Гра в політику: місцевий варіант

9 Червня 2004
892
9 Червня 2004
10:05

Гра в політику: місцевий варіант

892
У наймогутнішу та найдієздатнішу організацію перетворилася за останні десять років Адміністрація Президента України. Вона сьогодні є воістину «першим» урядом. В жодній землі, хоч на заході, хоч на сході, гра в політику не буває простою. А якщо так, то така гра вимагає специфічних навичок, здібностей та особливих властивостей характеру.
Гра в політику: місцевий варіант
Більше того, на політичному полі зазвичай діють – якщо говорити тільки про цивілізовані країни, або ж тільки про такі, що прагнуть стати цивілізованими – як загальні правила гри, встановлювані Основним Законом (Конституцією), так і правила, які визначають рамки поведінки на конкретній позиції в цьому самому політичному полі. Інакше кажучи, ступінь свободи дій – в ідеалі, зрозуміло, – звужується загальними й особливими обмежниками. Однак ідеальних типів не буває і наш, український випадок, також відхиляється від нього. От лише кілька спостережень.

Максимальна ступінь свободи дій у полі політики в нас, як і в багатьох інших країнах, притаманна Президентові. Максимальна, але, звичайно, не безмежна, оскільки кордони політичному свавіллю виставляє Конституція. Утім, варто відразу ж зазначити: ступінь свободи дій не буде безмежним тільки тоді, коли з кордонами політичному волюнтаризмові, що виставляються Основним Законом країни, рахуватимуться ті, хто власними тілами й розумами грає в політику. Однак усім відомо, що ігнорування Конституції, зневажливе ставлення до неї здавна культивуються на українському політичному Олімпі, а відтіля транспортуються на грішну землю, у саму гущавину нас, політично сірих й, водночас, суверенів, джерела будь-якої влади. Транспортуються як запрошення йти у цей слід. Прикладів сила-силенна, згадаємо головні.

У наймогутнішу та найдієздатнішу організацію перетворилася за останні десять років Адміністрація Президента України. Вона сьогодні є воістину «першим» урядом: тут багато чого розробляється, абсолютно усе погоджується та приймаються рішення з усіх питань зовнішньої та внутрішньої політики. Доля «другого» уряду з вулиці Інститутської сумна. Він намагається тримати удари й обвинувачення «першого» уряду з вулиці Банкової. Він таємно переживає явні та потаємні приниження, пов’язані з перестановками в Кабінеті Міністрів, до яких глава Кабміну не має, як правило, ніякого відношення: він не повноправний хазяїн у своєму Кабінеті.

Проте Конституція України не передбачає двох урядів, тобто Адміністрації з такими ініціативно, а значить, нелегітимно привласненими повноваженнями. Де-юре вона не може існувати. Але вона існує де-факто, якимось «політичним фантомом», що бродить політико-бюрократичними просторами країни. Одночасно не є секретом джерело його сили й рухливості. У нас нічого не відбувається без Президента, він у курсі всього, без нього не вирішити найменшої проблеми, а геть чисто все нестримно прагне під його патронат, як сьогодні іменують крайнє вираження прихильності, поваги й лояльності до першої особи держави.

Але одній голові з усіма подробицями багатомільйонної країни ніяк не впоратись. Звідси й перетворення допоміжного органа у виконавчий: Президент делегував частину повноважень апаратові в обмін на твердий контроль за усією вертикаллю влади. Ілюстрації до тези про те, що все в Україні замикається на Президента, з’являються майже щодня. Виявилися вони й наприкінці минулого тижня. Кілька десятків депутатів парламенту звернулися до Президента України Л.Кучми з проханням дати їм роз’яснення з приводу громадянства депутата Є.Червоненка (його підозрюють у громадянстві іншої країни, що заборонено законодавством України). Безпосередність підписантів відповідного листа обеззброює – які там державні органи, відразу Президентові! Але на їхнє виправдання варто визнати, що діють вони згідно з усталеною практикою та логікою, адже ніхто з їхньою цидулкою возитися не стане, якщо не буде на те санкції першої особи. А так у звернення є перспективи. Не в останню чергу ще й тому, що воно вельми подібне до політичного доносу.

Інтрига, між іншим, полягає ще й у тому, що Адміністрація «невидима» для Верховної Ради. До неї нема рації звертатися із запитами, оскільки як владна структура вона не існує. З неї запитують, а чиновники відповідають: читайте Конституцію, нас – немає. Голова Комітету із свободи слова та інформації М.Томенко запитував у керуючого справами Адміністрації И.Бакая про походження грошей на відпочинок Президента України та його гостей у Баден-Бадені на початку цього року. Зміст відповіді був простий: ніхто не збирається з вами розмовляти. І така позиція дійсно вкрай зручна для ведення політичної гри, адже тим самим апарат Президента ставить себе поза критикою й запитами. Не стільки тому, що критика не звучить у ЗМІ, але внаслідок повної відсутності реакції на критику. На свободу критикувати виконавча влада відповідає нам переважно свободою не чути. І це певний прогрес, адже раніше за критику вбивали й калічили.

Ще один приклад. 1 червня у Верховній Раді чергового разу слухали силові відомства щодо розслідування подій 18-19 квітня в Мукачевому під час виборів міського голови, підрахунку голосів й першої в історії незалежної України крадіжки бюлетенів та протоколів дільничних комісій. Їхні представники знову умудрилися нічого не сказати. Тобто півтора місяця працюють бригади слідчих і… ніякого результату, нічогісінько. А тим часом допитано 400 з майже 500 членів дільничних комісій (інформація тижневика «Дзеркало тижня»); не витримав усього цього неподобства й склав із себе повноваження нібито обраний мер Мукачевого Е.Нусер; помічники народного депутата В.Філенко продемонстрували відеозапис, на якому голова однієї з дільничних комісій оголошує одні результати, а в остаточному протоколі містяться зовсім інші цифри; два офіцери відділу боротьби з організованою злочинністю Мукачевого одержують підвищення по службі (можливо довгоочікуваного, яке випадково збіглося з «пробуксовкою» розслідування обставин виборів мера районного центру).

Складається враження, що всебічно підготовлені фахівці перебувають у стані розгубленості й не знають, що ж саме необхідно розслідувати. Депутати поцікавилися, чи не із саботажем, бува, ми маємо справу, і чи не час запитати жорсткіше з працівників Генеральної прокуратури. Того ж дня увечері Генеральний прокурор Г.Васильєв скликав прес-конференцію й повідомив, що здійснюється тиск на органи дізнання, а це не дозволено. Іншими словами, безрезультатно морочиться сорок днів це – у порядку речей, а запитувати про причини марної роботи це – натискати. Отут ми маємо справу з ще однією варіацією на тему того, як убезпечити себе від критики: шляхом жорсткої селекції тих, кому дозволено «тиснути».

Спробував було підсобити колегам сержант патрульно-постової служби М.Джумеля, розповівши на тому ж засіданні парламенту про те, як високе начальство в супроводі невстановленої особи вилучало ключі від вхідних дверей та воріт, а також особисто звільняло сержанта від деяких обов’язків з охорони муніципалітету. Реакція МВС була майже блискавичною. У той же вечір ми довідалися, що сержант уже давав свідчення й нічого нового для МВС у Верховній Раді не сказав. А наступного дня нам повідомили, що ще 31 травня був затриманий підозрюваний у здійсненні крадіжки бюлетенів, а його партнер, на жаль, уже помер від запущеної форми туберкульозу (2 червня цю ж інформацію озвучив глава облдержадміністрації І.Різак; однак про це не йшлося на слуханнях: мабуть, просто не встигли вставити в доповідь). Якими могли бути мотиви крадіжки пописаних паперів у безробітного мукачівця, якого супроводжував товариш, який страждав від смертельної недуги? Та якими завгодно, за винятком політичних. Але якщо є підозрюваний, то відповідей на питання про те, хто був той незнайомець, що супроводжував міліцейських начальників, і що відбувалося з вилученими ключами протягом півтора-двох годин, нам уже не дочекатися.

Коли поле політики не обмежує Конституція, тоді провідні гравці самі собі встановлюють правила. У цій ситуації логічно починати не зі змін Конституції, але зі зміни провідних політичних гравців. Якщо ані я, ані він, ані вона, ані народні депутати для них не «народ», а Конституція нібито й не існує, то це означає, що свої тайми вони вже відіграли.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
доктор соціології, "Прозора політика"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду