«Путінфільм»: ті ж самі імперські сни

1 Грудня 2008
21162
1 Грудня 2008
07:26

«Путінфільм»: ті ж самі імперські сни

21162
Згідно з фільмом «Николай ІІ: сорванный триумф», Росія володіла би Близьким Сходом, якби не… помаранчева революція.
«Путінфільм»: ті ж самі імперські сни
– А не снился ли вам приезд государя-императора в город Кострому?
– В Кострому? Было такое сновиденье. Позвольте, когда же это?.. Ну да, третьего февраля сего года. Государь-император, а рядом с ним, помнится, еще граф Фредерикс стоял, такой, знаете, министр двора.
Илья Ильф, Евгений Петров. Золотой теленок
 
Якраз посередині минулого літа Росію зненацька охопила лихоманка всенародної любові до свого останнього царя. 15 липня рейтинг проекту телеканалу «Россия» «Имя Россия» несподівано очолив імператор Микола ІІ, скинувши з трону найвидатнішого росіянина «всіх часів і народів» – самого Йосипа Віссаріоновича Сталіна.
 
Нагадаю, що тими днями в Росії широко відзначалися 90-і роковини розстрілу останнього російського імператора і його родини. На місці злочину, в Єкатеринбурзі, відбулося виїзне засідання Всесвітнього російського народного собору, під час якого того ж 15 липня відбулася презентація фільму «Николай II: сорванный триумф» (відео).
 
«Цей фільм буде вкрай корисний і запотребуваний сучасним суспільством; факти, представлені в ньому, повинні стати надбанням самої широкої аудиторії. Всесвітній російський народний собор звертається до всіх, від кого це залежить, із закликом сприяти демонстрації цього фільму по центральному телебаченню», – йшлося у підсумковому документі Собору. Згодом у ЗМІ з’явилися повідомлення про демонстрування «найближчим часом» цієї стрічки на каналі «Россия». Але на дворі вже зима, а обіцяного показу так і не відбулося. Та й сам Микола ІІ вилетів із першої дюжини згаданого вище рейтингу й не буде фігурувати у подальших перегонах. Що ж трапилося?
 
Певною мірою відповідь на це запитання може дати фільм про останнього російського імператора, оскільки він був явно замовним і мав політичний характер (так само, як і проект «Имя Россия»). Тому є сенс придивитися до нього уважніше. Це допоможе зрозуміти деякі важливі нюанси сучасної російської політики та ідеології.
 
Насамперед, кілька слів про дефініцію стрічки. Так, загальнонаціональний тижневик «Россия» визначає її як «художньо-публіцистичну». У свою чергу, авторитетні «Известия» називають її «документальною». Слід одразу зазначити, що крім живописних портретів імператора та кількох лубочних картинок, суто художній елемент у фільмі відсутній. Щодо документалістики, то вона аж ніяк не є науковою. Звичайно, цікаво подивитися на невідомі хроніки тих часів, але коли йдеться про документи, що підтверджували би тези авторів, то таких документів немає.
 
Так, вказуючи на те, що мирна демонстрація в Петербурзі, розстріляна урядовими військами («Кривава неділя» 9 січня 1905 року), була нічим іншим як провокацією есерів («говорячи сьогоднішньою мовою – це була перша в історії кольорова революція»), автори фільму стверджують, що «головним її фінансистом була японська розвідка». «Гроші есери отримували від її резидента – полковника Акасі», – безапеляційно заявляють творці фільму, жодним документом не підтверджуючи цієї сенсаційної інформації.
 
Натомість стрічка рясніє кадрами, що відображають побут і розваги царської родини. Немає хіба що приїзду государя-імператора у місто Кострому. Та й міністр двору, граф Фредерікс, присутній усього-на-всього у вигляді підпису під «сумнівним папірцем» про зречення Ніколая ІІ. Все інше є. От була би благодать для монархіста Хворобьєва з книжки Ільфа і Петрова! І не треба було би очікувати на сни про государя: врубив собі відік і дивись скільки завгодно бажані сновиди, навіяні «Путінфільмом».
 
Правдоподібність цих імперських марень покликані підтвердити не історичні факти, а ціла когорта сучасних російських наукових «авторитетів», більшість із яких – доктори історичних наук. Автор фільму – історик, дослідник долі й епохи Ніколая ІІ Петро Мультатулі (псевдонім). Вельми цікаво, що його дід Харитон був поваром останнього російського царя. Як тут не згадати про онука ще одного повара – Володимира Путіна, чий дід Спиридон годував родину Леніна і самого Сталіна! Навіть імена цих дідів співзвучні! Тож яку страву подали онуки придворних поварів глядачеві цього разу?
 
Перш ніж вдатися до її аналізу, варто зазначити, що одним із офіціантів, який подавав цю страву, був відомий духівник попереднього президента РФ отець Тихон (Шевкунов), котрий уже встиг відзначитися у путінському кіномистецтві, створивши програмний фільм «Загибель Імперії. Візантійський урок». «Государ Ніколай ІІ – це одна із найбільш прекрасних фігур в історії Росії та в історії російської церкви», – проповідує на початку стрічки доброчесний отець Тихон.
 
Далі виявляється, що саме ця «прекрасна фігура» накреслила обриси системи міжнародної безпеки, що саме Ніколай ІІ був ініціатором скликання першої міжнародної конференції в Гаазі по скороченню озброєнь. «Все, що зараз піднято на щит, мирні ініціативи... – у витоків стояв государ Ніколай ІІ», – каже доктор історичних наук Тамара Нарочницька. «Думка царя випередила свій час на 100 років. Якби Європа у 1899 році прислухалася до російського імператора, світ, напевно, ніколи б не пізнав Верден, Сталінград, Хіросіму», – підтакує диктор.
 
Тільки от не прислухалася нерозумна Європа до пропозицій молодого імператора щодо заборони метання бомб із аеростатів. А в 1912 році щоби запобігти розв’язанню Першої світової війни, Ніколай-миротворець навіть казав німецькому кайзерові, що готовий відмовитися від віковічних сподівань про Константинополь. Тільки подумати: на олтар миру російський імператор кидав найбільше турецьке місто разом із чорноморськими проливами, які ніколи не належали Росії! Та войовничий і нерозумний Вільгельм ІІ відмовився від тієї пропозиції.
 
Потім у фільмі розкривається роль імператора у бурхливому економічному розвитку Росії на початку ХХ століття. При цьому особливо підкреслюється, що в той час Росія посіла першість у світі за видобутком нафти й «претендувала на звання глобальної енергетичної держави». Прозорливий Ніколай ІІ ще 1896 року ввів обмеження на вивезення сирої нафти з Росії і цей «мудрий захід дав потужний поштовх промисловому розвитку країни». Ось воно. Начувайся, Європо! Молоді спадкоємці мудрого імператора можуть будь-якої миті перекрити нафтогазовий кран на Захід аби дати новий «потужний поштовх».
 
Описуючи грандіозні звершення Ніколая ІІ, творці фільму твердять, що до його епохи якнайкраще пасує слово «перший». «Перша кінохроніка, перший трамвай (при цьому чомусь бачимо в кадрі московський трамвай, хоча й дитині відомо, що перший в Росії, а може і в Європі, трамвай було пущено в Києві у 1892 році, тобто до воцаріння героя стрічки. – Авт.), перший автомобіль, перший підводний човен...». «І кожне нововведення не залишалося поза увагою государя, а то і вводилося за його ініціативою», – захлинаються у захваті автори стрічки. «Ось ми бачимо, як імператор випробовує плуг нової конструкції. А тут він піднявся на літак-гігант і слухає доповідь його творця – авіаконструктора Ігоря Сікорського», – милуються оповідачі. Хіба що тільки на реактивних винищувачах не літав.
 
І до перших для Росії Олімпійських ігор 1912 року у Стокгольмі Ніколай ІІ також був причетний, позаяк «дуже полюбляв активні види спорту» (в кадрі – імператор із тенісною ракеткою, а потім солдати, які грають у «козла»). Цікаво, які активні види спорту приваблюватимуть керманича Росії в 2014-му – році Сочинської зимової Олімпіади?
 
Творці фільму рішуче розвінчують міф про Росію – тюрму народів. Для цього у стрічці задіяні верховний муфтій Росії Талгат Таджуддин і глава буддійської традиційної сагхи Росії Пандит Хамба Лама. Обидва святі отці як по шпаргалці прочитали оди «білому царю», якого дуже шанували їх народи. Взагалі, за часів Ніколая ІІ Росія «все впевненіше поширювала свій вплив на Схід». Він «першим усвідомив стратегічне значення цього регіону – таких країн, як Корея і Китай». «Цим він випередив свій час принаймні на 50 років», – оповідають путінфільмівці.
 
Тут постає питаннячко: а наскільки ж випередив час останній російський імператор, санкціонуючи циркуляр свого прем’єра Столипіна від 20 січня 1910 року? Нагадаю, що Петро Аркадійович у цій цидулі звернув увагу губернської влади на невідповідність російським державним завданням утворення товариств, що мають на оці «вузькі національно-політичні цілі», тому що, на його думку, об’єднання на ґрунті національних інтересів вело до збільшення національної відособленості й розбрату й могло викликати наслідки, що загрожують громадському спокою й безпеці. Через це пропонувалося не дозволяти товариств «інородницьких, у тому числі українських і єврейських, незалежно від їх цілей». На підставі циркуляра почалося закриття українських організацій. 8 квітня 1910 року було припинено діяльність київської «Просвіти». Тут мусимо констатувати, що в цьому випадку Ніколай ІІ випередив свій час усього на якихось 23 роки: наступна заборона українізації датується 22 листопада 1933 року, коли вийшла інспірована Кремлем відповідна постанова ЦК КП(б)У.
 
Головна думка фільму полягає в тому, що підступний Захід поцупив у Росії перемогу у Першій світовій війні, зірвав її тріумф. Справа в тому, що «переможна весняна кампанія 1916 року стала неприємним сюрпризом для союзників» (тобто Антанти. – Авт.), які зрозуміли, що «російська армія спроможна сама без їх допомоги розтрощити Німеччину, Австро-Угорщину й Туреччину». От союзники й організували усунення від влади головного стратега Росії – її імператора. Для обґрунтування цієї ахінеї залучають іноземного авторитета – доктора історії з Франції Андрія Рачинського. За його словами, зрада союзників пояснювалася їхнім небажанням виконувати умови договорів із Росією. Справа в тому, що, згідно з тими договорами, Росія мала отримати Босфор і Дарданелли, Константинополь, та ще й протекторат над Палестиною! І знову – жодного документального доказу!
 
Натомість категоричне твердження пані Нарочницької, що в разі перемоги Антанти і царської Росії, Росія ставала би державою №1. «Якщо б царській Росії дали перемогти у Першій світовій війні, то ми жили би в іншому світі, – розвиває її думку диктор, – з іншим міжнародним правом, заснованим на християнській моралі. Перемога Росії означала би процвітання й збереження національної самобутності народів Сходу і Заходу» (особливо українського – додамо ми).
 
От і вилізло шило з російського імперського мішка. Адже чітко бачимо, що в разі здійснення тих мрій, нині Росія володіла би бажаними проливами, Другим Римом – Константинополем, а заодно й половиною Туреччини, ще й «святою землею» – Палестиною. Ось вони, справжні прагнення спадкоємців Ніколая ІІ! Цього разу вони були продемонстровані так відверто й нахабно, що кремлівська влада поки що не наважилася демонструвати витвір благодійного фонду «Русский предприниматель» (Єкатеринбург) на центральних телеканалах.
 
Але фільм «Николай II: сорванный триумф» переможно крокує по Росії. Саме ним наприкінці жовтня відкрився у Центральному Будинку кіно в Москві міжнародний фестиваль християнських кінофільмів і телепрограм «Радонеж». У фестивалі взяли участь такі шедеври «Путінфільму», як стрічка отця Тихона про загибель Візантійської імперії, «Галлиполийское стояние» (за участю Нікіти Міхалкова), фільми Сави Ямщикова, Лариси Васильєвої та інших. Фільм про Ніколая ІІ одержав на фестивалі Диплом І ступеня.
 
І насамкінець, про те, хто ж зірвав імперський тріумф Росії та її останнього імператора? Слово – французькому авторитетові Андрію Рачинському: «Для цього були запущені механізми, як би ми сьогодні сказали, “оранжевої революції”, коли підтримується революційний рух у Петрограді через союзницькі посольства». І тут «помаранчеві» напаскудили матінці Росії, зірвавши її тріумф на Босфорі й Дарданеллах і в Палестині! Не важко здогадатися, що саме вони не пускають фільм про доброго батюшку царя на центральні російські телеканали. Поки що.
 
Олександр Дубина, історик
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21162
Читайте також
27.11.2009 09:01
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
16 581
01.10.2009 10:21
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
26 803
13.05.2009 15:58
Борис Соколов, «Грани.Ру»
11 051
Коментарі
27
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хтось
5622 дн. тому
«2 хтось»! Звичайно, з «і з такими громадянами якось потрібно жити…». І нічого я не плутаю! Самі ж говорите: «злоба в раддянський період була не пиправдана» - але ж Б У Л А-А-А-А!!! То чому би їй і тепер не бути невиправданою???!!! А, взагалі, чому Ви вирішили що тоді ця злоба була «не виправдана»? Цілком навіть виправдана – все іншонаціональне ніж російське сприймалося як загроза Сосєтскому Союзу! От «ВОНИ» й ненавиділи «праведно»! Але саме таке ставлення «старшого брата» до «молодших» і призвело до розвалу Союзу!!! Знаєте, вони ненавидять усе українське не через «соціальною сегрегацією населення» - це просто ТАКЕ їх ставлення до українства! Що, українці їдять біліший хліб?; чи українців не звільняють з роботи?; а може ВСІМ українцям повернули УСІ заощадження???!!! Та ні ж бо!!! - Українці живуть таким самим життям як і УСІ не етнічні українці! То чому ж їх, дехто, так ненавидить???!!!... (Читайте різні коментарі – якої теми вони би не стосувалися!!!). Та тому, що вони хочуть знати свою історію, щоби їх мова могла існувати по всій Україні! Просто хочуть бути українцями! А «комусь» це, ой як не подобається! Запевняю Вас, це ставлення не змінилось би навіть якби ЇМ дали золоті гори і діамантові ріки! «ВОНИ» просто україноненависники!!! Чому? - А Ви ЇХ запитайте!!!
2 хтось // 05.12.2008 12:42:15
5625 дн. тому
Уся проблема в тому, що пан «02.12.2008 02:54:13» не одтнокий і з такими громадянами якось потрібно жити, задовольняючи їхні загальнолюдські потреби, щоб разом із ними не опинитися у повному багні. І Ви плутаете, бо злоба в раддянський період була не пиправдана. а зараз вона підкрипляютяся соціальною сегрегацією населення :((
хтось
5625 дн. тому
Справді страшно – скільки у нас є виродків-україноненависників!!! Читайте, «02.12.2008 02:54:13». Скільки ж люті і ненависті у них до всього українського просто – патологія якась. Вони, й живучи в СССР, ненавиділи «мєстниє» народи республік: ті що жили у цих республіках – панятна, само собой…, а ті що жили у Росії – всіх вважали іновєрцамі і інородцамі!... Тоді говорили: «Когда будут разговарівать по-человєчєскі», а тепер – «на мове»… «Человєчікі» наші… ттииььиииь «02.12.2008 02:54:13»! Так, у когось може батьківщина й Коломия! А ти, чмо, аткєдыва (якщо й справді сьогодні живеш на ЦІЙ Землі)???!!!... Так чяво би тобі самому на свою родіну не поканать???!!! Там вєдь так х-а-р-а-ш-о… Твой адрес был «нє дом і нє уліца, твой адрес Совєтскій Союз». Ну нєту яво больше! Нєту!!! Чяво ж дєлать будяш?! Щоб не захлинутися власним ядіком - випускаєш свою злобу і ненависть через всє дыры???… Шо, нє спісса - вночі свій яд сліваєш? Ну-ну – слівай!!!
Фильм смотрел: необъективный, предубежденный и косвенноаргкменированный
5626 дн. тому
УКР
5627 дн. тому
Ось ви, пані та панове, кажете про пряме втручання РФ у внутрішні спрви України. Та коли я бачу, як "канал чесних новин" - 5 канал- веде провокаційну розмову з людиною, яку вище керівництво РФ вважає небезпечною для суспільства - Касьянов-, а в той же день Ющенко говорить про дружбу з РФ, то мене охоплює смуток від брєхні і блюзнірства вісокопосадовців та їх прислужників.
Наталія
5627 дн. тому
Про євреїв ми також знаємо. І про москалів також Їх нроль у нашому існуванні неабияка
5627 дн. тому
Хочица мне добавить тут в пику некоторым стебунам про "святых" для России и вообще о так называемых русских, которые всех заморили. 80% первых большевистских правительств - евреи. Это не известно только дебилу. Берем любую фамилию и открываем биографию, смотрим настоящие фамилии от Троцких до Свердловых. 95% большевистских правительств - не русские, это также известно всем, любому историку, хотя и не принято как-то сильно распространяться. А, например, ключевое ведомство в Советской системе, которое занималось репрессиями - ОГПУ/НКВД/МВД - в сталинский период его возглавляли поляк Дзержинский, поляк Менжинский, еврей Ягода, грузин Берия. Дааа, а чего вы хотели от ГРУЗИНА Сталина? От грузинского клана Сталин-Берия, рулившего страной в то время? Правда, в конце 30-х годов ряд этнических групп, прежде широко представленных в партгосаппарате, особенно в карательных органах (например, латыши, поляки) были переведены в разряд неблагонадежных, но это было уже потом. Самый боеспособный и самый жестокий полк времен гражданской войны, воевавший за красных - это латышские стрелки! Откройте любую монографию, хоть советскую, хоть российскую, хоть американскую, хоть незалежную украинскую - даже там вы найдете эти базовые вещи, необходимые для понимания сути момента... Но кому сейчас нужна та суть и правда??? Верно, дураку нужно лишь оправдание своей дурости... Так шо стебитесь, господа, дальше, не буду мешать.
Украинец
5628 дн. тому
Это по-нашему, по-украински, не видел, но осуждаю. Напоминает советскую травлю несознательных писателей. Тогда тоже говорили: "Не читал, но осуждаю". Господи, где же им взять лекарство от зуда при слове "Россия"?
// 02.12.2008 12:59:11 НЕ ВИДЕЛ, НО ОСУЖДАЮ... No comments
5628 дн. тому
Наталія
5628 дн. тому
video.mail.ru/cgi-bin/photo/search?tag
5628 дн. тому
не видел, но осуждаю... ссылка http://media.tv-soyuz.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=878&Itemid=106 не работает
Зюганов
5628 дн. тому
Дополняю список Жириновского. Святые Росии: Дзержинский, Ягода, Ежов, Берия. В России чтут - царя и кнут!
Наталія
5628 дн. тому
"/ 02.12.2008 02:54:13 Я скажу просто. Все это словоблудие, я имею ввиду саму статью, очень смешно выглядит" А фільм про царя- батюшку дійсно смішний. Замовна аналітика, ідеолгічні штампи. Правда, у Росії є чому повчитися- треба знімати фільми про наших українських героїв і домагатися, щоб їх демонстрували росіянам.
5628 дн. тому
Я скажу просто. Все это словоблудие, я имею ввиду саму статью, очень смешно выглядит. {CENSORED}. Очередной {CENSORED} взялся рассуждать о таких глобально-исторических категориях, до которых ему как свинье до неба, рассуждать как и следует, на мове, и еще ко всему же шо-то там стебется, думает, наивный, что его {CENSORED} хоть один чел тут дочитает до конца.)) Чувак, раскрой глаза, твоя страна в полной {CENSORED}, тебя лично в том числе уже опустили и облапошили трижды только за последний месяц. Это если не считать всех этих бурных лет тотальной бананизации (бандеризации) этой самой твоей страны, в идеологических интересах которой, ты тут так много отстучал. Посмотри на свою зарплату, что ты теперь можешь на нее купить? В полтора раза, вдвое меньше? Через месяц будет еще вдвое меньше, а еще через пару месяцев все накроется медным тазом. Лучше б написал, как все дороже тебе, журналюге честному, приходится снимать хату в Киеве и шо очень скоро придется вернуться назад, на родину, в Коломыю. А у братьев-россиян ты не хвылюйся, пока все ок, может и переживут кое-как кризу, когда от твоей страны вообще останется пустое поле. Россия - не Украина, это верно. А ты взялся тут стебаться над вещами, в которых сам не рубишь, а сейчас весь этот антироссийский стеб выглядит не просто дико, как раньше, а вообще неадекватно, абсурдно! То есть просто ни ко двору.
Телекритика всегда поражала: как только берутся размышлять о делах серьезных и глобальных - всегда полный неадекват. Хотя, в принципе все объяснимо: живут же на американские гранты, а учат уму разуму журналистов, которые в отличие от Телекритики, живут только на свои, кровно и потно заработанные деньги, реальных читателей. Ребята, как вообще таких вот авторов можно в свет пускать, это же просто вообще не интересно читать!?!?
Жириновский
5628 дн. тому
Иван Грозный, Гришка Распутин, Володька Ульянов, Иосиф Сталин -это СВЯТЫЕ! Однозначно!
Павло Булгак
5629 дн. тому
Уважаемый гражданин РФ вы правы в том, что у каждой нации свои герои, но не надо в чужую страну приходить со своими царями (читай пропагандой), и тем более подавать Николая второго как отца всех имперских народов, ничего не напоминает? Сталин - отец всех советских народов и по аналогии Путин отец всех славянских народов. У нас уже есть свой мессия заложником комплекса неполноценности которого стала вся страна, но разница между нашими странами и сознанием в том, что мы своего снять можем и снимем, а вы своих нет, и не снимете, учитывая последнее увеличение сроков нахождения при власти. Разница между нашей худой-бедной демократией и вашим деспотизмом на примере упоминаемых вами бомжей состоит в том, что бомж с точки зрения демократии тоже человек, которые имеет права. Я вообще не говорил о Бандере и УПА, но даже тот же Бандера начинал свой путь с построения модели общества как тоталитарного государства с вождем во главе, а потом поняв ошибочность всего этого в проекции на славянскую психологии и отказался от этой модели в пользу более демократической. Что касается нашей духовности, то стоит ли вам напоминать что духовные, культурные корни украинского этноса уходят далеко дальше за имперские. Не говоря уже о том, что культуру, духовность в империю принесли украинцы из Киево-Могилянской академии по просьбе царя, и это исторический факт. Но мы здесь не для того что бы соревноваться у кого культура и история круче. Я лично уважаю культуру и духовность России но только тогда когда она свободна, а не используется режимом для пропаганды, в этом плане мне близки сегодняшние взгляды Шевчука из ДДТ на Россию - искусство, кино, духовность, культура не должна служить власти, она должна быть свободной и служить людям.
Влад
5629 дн. тому
А кто здесь вообще что-то вякает про Путина, путин-фильмы и т.п ? Эти словоблуды оранжевые, чтоль ? так они могут хоть пеной изойти, но на их мнение просто плевать. Так как критиковать Россию они конечно могут, как собачёнки лаять - толку то никакого не будет.
Наталія
5629 дн. тому
Як у Гражданина РФ усього багато і ніби то переплутано, та водночас ясно як двічі по два. Якщо Вам не подобаються наші герої- моліться на свого царя батюшку аки Богу Залиште нам наших українських героїв- і Бандеру. і Шухевича, і Мазепу також, кожен у свій час щось зробив для незалежності України. Щодо бомжів то у Росії їх більш ніж досить. Задайте їм питання щодо нації і т п.
Гражданин РФ (тот самый) - Павлови Булгаку
5629 дн. тому
Уважаемый Павел, я упомянул о Сталине и ничего не говорил о Путине или о Медведеве, как не высказывал своего отношения к ним, тем более глупо сравнивать те годы с сегодняшними днями, когда человеку даётся частичная свобода выбора, хоть этот выбор зачастую малоосознанный. Я обращу Ваше внимание на другое: в российской историографии героями есть и царь и советский генсек, что подтверждает то, что РФ - правопреемница СССР, но в то же время её духовные корни начинаются еще при Империи, что создаёт непрерывность исторического процесса и психологически укрепляет существующую государственность; чего, к сожалению, нет в Украине, большинство героев которой есть государственными преступниками или врагами Отечества. Вы вспомнили за голод вот. А я у Вас спрошу. Есть ли разница для обнищавшего человека как ему умереть – от голода или от пули? Вы подумаете, что вопрос неуместен. Тогда я задам Вам более понятный вопрос. Скажите мне, а какую Вы приносите пользу для этого обнищавшего человека? Чья жизнь ценнее Ваша или бомжа? Когда я посещал Днепропетровск, то мне один бомж, а в прошлом работник одного завода, пострадавшего от дерибана, говорил: «Какого лешего я должен переться в Киев, снимать там одну на троих комнатушку, когда у меня родной город здесь. Я хочу, чтобы такая же работа была и тут. А такого счастья не видать. Лучше я и дальше бродяжничать буду – это, по-моему, лучше». Бандера точно так же, как и упомянутый мною бомж, не воспринимал существующее государство, ведь не находил в нем себе места по причине, по его мнению, отсутствия справедливости. Изменить его он мог, только став в террористическую оппозицию к государству. Это был его выбор, его жизненный приоритет со всеми вытекающими последствиями. Его не нужно осуждать, его можно понять, но его не смогут оправдать те люди, для которых государство было Отечеством, считающие его врагом Родины. Возможно, Бандера был таким же эгоистом как и перекрасившийся преподаватель научного атеизма, который дорожил когда-то своим партбилетом больше, чем своей жизнью, а вскоре при самостийности начал читать богословские лекции и клеймить прошлое, придет время и он будет клеймить настоящее. Нация без государства может быть, чего
Павло Булгак
5629 дн. тому
Ось ми щойно на прикладі гражданіна РФ побачили до чого призводить путніська пропаганда - писала людина з імплантованою авторитарною моделлю поведінки готова жертвувати своїм життям, і життям своїх дітей своїм поколінням заради диктатора і обіцяного ним світлого майбутнього, і це в наш час коли попередні покоління СРСР на своїй шкурі відчули що це таке, і пройдено було стільки повчальних уроків цінлю в мільйони репресованих, заморених, кинутих під танки, до якоїсь чергової річниці партійного свята. Наш совковий авторитаризм - дуже страшна річ, бо не рахується з людьми тримаючи їх за біомасу, і тому жодна авторитарна модернізація яка довела свою успішність в Азії та Іспанії у нас вильється в багряні ріки. Вбивайте в собі рабство!
Наталія
5629 дн. тому
Гражданин РФ. у вищезгаданому фільмі навіть Далай- лама розповідає як цар Микола любив народи імперії. певно це першочергово розраховано на "маладежь", яка звичайно ж не буде критично ставитися до всього того, що розкажуть і покажуть. Між тим не завдило б росіянам знати, що у 1914 - цар Микола ІІ відмінив відзначення 100-річного ювілею від дня народження Тараса Шевченка, більше того, при цій нагоді ще й скасував українську пресу, вважаючи її недоцільною Навряд чи десь у Росії зважуться гласно критикувати пропутінські фільми. А вони ну просто смішні. Хлча б оте порівняння Росії 1912 року на цей раз не з показниками СРСР, а з Америкою.. І таке притягування за вуха церковних иотивів. Просто соромно дивитися
Упс!
5629 дн. тому
Гражданину РФ.... Да как вы со своей жертвенностью не можете понять , что придется не только своей жизнью пожертвовать но и своих детей тоже, а соответственно и внуков и правнуков......???? что и было неоднократно в истории за последние 100 лет... и вас не будет и детей ваших с вашими так сказать героями... счатливо вам пасть жервой в борьбе за ЭТО!!! олух
Павло Булгак
5629 дн. тому
Уважаемый гражданин РФ а вы готовы заморить голодом свою кровинку что бы дядя Сталин или его аналог просто остался при власти и ради власти еще на пару лет дольше? Мне вас жаль, потому что вы не понимаете одного что Вова Путин и его декоративный президент как и практически любой диктатор центральным вопросом своей политики ставит не интерес людей и их права - а вопрос сохранения и продления своей власти любой ценой.
Павло Булгак
5629 дн. тому
В нинішньому інформаційно-технологічногому світі програти національний інформаційний простір означає програти державу, нажаль нинішні "менеджери" цього не розуміють. А між тим на вкрай потрібне свого роду Національне агенство з інформаційної безпеки яке б займалося не лише відбиванням інформаційних атак, але й продукувало контпродукт.
Гражданин РФ, пребывающий тут в коммандировке
5629 дн. тому
Уважаемые украинцы, я не могу понять, какие могут быть претензии относительно некого отбеливания Сталина, Берии, Николая Второго? Почему Вы не говорите об явном отбеливании Бандеры, Петлюры, Коновальца, которые тоже были далеко не святыми людьми? У РФ своя государственная история, свои герои и антигерои, в Украины - своя и свои сподвижники истории. Вы ж не захотели с нами иметь, общую историю))). А то, что Великий многонациональный Российский Народ признает Сталина "эффективным антикризисным менеджером", свидетельствует о том, что истинно-российские люди готовы пойти на оправданную жертву ради безопасного процветания последующих поколений. Не ошибусь, когда скажу, что у читающего мои строки есть сын или дочка. Неужто этот человек до такой степени страдает усугублённым эгоизмом, что не отдаст свою жизнь ради жизни своей кровинки. Любовь-то к родному и близкому человеку и заключается в человеческом самопожертвовании. Наверное, украинцам, этого не понять :((
Наталія
5629 дн. тому
М-да. Как бы Россия "оторвалась" кабы не бесы да не цветные революции. Но она ишшо оторвется- якщо ми і надалі програватимемо інформаційний простір.
Павло Булгак
5629 дн. тому
Пане Олександре вельми вдячний вам за цей матеріал який викриває російсько-імперську пропаганду, нажаль наші канали всіляко цьому сприяють показуючи чистої води ідеологічні фільми із прихованим завдання імплантувати у свідомість глядача авторитарну модель поведінки, серіали де відбувається відбілювання Сталіна, Берії, Ніколая, фактично у прайм тайм - і усі вони та їм подібні називаються ефективними антикризовими менеджерами і НАцрада замість вишукування на Вконтакте порнографії мала б краще захищати інформаційну безпеку країни та українську свідомість від відвертої пропаганди режиму Путіна.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду