Біл-борди полиняли

22 Вересня 2004
905
22 Вересня 2004
19:31

Біл-борди полиняли

905
У сукупності ці шедеври поп-арту мусять засвідчувати: весь народ – за Януковича, незалежно від віку, статі, місця проживання та соціального стану. Останніми місяцями біл-борди, що закликають голосувати за Віктора Януковича, стали ледь не головною окрасою й головною принадою українських міст та призвичаїли до себе людей. Здавалося, білборди ці вічні, незмінні й непорушні, мов єгипетські піраміди. Ранок 11 вересня буквально ошелешив.
Біл-борди полиняли
Там, де звично красувався портрет Януковича з гаслом “Тому що”, тепер усміхався перехожим Леонід Кравчук. “Країна миру та злагоди”, – було написано поруч із його портретом. “Невже щось сталося?” – подумав я. А потім, уважно придивившись до портрета першого президента, помітив: на червоно-біло-синьому – якраз під колір прапора Російської Федерації – тлі дрібненько так було написано: “Вибір-2004 за Януковича”. Треба сказати: якби я так уважно не придивлявся до біл-борда, напис цей, радше за все, так і залишився б непоміченим. Надто вже важко він читається, надто поглинає його оце різнокольорове тло. Можливо, звісно, перехожі спинятимуться перед плакатом, відкладаючи всі свої справи й вишукуючи цей напис. Водіям же й пасажирам машин, що проїжджають поруч (для яких, очевидно, в першу чергу й призначені величезні біл-борди), навряд чи судилося його хоч коли-небудь прочитати. Мабуть, саме через це зменшені копії біл-бордів нового взірця протягом тижня в масовому порядку з'явилися на зупинкових павільйонах. З'явилися, слід зазначити, якось неакуратно. Адже рекламні стенди в павільйонах – двобічні. У багатьох місцях стару рекламу зняли з обох боків, а біл-борди повісили з одного. З іншого – біла пляма. Чи не встигли надрукувати достатню кількість виборів-2004 в належний термін? Надто масове виробництво, мабуть, не потягнули?

Що по-справжньому вразило в новому дизайні біл-борда – то це його композиція. Так би мовити, сюжет. Стоїть собі Кравчук. Заявляє, що Україна (а напевне, йшлося саме про неї?) – то країна миру та злагоди. І з цієї причини всі ми мусимо голосувати за Януковича. Логіка, треба сказати, фундаментальна. Цілком у стилі “тому що”. Наскільки от тільки дієвою буде ця логіка? Часи, коли за Леоніда Кравчука голосувала більшість киян, здавалося б, давно (рівно десять років, до речі – ювілей!) минули. Відтоді перший президент України навряд чи що додав до своєї популярності. А можливо, й навпаки. Тож тепер переконати столичних мешканців, що нинішній прем’єр – то й є те, про що вони увесь час мріяли, йому буде трохи важкувато. Ну хоче особисто Леонід Кравчук голосувати за Януковича – ну то й на здоров’я. А ми всі тут до чого? От приблизно так, боюся, міркуватимуть кияни – точніше, звичайно, ті з них, кому вистачить прочитати-таки заклик щодо вибору-2004.

Але, виявилося, перший президент – то не єдиний герой нових біл-бордів. Інший бачений мною витвір агітпропівського мистецтва мав такий вигляд: стоїть якийсь добродій, а поруч із ним напис: “Родюча країна” (узагалі-то, родючою зазвичай буває земля) і той самий різнокольоровий “вибір-2004 Янукович”. Хоч скільки я вдивлявся у фото того добродія, що, напевне, є загальнонаціональним авторитетом, – не міг упізнати. Почав питати перехожих. Теж не впізнавали. Аж поки хтось із них не розгледів зовсім уже дрібнесенький напис: виявляється, голосувати за Януковича всім нам радить якийсь агроном із Полтави. Щоб прочитати той напис, довелося перейти дорогу й наблизитися до плаката зовсім упритул. Особисто я, власне, цілком вірю, що агроном той щиро впевнений, ніби земля є родючою саме й тільки лише через те, що є в Україні (а йдеться, гадаю, знову ж таки про неї?) Віктор Янукович. От тільки чи багато людей розділять мою віру? Надто вже цей біл-борд скидається на відому приказку: “На городі бузина (бо ж земля родюча?), а в Києві дядько”. Точніше, в Полтаві – агроном.

А потім почали траплятися на очі й інші герої вибору-2004. Медпрацівниця з Києва запевняє, що "дбайлива країна". Студентка – що "освічена країна" (ледь не країна знань). Є там і робітники ("працьовита країна"), і льотчик (не пам'ятаю вже, що він казав, але теж щось дуже патетичне в стилі "країна високого польоту"). І все це винятково завдяки нашому прем'єр-міністрові. Після всього того не здивували би біл-борди, на яких Україну було б названо "країною мрій" або "раєм земним" – і, знову ж таки, завдяки Януковичеві. Шкода, що таких немає. Щоправда, боюся, багато хто зі співгромадян не оцінить пафосу: йому може видатися, що всі ці визначення більше схожі на глузування. Побачивши біл-борд із олімпійською чемпіонкою Яною Клочковою, яка стверджує, що "країна великих перемог", так і хочеться попросити: "Оголосіть весь списочок!" Гасло "працьовита країна" майже провокує спитати: а як щодо зарплати? Ну а "дбайлива країна" для дуже багатьох українців не виглядатиме нічим іншим, як знущанням. Та головне: а при чому тут, власне кажучи, вибір-2004? Із тим самим успіхом якийсь інший дядько-шахтар може закликати голосувати за Януковича з тієї причини, що вугілля є чорним, а тітка-прибиральниця – через те, що вода є мокрою. І все це лише завдяки чинному прем’єрові.

Автори плакатів вирішили, що називається, піти в народ. З усіх героїв нових біл-бордів лише Кравчук, Клочкова та ще народний депутат Раїса Богатирьова є загальновідомими. Та й то – двох останніх не надто багато людей упізнають в обличчя. За задумом, у сукупності ці шедеври поп-арту мусять засвідчувати: весь народ – за Януковича, незалежно від віку, статі, місця проживання та соціального стану. (До речі, полюбляють представники нашої влади звертатися, апелювати до мас, а не до кожного окремо. Ніби вважають людей такою собі однорідною масою. Он на куртках агітаторів за прем'єра красується напис: "Кияни за Януковича!" Усі, як один, у масовому порядку й строєм у колоні по два?) Але ж такий підбір може справити й цілковито протилежне враження: окрім саме цих людей, нікого, хто погодився б агітувати за "головного кандидата в президенти", так і не знайшли. От тому й мусили посилатися на авторитетну думку нікому не відомих осіб.

Мають ці біл-борди ще одну принаду. На фотографії агронома з Полтави чомусь верхня частина чола й зачіска опинилися поза кадром. Кравчукові пощастило більше: у нього зекономили лише на чуприні. У решти персонажів такий прийом фотографування теж дуже помітний. В усіх голови опиняються десь ледь не на полях плакатів, а увагу глядачів зосереджено на... значно нижче. Був, пригадується, такий стиль фотографування генералів та маршалів в СРСР: кремезні груди з купою орденів і на додачу до них – маленька голівка, як таке собі естетичне доповнення й не більше від того. У нашому випадку, втім, орденів не спостерігається. Трапляються, звісно, люди, в яких голова є не надто значущою, глибоко периферійною частиною організму. Але, як правило, привселюдно в цьому такі люди не зізнаються, а тим більше доленосних порад не дають.

Видається, що влада зараз пожинає плоди власної політики. Коли всі доленосні рішення ухвалюються в кулуарах, а провідні політики бояться публічності, мов найстрашнішого з лих, – тоді у вирішальні моменти виявляється, що, окрім агрономів ледь не без голови (судячи з виконання плакатів) й таких самих студенток-робітників-селян, послатися на когось авторитетного – нема на кого.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду