

Освіта: Українська сільськогосподарська академія (1965), інженер-механік; Вища партійна школа при ЦК Компартії України, політолог (1985).

З 1991 року - голова СПУ.

„Александр Мороз — это история Украины. Герой спрессованного времени. Если больше ему ничего не удастся сделать в отечественной политике, то находящихся в его активе Конституционной ночи и выступления с пленками Мельниченко будет достаточно для признания его особой роли в истории страны. ” (Дзеркало тижня / 8-15 березня 2002 року) З 2002 – народний депутат України 4 скликання від СПУ, N 1 в списку. На час виборів: народний депутат України, член СПУ. Керівник фракції СПУ (з травня 2002), член Комітету з питань правової політики (з червня 2002).

З 2001 року член спеціальної ради "Форуму національного порятунку".

З 2001 року представник Громадянського комітету захисту Конституції "Україна без Кучми" для ведення переговорів з представниками режиму.

У 1998-2002 - народний депутат України 3 скликання від виборчого округу N 92 Київської області. На час виборів: Голова ВР України, член СПУ. На вибори прийшло 78.2% виборців, за - 40.4%, 17 суперників. (основний - Сівкович В.Л., народився 1960 року, безпартійний, голова адміністративної ради телеканалу СТБ, за - 27.8%).

1998 - кандидат в народні депутати України від виборчого блоку СПУ-СелПУ, N 1 в списку.

Керівник фракції Соціалістичної партії і Селянської партії України ("Лівий центр") (з травня 1998; пізніше - фракція СПУ); голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин (липень 1998-лютий 2000), потім - член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

1994-1998 - народний депутат України 2 скликання від Таращанського виборчого округу N 223 Київської області, висунутий трудовим колективом. На час виборів: ВР України, секретар Комісії з питань АПК; чл. СПУ. 1-й тур: на вибори прийшло 86.5% виборців, за - 38.23%. 2-й тур: на вибори прийшло 77.6% виборців, за - 62.14%. 10 суперників. (основний - Шевченко О.Є., народився 1940 року, ВР України, член Комісії з питань державного суверенітету, заступник голови УРП, 2-й тур - 33.34%).

1994-1998 - Голова Верховної Ради України.

1994-1996 - співголова Конституційної комісії.

1990-1994 - народний депутат України 12(1) скликання від Таращанського виборчого округу N 224 Київської області. Секретар Комісії з питань АПК, член групи "Аграрники". До серпня 1991 - лідер парламентської більшості ВР України.

На час виборів: Київський обком КПУ, завідуючий аграрним відділом. 1 тур: на вибори прийшло 94.7% виборців, за - 19.3%. 2-й тур: на вибори прийшло 87.3% виборців, за 65.3%. 9 суперників(основний - Мостіпан У.М., народився 1944 року; Рокитнянський РК КПУ, 1-й секретар, 1-й тур - 14%, 2-й тур - 26%).

1989-1990 - завідуючий аграрним відділом Київського обкому КПУ.

1985-1989 - 1-й секретар Київського парткому обласних організацій та установ.

1983-1985 - секретар Київської обласної ради профспілок.

1976-1983 - завідуючий сектором механізації та електрифікації сільського господарства, заступник завідуючого сільськогосподарським відділом Київського обкому КПУ.

1975-1976 - старший інженер Київського обласного об'єднання "Сільгосптехніка".

1974-1975 - старший інженер-технолог, старший виконроб мехзагону Таращанського райоб'єднання "Сільгосптехніка".

1966-1974 - викладач, завідуючий відділом механізації сільського господарства Таращанського технікуму механізації сільського господарства (з 1972 - радгосп-технікум).

1965-1966 - служба в армії.

1965 - інженер Ємільчинського райоб'єднання "Сільгосптехніки" Житомирської області.

Автор книг "Куди йдемо?..." (1993), "Вибір" (1996), "Тема для роздумів" (1996), "Дорога, з якої не зійти" (1999), "Між вічними полюсами" (1999), "Хроніка одного злочину" (2000), "Про землю, Конституцію і не тільки" (2001). Автор понад 1000 публікацій.

– Ви вважаєтеся адептом політичної реформи і вам час від часу приписують фразу про роги в ідеальної людини на посту Президента з нинішніми повноваженнями (хоча ви, здається, відмовилися від авторства). Мене завжди цікавило: невже форма (а саме – „політична реформа”) важливіша за зміст? Тобто, якщо б Президентом був „патріот” України, то, можливо, не виникало би таких проблем?



– Я справді один із ініціаторів політичної реформи. Суть її зводиться до моїх пропозицій, не прийнятих ще під час розгляду Конституції. Багато з нинішніх опонентів Л.Кучми тоді йому прислужували, і це не дозволило передбачити в Конституції норму для демократичної реалізації державного правління.

Теза про янгола і роги належить Л.Кравчуку. Він тут правий. Дати нинішні повноваження президента ідеальній людині, патріоту – він все одно не справиться з усіма повноваженнями. Почет гратиме короля.



– Господа, как думаете? Если б Мороз поддержал Ющенко – насколько бы увеличились его шансы на победу?



– Шансы Ющенко остались бы прежними. Юлия Тимошенко добавила ему 1%. Власти было бы удобнее обеспечивать себе "победу", так как часть моего электората перетекла бы к П.Симоненко, а позже – к Януковичу.



– Дуже поважаю рядових членів СПУ, брав участь у виборах разом з Самчуком Л.Г. і зняв свою кандидатуру на його користь. Крім того, переконав зняти свою кандидатуру на користь Самчука кандидата від УНА. БЮТ з НУ не захотіли об’єднуватись. Але хочу запитати, чи буде об’єднання правих і лівих, щоб виграти в першому турі? Ми не змогли об’єднатись і в результаті виграв кандидат від влади. Прошу вас не слухати оточення, а прийняти рішення одноособово.

– Александр Александрович, я вас очень уважаю, даже голосовал на прошлых выборах. Но ПОЧЕМУ ВАМ С ЮЩЕНКО не объединиться в одного кандидата (на ваш с ним выбор). Считаю, что сейчас ваша главная задача – НЕ ПУСТИТЬ ЯНУКОВИЧА в президенты, а не растягивать одеяло каждый себе!



– У Ющенко сейчас 25-27%. Возможно, будет 30-33%. У меня 15-16%. При сложении (оно не арифметическое) в сумме выходит максимум 40-43%. При снятии моей кандидатуры – большая часть моего электората уйдет к Симоненко и другим, в том числе к Януковичу. Победы в первом туре достичь не сможет никто. Таким образом, во второй тур выходит два Виктора. Это – мечта режима. Второй тур можно не прогнозировать. Его продиктует админресурс. Выход один – вывести во второй тур двух кандидатов не от власти, вариант: Мороз+Ющенко, тогда выборы состоятся.



– Ви раніше говорили про реальні рейтингові дані відносно виборчої кампанії й особисто вашої популярності, які ви нібито берете не з офіційних джерел та соціологічних служб, а ледь не з Адміністрації Президента. Останні опитування перед "дедлайном" показали катастрофічне падіння рейтингів Мороза та Симоненка – у вас уже менше 5%. Ви вірите цим цифрам чи продовжуєте користуватися своїми? Що вони показують?



– Можливо, ви поясните, чому перед фіналом трьох попередніх кампаній рейтинг мій і партії занижувався в три і більше рази? До речі, жодна соціологічна служба, на яку посилалися влада і ті ЗМІ, що публікували рейтинги, не вибачилися і ніхто з роботи не пішов. Вони знову друкують те, що потрібно режиму.



– Я слышал, что в Киеве вроде бы на следующей неделе будет какой-то международный форум. Он будет под патронатом Социнтерна? И будут ли представители этой организации на выборах в Украине?



– Да, мы инициировали созыв этого форума. В нем будут принимать участие представители международных организаций, дипломаты, политики от партий, реально борющиеся за власть в ходе нынешней президентской кампании. Проведены встречи с послами Германии, Франции, Британии, США, Италии, Польши и других стран. Они поддержали идею форума, будут принимать в нем участие. Тема форума (условно) – "О возможности честных выборов в Украине".



– Пане Олександре, чи ви не помічаєте, що загальнонаціональні телеканали („плюси”, „Інтер”, Перший Національний) використовують ваші коментарі лише тоді, коли це лягає у їхні спецоперації? Як би ви загалом оцінили роботу журналістів цих телеканалів на боці влади? На мою думку, це є зрада професії і громадян. А на вашу?



– Уважно послухайте мої коментарі. Чи є у них щось відмінне від того, що я відстоюю багато років, про що веду розмову з виборцями в ході нинішньої кампанії?



– Как вы относитесь к явному прессингу на оппозицию со стороны СБУ, МВД и других силовых структур? Просьба прокомментировать ситуацию с закрытием «Поры» в Киеве и Львове.



– СБУ і міліція тим більше не повинні займатися жандармськими функціями. Але в умовах узурпації влади це стає звичним явищем. Саме тому треба чимшвидше змінювати політичну систему. Будь-які пояснення несвоєчасності політреформи лише поглиблюють відстань від Конституції та її норм українських силовиків. Доречно було б сказати, що у випадках із закриттям "Пори" останнє слово має сказати слідство чи суд, але в умовах узурпації влади вони, безумовно, стоятимуть на боці силовиків. Інтуїтивно відчуваю, що вони причетні до розробки та здійснення цієї провокації.



– Як вам вдається так часто "світитися" на "Ері"?



– Треба мати доброго прес-секретаря. І працювати відповідно. Цікаво, чи не хвилювало вас те, що впродовж декількох років мої коментарі не з’являлися на жодному з каналів ТБ, навіть на парламентському каналі?



– Останнім часом СПУ значно активізувала свою діяльність стосовно багатьох соціальних питань. Наприклад, щодо дітей війни, земельних питань тощо. Чи не пов'язано це в першу чергу із виборами?



– Проблемою дітей війни ми займаємося давно. На закон "Про статус ветеранів війни", прийнятий у Верховній Раді під моїм головуванням, через наявність у ньому норми про дітей війни Президент наклав вето. Підготовкою нового закону ми займаємося вже два роки. Асоціація дітей війни створена ще шість років тому, але після смерті її ініціатора Л.Татаринцевої довелося відновлювати все спочатку. Тепер відбулися обласні конференції Асоціації, в неділю буде з’їзд. Він не ухвалюватиме політичних рішень і не зорієнтований на вибори. Втім, якщо делегати з’їзду проголосують за мене як за почесного голову цієї Асоціації, то ці чотириста голосів будуть не зайвими.

Земельна тема – постійна для мене з 1990 року. Спілка власників земельних паїв створена на початку року, тоді, коли визріли проблеми захисту інтересів пайовиків.



– Александр Александрович, хочу голосовать за вас, но думаю, что это даст больше шансов Януковичу.



– Якщо сумніваєтеся – не голосуйте. А відповідь по суті дивіться вище.



– Когда вы станете президентом, кто первый из нынешних "руководителей" Украины будет отдан под суд?



– Это определит следствие. Одно, что могу гарантировать, – им будут заниматься честные профессионалы.



– Пенсії – фішка лівих. Як ви розцінюєте глобальні дотації уряду Януковича під виглядом пенсій?



– Погано, що пенсії в Україні – фішка. Ми відстоюємо пенсії як умову для спокійного життя ветеранів. Добавки до пенсії Януковича – це, з економічної точки зору, авантюра, яка призведе до інфляції, пік якої припаде на березень-квітень; з правової точки зору – це підкуп виборців, що є предметом Кримінального кодексу.



– Як ви вважаєте, чим закінчаться вибори?



– Ранком 1 листопада. А що вас цікавить?



– Не кажется ли вам, что Президентом (любой страны) должен быть человек, который адекватно понимает реальную ситуацию и способен делать верные и точные прогнозы? На мой взгляд, это центральное качество такого человека! Иначе грош цена всем будущим решениям горе-президента, где речь идет о судьбе всей страны. В этой связи вопрос: По данным ВСЕХ социологических служб ваш рейтинг колеблется в диапазоне 5-7%, Неужели вам кажется РЕАЛЬНОЙ ваша победа на президентских выборах?



– Не всех социологических служб.



– Александр Александрович, я буду за вас голосовать и желаю вам победы, но как вы видите свое будущее при победе Януковича и при победе Ющенко?



– Я очень серьезно рассчитываю на ваш голос. И в случае нежелательной для нас с вами ситуации – посоветуюсь с вами.



– А не считаете ли вы, что политреформу лучше провести после выборов и на этой основе вести переговоры с Ющенко о совместном выступлении во втором туре?



– Как вы думаете, почему Президент того же мнения? Ответ здесь прост – власть не думает о государстве, о народе. Она защищает интересы узкого круга людей, защищает от ответственности своего президента. Выбран вариант двух Викторов. Одного поддерживает Запад, другого – Восток. Не потому, что они симпатичны, а потому что через них удобно управлять страной, защищая свои геополитические интересы. Инструмент для этого – нынешняя система власти, практика ее узурпирования.

Поэтому и Запад и Восток не воспринимали политическую реформу, препятствуя формированию системы власти, при которой решения принимались бы демократическим путем, а не в одном кабинете. Любые объяснения по поводу несвоевременности реформы не изменяют сущности выстроенной теперь схемы, в которой воедино выступают Кучма, Янукович и Ющенко. Как и кому бы это ни нравилось, но схема абсолютно проста: есть кукловоды и есть управляемые фигуры с потенциально безграничными полномочиями. При этом абсолютно проигнорированы интересы народа и государства.

Представьте теперь, что один из Викторов (а в задуманной схеме это будет В.Я.) получит нынешние полномочия президента в результате выборов, а в 2006 году выборы на пропорциональной основе. Какой, вы думаете, будет состав парламента, не аналогичен ли Госдуме? И последний вопрос: так кто и кому подтанцовывает? Был и остаюсь убежденным сторонником политической реформы, которая предполагает европейскую модель управления – демократическое управление.



– Я навчаюсь у Німеччині і буду голосувати. Чи маю я право спостерігати за підрахунком голосів?



– Маєте, але потрібно зв'язатися по телефону – 255-20-89, дати свої координати, щоб зробити представлення у виборчу комісію.



– Я чув, що ви у чудовій фізичний формі, щодня чи не по 450 віджимаєтесь від підлоги. Як це вам вдається? Як здавна ви піддаєте себе таким тортурам?



– Це не тортури. Це – звичка. І вибраний режим.



– Як ви прокоментуєте поведінку Сівковича?



– Він – голова комісії, обраний, здається, одноголосно. Оперує документами. Якщо комусь його позиція не подобається, потрібні аргументи. Глибоко в роботу комісії не вникав.



– Відверте запитання. Як не допустити Януковича стати Президентом? Ваші міркування.



– Голосуйте за Мороза! Агітуйте за це знайомих, близьких, друзів.



– Вам не кажется, что второй тур станет "водоразделом" КПУ и СПУ? Судя по всему, вы будете (на словах или на деле) поддерживать противоположных кандидатов...



– Нельзя одновременно поддерживать противоположных кандидатов. Водораздел между партиями существует всегда. Важно не выстраивать китайскую стену на этом водоразделе.



– Після минулих виборів ви назвали частину виборців "баранами". Чи немає підстав вжити це визначення і нині, коли намічається ситуація з перетіканням літнього лівого електорату на бік Януковича після підвищення пенсій та заяв про російську мову, подвійне громадянство, відмову від НАТО тощо?



– А як ви вважаєте? Треба мати на увазі, що людина, доведена до необхідності боротися за самовиживання, втрачає деякі якості, щодо яких відсторонено ведуть дискусії політологи. Ви знаєте, що життя конкретне. В умовах нинішньої України ця конкретність жорстока. На жаль.



– Что делать простым гражданам Украины в случае, если к власти придет донецкая братва? Поддерживаете ли вы вариант "каштановой революции"?



– Надо делать не "после", а "до". К чему и призываю.



– Ви неодноразово говорили про гласність, прозорість виборів, про право людей знати правду про кандидатів у президенти. Але як тільки стало відомо, що одну з пар для дебатів на Першому Національному складуть Мороз і Бродський, ви через свою прес-службу поінформували, що не маєте наміру йти на цей ефір. Я був щиро здивований від цієї звістки. Не позбавляйте своїх виборців законного права чути і бачити вас у рамках передвиборчих теледебатів. Тим більше, що на тлі сірих і невиразних зустрічей кандидатів тільки наш із вами діалог може стати дійсно теледебатами. Сподіваюся, що ви зміните своє рішення щодо сьогоднішніх дебатів, тому чекатиму вас сьогодні увечері у студії Першого Національного. З повагою, Михайло Бродський, Голова партії "ЯБЛУКО", кандидат на пост Президента України.



– Я виступив з ініціативою провести теледебати з кандидатами, що борються за президентство: Ющенком, Януковичем, Симоненком. Оскільки ви такої мети не переслідуєте, а також через те, що моя ініціатива не може бути реалізована, теледебати між нами не мають сенсу. Бажаю вам успіхів.



– А вам не прикро, пане Морозе, що в результаті вашої НЕПІДТРИМКИ Ющенка президентом може стати Янукович, а в результаті вашої ПІДТРИМКИ політреформи парламентом керуватимуть донецкіє і есдеки? Чи це і є ваша мета?



– По першій частині питання уже є відповіді. А другий варіант не можливий (слідкуйте за пресою). До речі, донєцкіє і есдеки сьогодні керують парламентом.



– Кажуть, ви заборонили керівництву газети "Сільські вісті" навіть за гроші працювати з іншими кандидатами, окрім вас. Як ви це прокоментуєте? Чому там неможливо розміститися навіть за гроші з виборчого фонду?



– У газеті "Сільські вісті" були об’ємні матеріали про Ющенка, Симоненка, Омельченка та інших. Газета незалежна, сама визначає свою політику. Її редактором є комуніст В.Грузін.



– Хотелось бы услышать ваше обращение к избирателям с разъяснениями – как не допустить фальсификаций на избирательных участках и роль рядового избирателя в это процессе.



– Прежде всего, надо прийти на выборы и проголосовать. Чем меньше явка – тем лучше условия для фальсификации. Нужно пресекать попытки подкупа избирателей путем использования известных "каруселей". Они заметны со стороны, не проходите мимо. Другие способы – на вооружении у членов избирательных комиссий и наблюдателей. Помогайте им.



– Спасибо за ответ. Но я думаю, что если вы будете отдельно с Ющенко, власть с помощью фальсификации сделает победу Януковичу ещё в первом туре. Если вы не согласны, скажите: ЧТО ДЕЛАТЬ НАМ, ИЗБИРАТЕЛЯМ? Я не хочу в Януковскую "зону"!!!



– С помощью фальсификации можно сделать многое. Но если меня не будет в первом туре, то разница между результатами двух В. будет способствовать восприятию обывателем фальшивого результата как результата объективного. Посчитайте сами.



– Чому ваша команда залишилася жити в минулому часі, нав'язуючи вам (успішно) й суспільству (безуспішно) гасло "Тільки Мороз може перемогти кандидата від влади (тоді – Кучму, тепер – Януковича)"?



– Це гасло, очевидно, придумали ви. Ми його не використовуємо. Ви ж знаєте, що у минулому часі я був правий. Ті, що тоді це заперечували, що ходили з хоругвами з храму на виборчу дільницю, аби віддати голоси за Кучму, не хочуть визнавати свої помилки. Вони знову "праві", знову мають пророка. Але ж ви – не один із них, аналізуєте, робите висновки. Прочитайте дещо з того, що ви писали декілька років тому. І тоді вам не захочеться мені ставити додаткових питань.



– Ваш прогноз стосовно можливості сьогоднішньої прес-конференції Мельниченка. Чому, на вашу думку, матеріали аудіозаписів дотепер не оприлюднено повністю?



– Не маю інформації. І, відверто, не дуже цікавлюся цим. Оприлюднити записи за два з лишком роки можливо і варто, хоч би для того, щоб люди розуміли, чому нинішню владу і саму систему влади треба негайно послати в небуття. Шкода тільки людей, яким читали цей жах, і тих, хто в ньому був фігурантом. Ви, очевидно, помітили, що, знаючи немало, я ніколи не займався спекуляціями з цього приводу. Мене цікавить одне: відповідальність за вбивство Гонгадзе. Вона обов’язково настане, зло буде покаране. Без цього люди не будуть довіряти владі.



– Багато експертів вважають що ви – свідомо чи несвідомо – у цій кампанії є фігурантом технологій влади, якого спочатку використали для розколу опозиції, а тепер просто заблокують, щоб ви не розпорошували лівий ресурс Януковича. Як ви ставитесь до такої думки?



– Спочатку треба дивитися на склад експертів, а потім пояснити, що таке опозиція. Соціалісти, я в тому числі, опозицію розколоти не можуть, бо вона не така широка, як її змальовують ті ж експерти у тих же виданнях. Ще рік тому В.Ющенко на громадських форумах говорив: ми здобудемо перемогу демократичними силами без опозиції. Далі я не коментую.



– Кого ви будете підтримувати, коли не вийдете у другий тур?



– Ви мені підкажете.



– Как вы относитесь к возможным акциям протеста в случае фальсификации результатов выборов?



– Ми готові ініціювати їх, хоч Україна – не Грузія.



– Почему Кучма уже сейчас не готовит самолет для бегства в Россию?



– Літак на ремонті.



– Чи добре ви ставитесь, як до політика, до пана Ющенка В.А.?



– Сприймаю його таким, який він є. У нас нормальні людські стосунки. Як політик він зробив кілька грубих помилок. Основна з них – після виборів 2002 року треба було створювати єдину нормальну праву партію. Тоді це можна було, тепер – проблематично.



– Багато помилок у списках виборців. Зверніться до всіх по радіо та телебаченню із закликом прийти звірити списки, бо не зможуть проголосувати 10-20% виборців.



– Ми цим займаємося.



– Без объединения народа чёрную силу не победить.



– Это точно. Опасность варианта "двух В." в том, что при выигрыше одного другой понесет тотальное поражение. И будет всегда иметь живительную среду для реванша. К сожалению, причины для такого противостояния не политические, не программные (оба сторонники либеральной политики), а другие (читай ответ выше). На таком противоречии спекулирует власть, сам Л.К. Последствия могут быть печальными – потеряем Украину.

Дякую за ромову. Добра всім.

Повний виклад чату у форматі он-лайн читайте тут.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Лисенко, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду