Завтра було «Євробачення»: за крок до дійства

22 Листопада 2009
30625
22 Листопада 2009
16:42

Завтра було «Євробачення»: за крок до дійства

30625
Ще більш руба постають питання: «Хто створив музичний супровід (такий)? Хто автор хореографії (такої)? Хто автор загальної сценографії (такої)?»
Завтра було «Євробачення»: за крок до дійства

Першими наближення основного дійства відчувають журналісти. Зростає напруга у прес-центрі. Голосний регіт стає різномовним: прибуває все більше телевізійних закордонних команд та просто пишучої братії. На стінах починає рясніти від інформації та об'яв. Збільшуються кола навколо очей дівчаток у фірмових жилетках «Першого національного». Журналістський день 20 листопада відкривала подія під назвою «Прес-конференція спеціяльно запрошеної зірки».

 

З досить невеликим запізненням на сцені з'явилися ведучі конкурсу пан Тимур Мірошніченко (НТКУ) - спокійно, та пані Ані Лорак («зірка») в оточенні «персонажів», які притримували щось попід пахвою... Чарівна Кароліна розпочала зустріч з пресою із завченого привітання, яке вона має виголосити зі сцени під час шоу. Декілька слів англійською додав і пан Тимур. Іронічну посмішку викликала невеличка шпилька від телевізійника: «У Кароліни це лише друге "«Євробачення»", а у мене вже дванадцяте...». І це правда - адже пан Мірошніченко вже досить давно працює і на дитячих і на дорослих конкурсах.

 

На черзі наступна цікавинка: повна відсутність запитань від журналістів. У мене це викликало подиву з двох причин. Перша: журналісти не володіють інформацією щодо «Євробачення» і не знають, про що запитувати. Друга: я не читаю до обіду українських газет певного штибу. В них українських музикантів називають «цєлєбрітісамі» та «зірками». Іноземці ж не читають навіть після обіду. Пауза загрозливо «висла». Як повідомляє нам один з комерційних телеканалів: на обличчі людини 10.000 м'язів - пані Кароліна «тримала удар» 9951-м з них. Вітаю власників декількох телевізійних камер, що були присутні: такий ексклюзивний крупний план багато чого вартий! Співачка спробувала розрядити ситуацію і пожартувала : «Це найкоротше шоу в моій біографії» (переклад з англійської автора). Згодом журналісти почали щось вигадувати. І ніби продовжили мою тему про «імідж»: «От пісні пані Кароліна буде виконувати англійською і грецьких авторів. Чому, адже в її репертуарі багато українських?» Короткий виклад відповіді співачки: «Я нікагді нє страдала націаналізмам...». Потім доволі цікаво, весело і навіть кумедно ведучі розповіли про різні моменти виникнення постійних змін в сценарії та текстах. Це насправді серйозна робота, адже всі нюанси під час «живої роботи» потрібно буде донести до мільйонів телеглядачів англійською. Я подивився денні репетиції відкриття і на моніторах і в залі - наша пара працює вправно, артистично, фахово. Чітка і вміла орієнтація на сцені, відчуття камер, тотальна телегенічність. Ще декілька відповідей на запитання про ставлення до рівня дитячого виконання і побажання від Ані Лорак: «С лімона можна всєгда сдєлать ліманад - нужна нікагда нє сдаватца!». І... ось воно головне, сталося: журналісточки побігли брати автограф!

 

Я перемістився до головної сцени - на велику арену Палацу спорту. Приміщення явно ожило і заповнилося суцільним дитячим гамором: тривали репетиції церемонії відкриття конкурсу. Декілька сотень діточок різної статури, зросту, віку, статі. Ті, які у фан-зоні, завзято пищать і аплодують.Ті, які на сцені, натхненно і фахово хореографічно творять. Цікавий прийом, що його застосували вперше, - так званий «грін-рум» в окремій зоні прямо на сцені. Як я і передбачав, діагоналі «перекрили» дітками, по 48 з кожного боку. Вони також - один з активних елементів сценографії, а значить будуть «всередині» ТБ-картинки. Це також вперше! Помічаю і залаштункові цікавинки. Діток у фан-зонах (таких під сценою декілька) просять зробити наступне:

 

 - «Роздані "командою" смішні долоньки-хлопавки використовувати лише "на Мальті"! А ще: там на кожній цяцьці є пімпочка; якщо її відкрутити, підуть мильні бульбашки; а бульбашки, які потраплять на сцену, утворять ковзанку - це небезпечно; хлопавки здати сьогодні і отримати завтра, після шоу їх вам залишать... - масове "у-у-у-у-р-р-р-р-а-а-а-а"»;

 

- «Команда Вірменії кидатиме зі сцени м`ячі ; їх назад кидати не потрібно, а слід впіймати і здати старшим по фан зонам; масове "у-у-у-у-у-у-у-у.... "»;

 

 - «Під час виступу України вам ось сюди кинуть віночки, їх потрібно швиденько передати по руках от туди - "а-а-а-а-а-а-а-а..."».

 

Мою думку про те, що би зробив я «з пімпочкою» в їх віці, перебиває голос пана Андрія Єрьоміна: « Хочу нагадати, що ви не тільки бавитеся і відпочиваєте у фан-зонах, а і працюєте». Маленькі професіонали захитали голівоньками... і побігли, хто куди. На перерву. В команді медиків, які постійно чергують на події, тихесенько підраховують : «Чотирнадцять разів повторювали». Питаю, чи бува, ніхто сьогодні зі сцени не гепнув. «Ні», ну добре! Вихоплюю з вихору одну з чарівних старших керівниць: «Дітки нагодовані та напоєні, не маємо жодних проблем, все класно!». Приємно.

 

По сцену згадав недаремно. Все,що відбувається на сцені, доволі серйозно відрізняється від обраного візуального вирішення конкурсу, яке запропонували у прес-пакетах журналістам, «у телевізорі» глядачам та присутнім у Палаці спорту. По суті, це дві різні стилістики: зелена кольорова гама всієї супутньої продукції, сайту, відео графіки, до створення якої запрошено цікавого українського аніматора пана Коваля, і решти з використаннями авторських елементів, кольору і духу творчості пані Марії Примаченко з одного боку. Чорно-біла стилістика сцени з гострими елементами - з іншої опери. Саме таке вирішення сцени і створює ілюзію наявності провалин на її поверхні. Лишень звикаєш до того, що чорне на сцені це «намальоване твердо», гепаєш в справжнє чорне , яму! Таке враження, що автор (хто?) цього рішення ніколи не стояв на сцені.  

 

Цікава знахідка: суто наш український прадавній візуальний елемент - журналістам роздані торбинки з натурального полотна. Що може бути цікавішим за фактуру груботканої льняної «бабусиної» тканини? Адже це не тільки фон для декорацій, це практично фонове вирішення всього: зали для пресових конференцій, папок, ручок, перепусток і т.д. і т.п. Чим не «імідж!» - адже «буржуазія» відразу відрізнить фактуру справжнього житомирського від пофарбованого невідомо чим китайського ? Але чиясь вправна рука чи може чиїсь вправні інтереси розділили візуальний образ конкурсу на частини: це -тобі (з відкатом !), це - тобі (з відкатом!), а це - тобі... Для істериків: поки що це припущення. Хоча колеги з НТКУ прозоро натякали: «Ти там обережніше...» Невже коридорами колиски дитячого «Євробачення» на Мельникова вже ходять дяді з відповідними їжачками та «загорнутими» вухами? Давно не заходив на 10 поверх...

 

Ще раз переглядаю відеоповтор відкритя конкурсу. Ще більш руба постають насторожені запитання: «Хто писав музичний супровід (такий)? Хто автор хореографії (такої)? Хто автор загальної сценографії (такої)?». Ще з подивом почув потужний «закадровий клич», що линув десятками кіловатів. З подивом тому, що після зрозумілого «привєтствуєм: Росія!», пролунало: «Прівєт-Галандія" тощо. Вирушив до прес-центру запитати, «кто рєшіл аткрєатівіть!». Наводжу короткий виклад відповідей щодо різних копірайтыв, у відповідь -«Не знаємо,будемо дізнаватися». Нагадаю - конкурс готують уже чи не з рік. Титри з обов'язковим дотриманням серйозного міжнародного і нашого законодовства в царині інтелектуальної власності потрібні будуть уже сьогодні. Але я прекрасно розумію, чому журналістам не давали і не дають прізвищ: вони підуть шукати цих людей! Точно знайдуть і запитають. І отримають відповіді. І країна дізнається багато про що! Нарешті. Головним чином не про колір та хореографію, а про...Правильно- про «цікаву» долю 38.000.000. Прописом - тридцяти восьми мільйонів!

 

Що більше деталізується пісенний конкурс, то більше ясності. От на пресовій конференції побачив декілька HD-камер. В «тракті». Звертаюся до колег з НТКУ: «Невже все ж таки купили? Маленьку? Репортажну? Петееску?». Дослівну транскрипцію сказаного лишу поза папером чи екраном. Згодом довідався - розгорнуто ще одну телевізійну іноземну станцію. Логіка вам уже зрозуміла: проїзд, проживання і т.д. і т.п.

 

А поки що пан Ігор Раллє на хвильку відволікся від роботи з забезпечення інтернет-трансляції (нагадую з 16 листопада вперше в інтернеті - все, що відбувається в Палаці спорту) і коротко мені кинув : «Я висловює думку творчого колективу НТКУ: ми все могли зробити самі. Нам просто не дали». Про всяк випадок, перепитав, чи можу я його думку оприлюднити, адже заборону давати несанкціоновані тимчасовим начальством НТКУ коментарі ще не відмінено. Здалося, що пан Ігор «задіяв» всі 10.000 м`язів обличчя.

 

Непомітно настав вечір. Колеги-викладачі попросили мене розповсюдити запрошення серед студентів. Помітне пожвавлення на ескалаторі зупинки «Палац спорту». Біля виходу з метро зустрічаю юнь та відправляю до зали. Хтось жартує: «Зирін, вас зараз пов'яже міліція за спекуляцію!» Ви не повірите: за мить до мене підскочила «персонаж-борець з інфлюенцою» з учорашньої пресової-конференції і... запропонувала гроші за зелененьке запрошення. Студентський нарід вибухнув сміхом. «Інтернешнл»-журналістка залементувала: «...Он дівчатка торгують по десять гривень...». І зникла. Пішов шукати дівчаток. Звісно ж, не знайшов! Хоча було прийнято рішення залу не заповнювати, але знайомі, батьки та друзі сотень маленьких дійових осіб шоу все ж таки тяглися від метро до зали. Відразу скажу: вони не пошкодували. На вході педантично роздавали всім одноразові маски. Хотів взяти «тьоті» коробку - не дали! І ретельно перевіряли, «щоб не дзвеніло». У глядачів це абсолютно не викликало дискомфорту і навіть переконувало: все серйозно і безпечно! Малечі все це навіть подобалося, і вона поважно і самостійно (ну маа-а-ама) крокувала через міношукачі. Крокувала на генеральну репетицію. Вона має відбутися з «повним» світлом звуком, костюмами та телебаченням. Відеосигнал летить до всіх країн, що мають право на голосування. За кордоном в студіях-мовниках знаходиться жюрі від кожної країни. 20 листопада професіонали виставляють свої бали. 21-го до них додадуть 50% глядацьких голосів і отримаємо переможця-2009.

 

Найцікавіше в залі було спостерігати дві речі: обличчя дорослих (мам з татусями, бабусь з дідусями, просто друзів) і десятки діточок. В центрі велетенського майданчика під музику відбувалося казна що - рухалося все і всюди: від мікробів, що, фактично, ще повзали, до пацанів, які, як горобці, пролітали туди-сюди! Особливий кайф - стати в центр потужного світлового променю, що спадав з-під стелі. Мами майбутніх зірок їх у тому сяйві ретельно фотографували. Бажаючим навіть доводилося вистояти маленьку чергу.

 

Я спостерігав усі номери у центрі зали. Поруч зі мною стояли і проходили вітчизняні професіонали - саунд-продюсери, звукорежисери, художники по світлу. Особливих претензій до шоу не було: якісно, спокійно, рівно. Початок мене заспокоїв: привітання до всіх учасників звучали їх рідними мовами і це було відверто цікаво чути. Трохи «вибухав» я з приводу іншого, коли в реальному часі міг миттєво порівняти дійство, яке було на сцені і ТБ-картинку. «Ефір» завели на два чималеньких екрани в Палаці спорту. Знову відсутність акцентів. Знову загальні і середні плани. Після всіх виступів зустрів колег з НТКУ. В розпачі вони повідомили, що зміни у відеовирішення номерів практично не вносять, а виправляють лише грубі і нееестетичні «ляпи»! Отже, шансів навіть менше ніж 1 з 5! Глядачів у залі дещо насторожила ситуація з затримкою ходу концерту. Просто посеред номерів вилазив на сцену вікінг в чорному і... зупиняв виступ. Ні тобі «сорі», ні тобі «напівсорі» для тисяч глядачів у залі. Підфартило нідерландцю Ральфу Макенбаху. Вдруге він явно зніяковів і енергетика випарувалася... Потім знову зупинка. Але -це дрібниці. Виступ української команди був пружний та енергетичний. Чи допоможе? Можливо знадобиться підтримка зали. На фіналі планують аншлаг. Хочеться, щоб так і було, адже атмосфера події автоматично передається співакам і їх командам. Виступ Ані Лорак пройшов, скажу так, без істерії. Під час процедури голосування глядачі поступово почали розходитися. До вечора 21 листопада...

 

Ідучи через мряку до метро, угледів свіжовикопані ями довкола басейна-охолоджувача Палацу спорту. Пригадав нещодавнє «любовне» обстригання та ретельне формування екстер`єру кущів поруч, термінове укладання асфальту перед спорудою. Це означає ...? Правильно: VIP поруч! Завтрашній день розпочненться з... зараз розшукаю офіційну назву...таа-а-ак ...з «Церемонії висадки дерев за участю всіх країн та Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко». Здається я знаю, хто подаватиме ексклюзивну лопату від фірми (стоп, рекламо!) або сипати унікальне добриво від компанії(стоп, кажу ж!), придбані на спеціяльних тендерних торгах. Про фантастичний сорт дерев я навіть боюся згадувати. Як і про авторський проект розташування, діаметру і глибини ям, розрахований за системою і фен і шуй. Вдале місце - коріння дерев через деякий час може пошкодити басейн і ...але коли то ще буде! А фотоспалахи та телекамери завтра!

 

Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач                

 

Фото - zvesdiy.wordpress.com

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30625
Читайте також
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 579
21.11.2009 11:50
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
17 388
20.11.2009 12:16
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 166
19.11.2009 10:45
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
27 101
30.10.2009 16:00
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
28 547
25.05.2009 15:31
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
23 833
22.05.2009 22:47
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
10 149
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я
5339 дн. тому
Вітання російською було лише під час репетиції, Щоб не запам'ятовувати правильні вітання всіма мовами. Проблеми в тому не бачу. Всі ляпи генрепи - абсолютно нормальні. Це таки репетиція і треба все прорахувати. Але те, що про це не розказали глядачам таки погано. А що було питати в Ані Лорак та Тімура? Їх роль суто технічна. А от яким чином масовці перед сценою дали російські прапори, таки питання. Іншим країнам так не щастило. ну і Тимошенко не приїхала саджати дерева :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду