«…А його превосходітєльство пішли в губернатори»

13 Січня 2010
27690
13 Січня 2010
13:54

«…А його превосходітєльство пішли в губернатори»

27690
Якомога менше особистого в контактах з політиками – одне з правил безпеки праці
«…А його превосходітєльство пішли в губернатори»

Текст вперше опубліковано у журналі «Детектор медіа», № 12 (70), 2009.

 

Редакційне замовлення «Детектор медіа» - розповісти, чому уникаю особистих контактів із політиками і як це допомагає в роботі, - допомогло зрозуміти, що не уникаю я таких контактів. Виявилося, що воно так складається само собою.

 

От скільки не їжджу в метро чи тролейбусі - жодного разу не бачив там народного депутата або члена Кабінету Міністрів. Як, утім, і інших високопосадовців чи відомих політиків. Не випадало нагоди поспілкуватися з кимсь із них на пляжі в Гідропарку чи в книгарні, в яку заходжу тому, що там найкращий вибір української літератури (ну, і ще тому, що маю картку на 5-відсоткову знижку). Коротше кажучи, там, де буваю в щоденних життєвих справах або відпочиваю, з публічними особами, які приходять на програму «Свобода слова», контактів немає.

 

Отже, щоби такий особистий контакт відбувся, потрібно змінити маршрути і звички, як і коло щоденного спілкування. Тобто йти на контакт свідомо, шукати його. А «хто шукає, той завжди знайде». Щоправда, не завжди знайде саме те, що шукає. Можна знайти залежність і поведінкові дилеми.

 

Зручно вважати, що в особистих, поза службовою діяльністю, контактах із «політиками» (прийму цей збірний термін у межах есея і далі вживатиму його в лапках на позначення умовності визначення) знаходиш додаткові знання про цих людей, краще вивчаєш вдачу й уподобання, а потім це використовуєш у роботі - але чи буде це чесно стосовно цих осіб? Втиратися в довіру, щоби застукати зненацька? І, до речі, як бути певним, що зі мною мають справу тому, що я цікавий їм не як працівник «Свободи слова», а як такий собі Андрій Куликов?

 

Гадаю, для працівників нашої програми і подібних до неї головне - знати саме професійні якості персонажів, адже наш професійний обов'язок - організовувати розмову про те, що вони мають робити силою їхніх професійних обов'язків. Гадаю, і для нас краще, щоби нас знали як працівників засобів масової інформації, а не особистих знайомих, приятелів чи неприятелів. Там, де йдеться про зіткнення двох професій, має бути якомога більше професійного і якомога менше особистого.

 

Потрібно знати біографічні дані. Здобутки і невдачі в політичній, урядовій галузях діяльності. Законодавчі ініціативи, переходи із фракції до фракції і з партії до партії, на кого відписані капітали і виробництва, участь у комітетах і тому подібних органах, наукові праці, нагороди, інші факти біографії, які певним чином допомагають зрозуміти нинішні погляди і дії «політиків». Щоби знати все це, зовсім необов'язково пити з ними чай або ходити до лазні чи на футбол. Є багато довідкових джерел, із яких усе це можна дізнатися - і самому, і з допомогою колег. Головне - правильно розподілити обов'язки та знати, що колеги готові й здатні допомогти.

 

Звісно, маю особисті симпатії і антипатії до політиків, зокрема - до тих, із ким знайомий із кінця 1980-х років, коли і сам брав участь у політичному житті. Тож, за прикладом Льва Гурича Синічкіна, можу про декого сказати, що «ми з його превосходительством зростали разом. Тільки я пішов в актори, а його превосходительство - в губернатори».

 

Що далі в часі те особисте дружнє чи недружнє спілкування, то легше абстрагуватися від особистого ставлення і намагатися бути рівновіддаленим від усіх. І так не завжди вдається стримувати емоції, тож навіщо ускладнювати роботу собі і цілій команді?

 

Іноді шкода - бо «політики» бувають цікаві і просто як люди. І в когось, напевно, було би корисно часом і поради запитати. А з кимсь було би корисно увійти в полеміку - щоби перевірити себе на вміння доводити і прислухатися. Але тоді як поводитися з цією людиною у студії? Удавати, що з нею, як і з іншими, нічого особистого не пов'язує? Ставити гострі запитання, а потім перепрошувати за наполегливість чи навпаки, тішитися разом, що так удало лицедіяли для публіки?

 

Натомість варто часом піти на з'їзди партій чи на обговорення з участю «політиків», побувати на мітингах. Там, зокрема, можна побачити, як поводяться ці особи в присутності багатьох інших людей. Це допомагає зробити припущення, як вони триматимуться у студії, пересвідчитися в їхніх ораторських здібностях і навичках дискутувати. І, звісно ж, корисно дивитися програми, подібні до нашої, щоби побачити, як ці люди поводяться в інших студіях. Все це потрібно для роботи.

 

Для роботи не потрібний перехід із цими людьми на «ти» чи навіть на звертання за іменем і по-батькові. Можливо, для цього настане час, коли матиму іншу роботу. Але тоді хтозна чи вони захочуть мати зі мною справу - я ж бо не працюватиму в програмі, поява в якій є складовою їхньої професійної діяльності. Втім, гадаю, що дехто з давніх знайомих захоче, бо насправді вірю, що перехід до стану «політиків» не позбавляє більшості цих осіб деяких найзвичайнісіньких людських якостей.

 

Для мене дуже вдало так склалися власні звички й уподобання, що зустрічаюся з «політиками» найчастіше у студії у понеділок о 22:00, коли починається програма «Свобода слова». Звісно, бувають зустрічі і телефонні переговори і до того - теж, переважно, для організації програми.

 

Життя навчило, що той не піддається спокусам, хто їх уникає. Якщо не просиш - то й не відмовлять. Не грайся з вогнем - і не обпалишся. Нинішня робота посилює впевненість у слушності цих правил, які багатьом можуть видатися втечею від небезпек, а на мій погляд, є правилом безпеки праці.

 

А от інший персонаж того самого водевілю про Льва Гурича Синічкіна, граф Зефіров, упадаючи за всіма молодими акторками, що траплялися йому в полі зору, запевняв, що робить це не з якихось особистих інтересів, а «з любові до мистецтва». Лукавив граф, ясна річ. Ну, на те він і граф - йому якраз шлях у губернатори.

 

Фото - www.ictv.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Куликов, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27690
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Цікавий
5217 дн. тому
Аффтар жжот. "От скільки не їжджу в метро чи тролейбусі - жодного разу не бачив там народного депутата або члена Кабінету Міністрів. Як, утім, і інших високопосадовців чи відомих політиків. Не випадало нагоди поспілкуватися з кимсь із них на пляжі в Гідропарку чи в книгарні," Що іще додати?
кокотюха
5217 дн. тому
пане Андрію, політики - люди АБСОЛЮТНО не цікаві. чи політик, чи прополітичений, чи шостий підповзаючий до політики - будь-хто, хто бодай децл глянув у бік політики, відразу перестає бути цікавою людиною. бо цікаві завжди особистості, а в політиці таких нема. єдиний хіба - старий Вінстон Черчілль, і то - тим цікавий, що не приховував алкогольної залежності, випиваючи 0.5 коньяку в день.
atos
5217 дн. тому
Его толерантность подкупает.но не всегда оправдана. Президент,Премьер и др." высокоповажни особы" должны знать ,что здесь свой УСТАВ и его все выполняют. Запредить им читать лекции и не отвечать на вопросы.
QQ
5217 дн. тому
Є ще чого повчитися Куликову та й його колезі Кисельову (хоча тому вже пізно вчитися) - у Шустера. Щоб не повчали менторським тоном і не розказували, куди впадає Волга, не виставляли себе на перший план, бо зрештою кому цікаво, що думає якийсь журналіст? Навіщо ж тоді запрошувати "політиків"?
sahalin
5217 дн. тому
та нудний ти от і вся справа)))
123
5218 дн. тому
"...Ставити гострі запитання, а потім перепрошувати...", или "Я очень Вас уважаю как человека (профессионала и пр.)...", а потом обливать грязью - часто так принято (плебс хлопает в ладоши), к сожалению... Спасибо Куликову за стойкость.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду