Дірка в стіні

6 Липня 2010
3016
6 Липня 2010
13:44

Дірка в стіні

3016
Головні події квітня-травня на телевізійному ринку та у телепросторі
Дірка в стіні

 

Текст опубліковано в  журналі «Детектор медіа» № 5-6

 

Менше політики, більше розваг. У цьому такому вчасному й вигідному для влади руслі рухалося протягом весни вітчизняне телебачення, відкривши в собі друге дихання для запуску нових розважальних проектів. Неважко прогнозувати, що наприкінці серпня на голови телеглядачів проллється рясна злива нових, іще різноманітніших розваг. Буде серед них і «Дірка в стіні» - формат, який «Студія Пілот» виробляє на замовлення ICTV, і який чудово уособлює уявлення телеіндустрії про суспільство і його потреби. На героя рухається стіна з отвором хитромудрої форми, в який треба втиснутись. Або стіна скине тебе в басейн із водою.

 

Стіну уніфікованої медійної реальності зводять поспіхом: щойно представники влади божились, що жодним чином не втручаються в роботу телеканалів і сповідують високі ідеали свободи слова, як новини заговорили однаковими словами й навіть реченнями, висвітлюючи діяльність влади. «Ви хочете сказати, що це погано?» ‑ сміється Віктор Янукович у відповідь на запитання про те, чому «Інтер» і Перший національний узгоджують інформаційну політику. В Адміністрації президента і Кабміні регулярно збирають топ-менеджерів більшості телеканалів - у цілях, звісно, суто просвітницьких :) Спроби журналістів чинити опір процесу телестандартизації картини політичних подій в України влада називає операцією, спланованою «супротивниками стабілізаційних процесів».

 

«Інтер»-група

 

Зовсім не схоже на те, щоб утрата виконавчого продюсера Єгора Бенкендорфа, на якому, як заведено було вважати, трималося все власне виробництво каналу, завдала «Інтерові» шкоди. Під омофором Служби безпеки України, голова якої та чоловік власниці групи Валерій Хорошковський знаходить час, аби цікавитися внутрішньою кухнею Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, «Інтер» почувається чудово. Провівши й вигравши судовий процес проти Нацради в інтересах навіть не комерційних, а начебто заради вищої справедливості, «Інтер» разом з усіма, хто за ним стоїть, виступає вже не як телехолдинг, а як самостійний, і вельми впливовий, суб'єкт політичної діяльності - серце отих самих «стабілізаційних процесів».

 

Ведучий «Великої політики» Євгеній Кисельов зав'язав із дисидентськими штучками й заговорив знайомою нам мовою телеколабораціоністів. В одному зі своїх аналітичних екзерсисів він змалював Віктора Януковича трудоголіком: мовляв, у вікні його кабінету світло горить до глибокої ночі. На прохання опозиції пустити Юлію Тимошенко в ефір хоч раз і дозволити озвучити свою позицію щодо дій влади, представники якої є регулярними відвідувачами студії «Великої політики», Кисельов відповів: «У нас не концерт по заявкам». ‑ Ой ли?

 

Скеровувані досвідченою рукою російського політтехнолога Ігоря Шувалова та інших «консультантів», новини «Інтера» набувають дедалі більш російсько-кремлівської форми, а в мові деяких кореспондентів починає вчуватись мааасковский аакцент. Ведучий «Подробностей недели» Олег Панюта був удостоєний честі брати, разом із колегами з Першого та «1+1», інтерв'ю у президента РФ під час візиту того у Київ. У ході розмови Дмитрій Медведєв милостиво поцікавився у Панюти, що в Україні думають із приводу продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму до 2042 року. «У нас к этому отнеслись по-разному. Естественно, часть народа говорила о том, что абсолютно поддерживает вашу точку зрения, что это взгляд в будущее. Некоторые считают, что Украина отступила от своих принципов вплоть до сдачи национальных интересов. Есть полярные точки зрения, а истина, как всегда, очевидно, находится где-то посередине», ‑ відрапортував Олег Панюта.

 

Розваги об'єднують країну: їх любить і «часть народа», і «некоторые». Надзвичайно успішним видалось нове шоу «Квартала 95» «Пороблено в Україні», яке за форматом хоч і нагадує низку російських проектів, але не позбавлене оригінальності й Божої іскри. Від «Вечірнього кварталу» «Пороблено в Україні» відрізняє... правильно - значно менша кількість політики. Подейкують, саме тому «Вечірній квартал» закриють, а «Пороблено» ‑ залишать. Хоча на каналі цього не підтверджують, кажуть, що просто зробили перерву. Успішно пройшла на «Інтері» «Битва українських міст», попутно підтягнувши показники перебрендованого «Мегаспорту» ‑ каналу «Мега»; тепер слід чекати на продовження у формі «чемпіонату СРСР»: творці проекту пообіцяли змагання між Україною, Росією й Білоруссю. Здавалося б, до чого тут політика?

 

StarLightMedia

 

«Колективи трубних підприємств компанії «Інтерпайп» подякували українським президентові та прем'єрові. Відкритий лист надіслали очільникам України за підтримку держави у відстоюванні інтересів вітчизняних виробників під час економічної скрути...» Це повідомлення, що з'явилось у «Фактах» ICTV 6 травня, приблизно характеризує новітню інформаційну політику каналів холдингу Пінчука. В кожного форма подяки своя, в залежності від ресурсів і можливостей. СТБ дякує, деполітизуючи новини - згідно з новою концепцією інформаційного мовлення, політичним подіям приділятимуть ще менше уваги, дотепів на тему політики уникатимуть, від журналістських розслідувань відмовляться повністю. Як пояснив шеф-редактор «Вікон» Олексій Мустафін, в українських ЗМІ й так забагато політики, тож СТБ виправлятиме цей перекіс. Новий канал нарощує лояльність до влади у своїх коротеньких і легеньких новинах, які тримають першість серед інформаційних програм за молодіжною аудиторією. ICTV, як завжди, на чолі колони - сервільність новин і «Фактів тижня» зашкалює.

 

СТБ успішно завершив «Україна має талант ‑ 2». Щоправда, цього року глядачі швидко здогадалися, що незряча співачка Олена Ковтун не може не перемогти, тому ажіотаж навколо програми був меншим, ніж торік. Не чекаючи ще більших утрат, незабаром канал урізноманітнить своє меню великих шоу: на екрани вийде конкурс співаків «Х-Фактор», а потім надійде черга завойовувати вікенд за допомогою куплених СТБ дорогих і всесвітньо відомих форматів - Strictly come dancing, American Idol тощо. Також СТБ розпочав виробництво власного детективного серіалу. В ICTV на порядку денному головне - футбол. На каналі йтимуть матчі Чемпіонату світу, до яких він запускає нові футбольні проекти, міняє сітку мовлення і сподівається щедрого врожаю чоловічої аудиторії. У цьому сезоні єдиним - але справді великим - досягненням можна назвати «Велику різницю по-українськи», яка довела, що пересадка російської голови на українське тіло може мати результати смішні, але не жалюгідні. У планах також переформатування «Максимуму в Україні»: менше жовтизни, більше соціалки. Новий канал, відпрацювавши, здається, вже повний цикл «Фабрики зірок», готує на осінь проект «Україна сльозам не вірить» ‑ конкурс на зразок «Фабрики», суміщений із кастингом акторів для музичного фільму Костянтина Меладзе. Проект вироблятиме Friends Production Олексія Гончаренка.

 

Група «1+1»

 

Реструктуризація і оптимізація. «1+1» не чув цих слів із початку 2009-го, коли попередня хвиля кадрової оптимізації вимила з каналу значну частину старої команди, сформованої Олександром Роднянським. Тепер усе обіцяє бути ще серйозніше: буде створено інформаційний продакшн на зразок інтерівського НІС, що вироблятиме новини і публіцистичні програми для каналів групи. Чи знайдеться у продакшні місце всім журналістам ТСН і служби новин «Сіті» ‑ питання риторичне. Зараз реорганізація є предметом переговорів керівництва каналу та профспілки.

 

Журналісти «Плюсів» стали першими, хто відкрито заявив: із новинами щось не так. Подібні ініціативи на українському телебаченні зазвичай безкарними не бувають. Ігор Коломойський, який у квітні остаточно розрахувався з Central European Media Enterprises і став власником 100% акцій групи «1+1», зустрівся із журналістами і запропонував їм почати працювати «з нового аркуша». На деякий час новини ТСН дійсно стали більш схожими на новини, а не промоцію нової влади. Але висновки робити ще зарано, тим більше, що кількість матеріалів з ознаками замовності залишається високою.

 

18 травня мовник офіційно повідомив про призначення гендиректора «Сіті» Віталія Докаленка генеральним продюсером, а Дмитра Великанова - креативним продюсером усієї групи. Однак наступного дня анулював це повідомлення, пояснивши, що переговори тривають. Інтеграція групи триває у сфері продажу реклами: з червня «1+1» узявся за продаж рекламного часу «Сіті».

 

Тим часом «Плюси» завершили свої великі розважальні проекти - талант-шоу «Суперзірка» та реаліті-проект «Міняю жінку». Спостерігати за поневіряннями жінок, що потрапляють на тиждень до чужої родини, телеглядачам сподобалось: фінальна програма мала показники, вдвічі вищі за середні цифри мовника. По завершенні шоу канал повернувся до горизонтального серіального програмування, поставивши у прайм буднів російські серіали.

 

ТРК «Україна»

 

Канал Ріната Ахметова після приходу Партії регіонів до влади опинився в парадоксальному становищі. Шоу «Шустер live», що виходить саме на ньому, являє собою чи не останню масово-телевізійну трибуну, доступну для опозиції і взагалі для думок, альтернативних позиції влади. Новини «України» також відносно чистіші в порівнянні з багатьма формально незалежними від чинного керівництва держави каналами. Можна трактувати це як намагання Ахметова і Колесникова вести власну гру. Однак нинішня команда Януковича - не та, в якій можна перебувати, водночас виявляючи нелояльність, навіть під приводом свободи слова.

 

Скоріше за все, незабаром ця ситуація буде скоригована. В новому сезоні на «Україні» вже не виходитиме буденна програма «Шустер live», осередок дисидентства й непотрібної нинішньому телебаченню експертної думки ‑ Савіку Шустеру дозволили шукати для цього продукту інших покупців. Натомість, п'ятничне велике ток-шоу розпочинатиметься на годину раніше. Це, втім, уже не перша спроба переграти конкурента, «Велику політику» на «Інтері», пересуваючи п'ятничну програму в сітці, і жодна з попередніх не була успішною.

 

Натомість на каналі з'явився новий політичний проект - «Відкритий доступ», створений за форматом Question Time Бі-бі-сі, з Андрієм Данилевичем у ролі ведучого. Творчу групу програми становлять минулорічні вигнанці з «Інтера», соратники Ганни Безлюдної. Проект стартував у слоті 22:20 - 23:00 у четвер, звільненому від конкурентної програми «Я так думаю з Анною Безулик» на 5 каналі. Перші випуски мали порівняно непогані показники, хоча навряд чи від цього проекту чекатимуть саме рейтингової вигоди. Адже в своїй новій програмі Данилевич, як і в «Свободі на «Інтері», грає роль підставки для мікрофона, гіперлояльного модератора, який у разі потреби може провести у непрямому ефірі будь-яку зрежисовану виставу.

 

Канал «Новини» вкотре вже готують до виходу в ефір. Тепер командою новинарів керуватиме колишній ведучий і випусковий СТБ Сергій Попов, який забрав разом із собою частину редакторської групи «Вікон».

 

На розважальному фронті справи в «України» йдуть посередньо, але стабільно. «Народна зірка ‑ 2» канал задовільнила, тож Star Media розпочинає вже третій сезон шоу. Інші проекти, запущені протягом весни: «Граєш чи не граєш» із Дмитром Шепелєвим, «Відпустка навпаки» з Віталієм Козловським та дитяче шоу «Очам не вірю» з Ірмою Вітовською, показниками не тішили, тож навряд чи ми побачимо їх у наступному сезоні. Поки що головна сила «України», як і раніше ‑ в російських серіалах.

 

Перший канал

 

Швидкі зміни, що відбуваються передусім з інформаційно-політичним мовленням державного каналу після повної зміни керівництва, підтверджують припущення щодо намірів не добивати, а навпаки - посилити Перший, зробивши з нього потужний пропагандистський канал за зразком російських державних мовників. Канал позиціонується як монополіст із трансляцій рейтингових державних подій - парадів, офіційних звернень, міжнародних зустрічей тощо. Узгодження редакційної політики із групою «Інтер» тут заперечують. Однак тенденції у новинах Першого та «Інтера» однакові - про владу або добре, або нічого, про опозицію - мало й переважно погано, мінімум експертних думок і якомога більше офіціозу. Навіть за графічним оформленням і назвою інформаційні проекти Першого - «Підсумки дня» і «Підсумки тижня» ‑ нагадують інтерівські. Та й методи управління знайомі. Після того, як журналістка Першого Юлія Банкова у статті для «Детектор медіа» описала зустріч заступника глави Адміністрації президента Ганни Герман із іноземними журналістами, на якій лунали, м'яко кажучи, дивні висловлювання, співробітникам Національної телекомпанії було офіційно заборонено давати журналістам будь-які коментарі без узгодження із прес-службою. Програма Юрія Громницького (за сумісництвом - прес-секретаря віце-прем'єра Бориса Колесникова) «Точка зору» вже двічі ставала ареною для політичної маніпуляції: канал у відповідь на скарги опозиції щодо браку доступу до телеефіру запрошував Юлію Тимошенко на ефір із Ганною Герман. А потім картинно, вголос, дивувався відмові.

 

Перший непогано відпрацював «Євробачення», щодо трансляції якого, здається, більше не виставлятиме претензій кабельним каналам із ближнього зарубіжжя. Серед ексцентричних ходів нового керівництва - рішення продавати рекламний час за загальнонаціональною панеллю та відкриття Академії телевізійної майстерності. Тут, як і на ICTV, готуються висвітлювати перебіг Чемпіонату світу з футболу; допомагатиме «Савік Шустер Студія», що вироблятиме на замовлення Першого програму «Африканські пристрасті».

 

ТОНІС

 

На каналі зеленої тиші - події: заступником генерального директора стала Ірина Милиневська, у минулому шеф-редактор НТН. Злі язики стверджують, що обов'язком пані Милиневської є нагляд за «правильністю» новин, однак на каналі це, звісно, спростовують. Також на ТОНІСі відновлюють програми «24 години. Бізнес» і «24 години. Світ» та планують робити мовник іще екологічнішим.

 

5 канал

 

Чутки, що кружляли медійним середовищем, про те, що 5 канал чи то буде, чи то вже проданий одній із близьких до Партії регіонів ФПГ, його власник Петро Порошенко відкинув категорично: «Не дочекаєтесь!». Разом із тим стан каналу після приходу до влади «регіоналів» можна визначити як натягнутий нейтралітет після часткового роззброєння. Після того, як 5-му раптом забракло грошей на виробництво «Я так думаю» та «5 копійок», у його ефірі залишилось лише одне політичне ток-шоу - «Майдан». У новинах, згідно з моніторингом, дедалі частіше з'являються матеріали з ознаками можливої замовності на користь влади. Хоча тут досі можна побачити людей, які стали персонами нон ґрата для новин інших каналів, - експертів, та й балансу думок влади й опозиції намагаються дотримуватися.

 

Великого удару канал зазнав 8 червня, коли окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення у справі за позовом компаній групи «Інтер» проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, скасувавши результати конкурсу, за яким 5-й істотно приріс частотами. Як виявилося, ці частоти планували використати для розведення телекомпаній НБМ та «Експрес-інформ»: перша мала залишитись інформаційним 5 каналом, друга - у вересні стати новим розважально-просвітницьким телеканалом. Тепер частот для розважального каналу немає, однак зміни до ліцензії «Експрес-інформу» вже внесені... Це дає керівництву 5-го підстави для побоювання, що невдовзі канал позбавлять ліцензії, якщо він і надалі вестиме мовлення у форматі інформаційного каналу або ж якщо припинить мовлення на частотах, що належать «Експрес-інформу». З огляду на тимчасову недієздатність Нацради, побоювання трохи передчасні. До речі, умови ліцензії можна ще раз змінити. Однак не можна не запідозрити намагання влади якщо не заткнути рота, то, принаймні, не допустити розширення не залежного від неї телеканалу.

 

ТВі

 

Головним редактором каналу ТВі у травні був призначений Віталій Портников, заступником головного редактора із власного виробництва - Наталія Катеринчук. Новим менеджерам буде чим зайнятися: на каналі з'явився ще один випуск новин (о 18:00), а в майбутньому, можливо, буде щоденне суспільно-політичне шоу. Щодо нього ведуться переговори із «Савік Шустер Студією»; можливо, це буде late night show на базі формату буденного «Шустер live», вигнаного з «України». Натомість, ток-шоу «Чорне і біле» виходитиме лише до липня - потім, можливо, Мустафа Найєм уже не матиме змоги вести його через завантаженість іншими проектами студії Шустера. Свою незалежність ТВі вдало використовує в іміджевому плані, запустивши рекламну кампанію під гаслом «Цензури не буде». Що ж, може, незабаром її справді не буде... тільки на ТВі. Така собі дірка в інформаційній стіні. Вірніше, невелика дірочка. Адже згадуване вище рішення київського окружного адміністративного суду позбавило канал щойно набутого національного покриття, великих планів щодо його подальшого розширення, надії на отримання ефірної частоти в столиці... Це може загальмувати або зірвати плани мовника щодо запуску нових проектів.

 

ТВі борониться, як лев: звертається до світової спільноти, вимагає звільнення Хорошковського, погрожує голові СБУ ‑ який, звісно, своєї причетності до рішення суду не визнає, ‑ тим, що його не пускатимуть у цивілізовані країни як корупціонера й цензора. Навряд чи так можна добитися повернення чинності результатам січневого конкурсу або якось інакше зберегти такі потрібні ТВі 10-ватні частоти. Але, принаймні, влада добре подумає, перш ніж робити якісь подальші кроки, спрямовані проти ТВі.

 

Рішення суду щодо скасування результатів конкурсу стало знаковим не лише тому, що поставило хрест на бізнесових планах двох телеканалів, але й тому, що засвідчило, хто насправді в домі господар. Коли представник Нацради просить суд задовільнити вимоги позивача, а сама Нацрада в офіційній заяві посипає голову попелом і кається за нечесно проведений конкурс ‑ це означає, що ніякого незалежного конституційного наглядового органу у сфері медіа в Україні вже немає. Чи чекає на залишки незалежних медіа та сама доля?

 

Фото - smart-travelling.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3016
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду