Про ту, що залишилась на пероні…

25 Жовтня 2010
38905
25 Жовтня 2010
10:11

Про ту, що залишилась на пероні…

38905
Такої концентрації ненависті до демократичних традицій, як в одкровеннях Олени Бондаренко про українську журналістику, від українських політиків я давно не чув.
Про ту, що залишилась на пероні…

Одкровення Олени Бондаренко про українську журналістику - попри моє щире бажання вже не дивуватися нічому з того, що кажуть регіонали, - вразило. Такої концентрації ненависті до демократичних традицій від українських політиків я давно не чув. Ну добре, пані не любить американців, їхні гранти, наші факультети журналістики, ліберальні медії. Добре, пані імпонують Росія з її путіноїдними (термін не мій, а Андрія Павлишина) підходами до свобод, придуркуваті серіали та криві дзеркала тупого гумору. Але ж цілком серйозно проводити мур між суспільством і журналістами, між демократичним світом і Україною, зводячи в ранг інформаційної війни втілену в медійний продукт будь-яку незгоду з тим абсурдом, що його ті ж самі регіонали привнесли в Україну, - даруйте, це вже занадто.

 

Попри значну кількість цілковитого безглуздя, ключовим є пасаж пані Бондаренко про те, що західні грантові структури «намагаються профінансувати такі моделі розвитку подій, які вигідні їхнім державам» (ага - це регіонали будують «нову країну!»). Пречудово, а надто для особи, яка є професійним журналістом і яка не може не знати про те, що журналістські контексти моделей розвитку подій не є розлогими. Відкидаючи західні традиції, які передбачають формування медійного простору за допомогою або ліберальної, або соціально відповідальної моделей медій, пані регіоналка не залишає українським медіям нічого іншого, як перейти на рейки тоталітарної журналістики. Дякую! Припливли!

 

І в той самий час авторка впритул не бачить ледь не офіційний рівень консультування українських керівників російськими (не західними) політтехнологами, які відкрито працюють на Банковій, застосування спецслужбами України, що їх вона закликає протидіяти демократії, моделей діяльності ФСБ (не ЦРУ), які, зокрема, передбачають практику політичних переслідувань - представників громадянського суспільства насамперед. Пані Бондаренко сором'язливо мовчить про те, що в самому центрі української столиці громадяни Росії (не якоїсь там країни Унії), підступно протиставляючи криваву історію сходу і заходу України, відкрито розмірковують про федералізм. Нардепка якось не помічає брутального втручання у внутрішні справи моєї країни далеко не останніх осіб Росії (говорімо про Унію знову?), які навчають нас того, якою мовою розмовляти, як висвітлювати історію і як витрачати податки. Авторка одкровень «забула» про репертуар українських теле- та радіомовників, дуже далекий від ненависного її серцю західного принципу паритетності вітчизняного та зарубіжного, національно- та іншомовного комунікаційного продукту.

 

Все це байка. Найстрашніше - Захід...

 

Утім, сичання на Захід і зойки про грантоїдів так і залишаться елементами хворобливої уяви регіоналів. Я чудово знаю своїх колег; більшість із них - сучасні науковці й викладачі (до відома пані Бондаренко, лише одиниці з них працюють з грантами), які вправно оперують саме західними підходами до журналістської науки і практики, цілком адекватно оцінюючи місце журналістики в українських реаліях. Стосується це, до речі, більшості вишів України, де готують журналістів, - включно із рідним для регіоналки ДонНУ, де дуже професійно працює кафедра журналістики! А тому абсолютно певен, що поїзд регіоналів уже пішов, і пішов давно: він забрав із собою в минуле уявлення про своїх та чужих, про друзів та ворогів, про Захід, що загниває, та квітучий Схід. У вагонах цього поїзда тліють залишки сталінізму, ненависті до свобод, зневага до демократії. І те, що на пероні залишилася купка вчорашніх, - біда цих вчорашніх, а не вина суспільства, яке вже ніколи не буде сірим!

 

Юрій Фінклер, завідувач кафедри соціальних комунікацій Галицького інституту імені В'ячеслава Чорновола, доктор філологічних наук, кандидат соціологічних наук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Фінклер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38905
Читайте також
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ніколя
4937 дн. тому
Віталя, та це унікальна сволота, московська сраколизка і, очевидно, КГБістка. Як напевно і ти сам...
Виталий
4937 дн. тому
Заливайтесь ненавистью, "свидоми"! Бондаренко права на все 100%. Да, украинцы таки злобная нация.
babay
4938 дн. тому
Панове, вам про засади журналістики та свободу слова, ви знову про мову вчепилися один-одному в горло. Немає різниці якою мовою пише журналіст, пане atos, а має значення, наскільки він вільний у своїй країні. Щодо ж пані Бондаренко - думаю, вона не Росію любить (бо потрібно знати те, що любиш), а міфічний совковий "парядок", в який вона свято вірить. Ви хіба не помічаєте що фундамент ідеології наших нових правителів як раз і є отой "парядок как прі савецкой власті". Їм хтось із радників (чи то московських, чи то американських) нарадив, що саме цього ми всі прагнемо. А "прі саветах" Америку було потрібно лаяти, а Москву - любити. От вони і стараються, бідолашні.... І, панове, звідки у вас така "савєцка" впевненість у тому, що той, хто розмовляє українською - український націоналіст? Ви не думали, що він може бути просто українцем який живе в рідній країні Україні?
Дюма
4941 дн. тому
Сынок, то есть ты по-хахлацки не балакаешь потому, что на этоя янзыке нацики балакают? А на русском почему продолжаешь болтать? Веь на нем шовинюги общаются да еще бандиты. Логика, маленький, у тебя прямо как у подростка глупого.
Дартаньян
4941 дн. тому
Боже спаси этих людей,которые со статьей и которых с комментами !Пить таблетки надо от избытка желчи. А то, не дай бог,скопытитесь.
Г.Б.
4941 дн. тому
У БОНДАРЕНКО ПОСЛЕРОДОВАЯ ГОРЯЧКА! Недавно что-то там выродила и с тех пор понесло. Кстати, еще одну рыгеонал журналистку Ганьку травонули свои же. Осточертела своим умничаньем. Дай, Боже, Ганьке в Феофании выздороветь. Вот умора будет, как с Ленкой сцепятся за право быть "самой умной" возле лап большого Барбоса енакиевской породы.
Та в ту атоса
4941 дн. тому
"часто приезжал в свою родную школу,общался со своими учителями и они благодарили за то ,что не забыл свой родной язык" Жжошъ напалмом просто, благодетель. Картина маслом: прыйизд паныча на свою вотчину. Поговорил с чернью по-простому, по-хохляцки тобишь. Облобызали все ноги.
atos - мій собака
4941 дн. тому
atos // 25.10.2010 14:09:37 --- Ты или клинический идиот, либо русский нацик. Если ума хватит, то найди биографию Новодворской перед тем как постить откровенную бредятину. Хотя, на йух оно тебе нужно, правда? Хаахлы - это ж абсолютное зло и ты их будешь мочить просто по призванию, "не взирая, так сказать". Ну и во славу Великой России, конечно. :)
atos
4941 дн. тому
"Partos"- не завидуй,работай ,.."тренируй свой мускул и тело..." Лена большая умница,иногда проявляет беспардонность в суждениях и высказываниях, но с некоторыми "нациками" по другому не проходит,наглеют с каждым днем. Тем более сейчас, когда их КРАХ -неизбежен. Я чистейший хохол с фамилией на ..нко, школу закончил на мове,часто приезжал в свою родную школу,общался со своими учителями и они благодарили за то ,что не забыл свой родной язык. Но когда просили провести "урок воспитания" в старших классах-приходилось извиняться,что вынужден перейти на русский,да бы не позориться суржиком. Так сложились обстоятельства жизни. И вот сейчас смотрю куда ведут современные "демократы" мою Родину--умышленно ,сознательно не буду переходить на "мову". Но каждый божий день,вечером , часами слушаю неповторимые по красоте, душевности украинские песни . Моя любимая КВИТКА ЦИСЫК- ее не все знают(наберите в Гугле не пожалеете), Н. и Д. Гнатюки,Соловяненко и многие,многие другие. В душе я был и буду Украинцем !!! Но НАЦИ мои враги.
Partos
4941 дн. тому
Atos переконався у "девственности" Новодворської "до самой старости". Що ж похвально, atos. Коли ти вже "угомонишся" україножере? Підтримую негативні оцінки колег щодо Бондаренко. Враження, що все наше народне їй чуже, вороже. Від неї, нардепа, держслужбовця не чув жодного укр. слова.
Lith
4941 дн. тому
Dali, очень на то похоже))))) А вообще г-н Финклэр является обратной стороной медали г-жи Бондаренко. То есть с моей обывательской точки зрения, они оба - агрессивные и распаляющие вражду особи, преследующие ОБЩУЮ цель. В топку обоих.
to ctefa
4941 дн. тому
+1
atos
4941 дн. тому
into, У Вас большое будущее на "идеологии" и умозаключениях г-жи Новодворской ( которая до самой старости сохранила девственность) Уникальное явление в природе и в физиологии,в частности. Дружите,подражайте,переносите на Украинское поле ее постулаты. Смотришь и мы будем такими же "радикалами--демократами.
коллега
4941 дн. тому
Наблюдая за деятельностью Бондаренко могу сказать лишь одно. Эта вроде как журналист никогда не заботилась интересами своей страны. Мне кажется ей,как и многим ее однопартийцам чужда Украина, как культурное, языковое и самостоятельное пространство. Они смотрят на это лишь как на доходное предприятие и все. Она, очевидно, воспитана на приверженности к соседней стране. Ну таких у нас немало, в том числе и в политике. Так что удивляться не приходится.
Ctefa
4941 дн. тому
Зачем рассуждать о мотивах, о взглядах человека, который просто сволочь. У сволочей не бывает ни мыслей, ни взглядов, только инстинкты, связанные с личной выгодой или с выгодой вожака своего стада. Вот вам и все взгляды нардепа Бондаренко!ЁЁ
Сфінктеру
4941 дн. тому
Автор допису майже так само впритул не бачить ледь не офіційний рівень консультування українських керівників американськими політтехнологами на чолі з Манафортом, які відкрито працюють на Банковій
Dali
4941 дн. тому
Похоже, автор просто сидит на грантах. Уж очень его задело)
Знавець
4941 дн. тому
О. Бондаренко ніколи не була журналістом, нічого не знає про журналістику і не має права патякати про журналістику. Вона - цілковите макєєвське безглуздя.
info
4941 дн. тому
Дана "дамочка" ніколи не була журналістом,а тільки ідеологічним працівником. То чого від неї чекати!Молоде совкове ,казала Новодворська, барахло.
atos
4941 дн. тому
Даже громкие "регалии"автора не украшают смысл статьи. Банальная Русофобия ("Путиноиды")-??? Галычинианство!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду