КВК на Першому: другоcортна «пошлость» із родзинками

21 Жовтня 2008
34489
21 Жовтня 2008
15:02

КВК на Першому: другоcортна «пошлость» із родзинками

34489
КВК на Першому: другоcортна «пошлость» із родзинками
Восени 2008-го у програмній сітці Першого каналу з’явилася така собі телепрограма з циклу «КВН (українською, очевидно, КВК. – О. З.) «Українська ліга». Не помітити таке було важко...
 
Те все перекочувало в ефір державного телеканалу з ефіру телеканалів-конкурентів. Вочевидь, недарма вони відмовилися продукувати цей телепроект, з дозволу сказати, у себе в ефірі. Напевне, розуміють, що навіть приліпивши черговий фіговий листочок «Під патронатом», цікавість глядача до цього оригінального для минулого століття продукту не отримаєш. «Куди ж селянину податися?». Ну, звісно ж, до державної кишені. А чому до кишені? А тому, що, відповідно до чинного українського законодавства, телепрограма за участю стороннього виробника має законне праве з’явитися в ефірі тільки за гроші. У цьому випадку – за бюджетні (мої) гроші. Хто купив цю програму для ефіру на Першому національному? Хотілось би знати прізвище «героя». Нагадаю: основні стрижневі проекти дійсно державної ваги перебувають під загрозою фінансового зриву – для прикладу, дитячі євровізійні проекти або цікавий «Фольк Мusiс», як і низка інших. А попереду – ще й передноворічний телезнімальний спрут НТКУ!
 
Тепер трішечки про те, що купили. Я не знайшов точного й виваженого перекладу російського слова «пошлость». Відкривши словник, побачив два варіанти: «пошло (наречие) – вульгарно, низькопробно... (і навіть!) непристойно». Й у варіанті прикметника: «пошлый – вульгарний, (і мені це, думається, найближче!) паскудний». Але погодьтеся: маємо певні проблеми – запаху не передає, сморід не відчувається! Як-от оце: «Здоровенькі, хахли! Лєна, правільна гаварят „були”! Здоровенькі були, хахли!». Вочевидь, після цього потрібно показувати КРП в. о. президента НТКУ в журі, який страшенно задоволений і виставляє найвищу оцінку: та ясно ж, «шутка юмора старшего брата».
 
До речі, думаю, це чи не єдине, що зрозумів українською метр та ведучий дійства Алєксандр Масляков. Цікаво, українські команди йому жарти перекладають у письмовому вигляді? Не можу відмовити собі в приємності пригадати випадково показані очі шанованого телевізійника під час виступів якоїсь із поодиноких українських команд в іншому, ще комерційному телеефірі: сусідський телегуру був просто вражений свободою політичної сатири в Україні та абсолютно чесно не розумів! Ані мови не розумів, ані того, від чого буквально плаче народ, реагуючи на жарти чистесенькою українською! Буду справедливий: чи не найсмішніше з усього, що був змушений терпіти цього разу під час перегляду КВК в ефірі Першого національного, – короткі і влучні коментарі пана Маслякова. Він зробив правильні висновки: його жорсткою і вправною рукою з КВК практично вилучено навколополітичну гостроту і навантаження.
 
Ну, це і зрозуміло: пан Масляков дуже приблизно орієнтується в наших реаліях, так само, до речі, як і ми в реаліях його країни. За відсутності можливості пожартувати з політичних клоунів і з ситуації навколо газу – починається інше: анекдоти про «старого башкіра» та «московських тусовщиків» і таке інше.
 
Україну на «шоу» в українській лізі представляли дві команди із шести наявних: з Одеси та Донецька. Щодо Одеси, то команда, яка представляла це веселе і рідне мені і багатьом українське південне місто, наочно продемонструвала, що там у нас щось не той! Ну не знають ці молоденькі вихованці «посьолка Котовського», що таке справжній одеський гумор, не мають уже можливості зустрітися зі справжніми одеситами і відчути дух вільного міста. На жаль. От і думають, що легендарна одеська вимова – то притаманна чомусь тільки «анекдотам про євреїв» інтонація. До слова, вщент руйнуючи нав’язані стереотипи, новітні одеські жителі відмінно і чистесенько розмовляють українською. Але роблять це у пародії... на українське, хоча і передаючи привіти «Азаровим і ко». А під час виступу – російська не тільки мова, а й інтонація, продукована десь там в Бірульово (вибачайте, якщо неправильно написав)! Донецька ж команда була смішна тільки тоді, коли шуткувала «про своє», скажімо, про «Шахтар». І сміявся люд саме в такі моменти.
 
Щодо заморських гостей зі столиці Башкортостану Уфи (уявляєте команду зі Львова в башкортостанській лізі КВК!), чи третього складу команди Університету дружби народів з Москви, чи якихось вихованців дельфінарію з білоруського Пінська, чи спітнілих товстунок із Рязані (це теж десь у Росії) – то «гумор» у їхньому виконанні не набагато випередив «наших». Оті родзинки, про які йдеться на початку, виникли саме під час живого конкурсу зі спробами поімпровізувати. А протягом більше ніж години ми бачили такі собі комсомольсько-піонерські спроби третього сорту, причому виготовлені вдома у тяжких муках! Місце таким напівпрофесійним забавам – на маленькому обласному комерційному телеканалі або посеред вузькосегментованого супутниково-кабельного мовлення між кухонним каналом і каналом для рибалок. І абсолютно точно не місце такого роду програмам у прайм-таймах вихідного дня на найпотужнішому загальнонаціональному телеканалі. Адже навіть титри посеред програми з подяками комусь там давалися в ефірі Першого національного телевізійного каналу не українською мовою – ну щоб ще ж зрозуміли, на «общєдоступном»!
 
І ще один нюанс, який, на подив, перестає бути в ефірі Першого національного поодиноким. У той чи інший спосіб в ефірі каналу з’являються телевізійні «обличчя» конкурентів. Цього разу це був італійськопідданий ведучий каналу «Україна». А до цього – представники такої собі «Ери» і т. д. Цікавий спосіб і, головне, оригінальний прояв позиції каналу і його керівництва у розпалі жорсткої конкурентної боротьби за глядача.
 
Олександр Зирін, український телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34489
Читайте також
04.12.2008 15:21
Федор Сваровский, OpenSpace.ru
6 491
01.12.2008 10:29
Евгений Минко, «Публичные люди»
29 313
31.10.2008 15:09
Андрей Рушковский, Show.Oбоз
7 685
Коментарі
27
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я
5586 дн. тому
Очередное свидетельство того, что Киев - хутор близ Диканьки. Сомневаюсь, чтобы подобный бред публиковали где-нить в "Известиях", "The Nyw-York Times" или в "The Guardian". Впрочем, в уровне "Телекритики" сомнений не было.
Суми
5609 дн. тому
Автора підтримую. Низькопробний "юмор" давно пора на смітник. І давно треба свої проекти, а не так, що у Москві КВН- і у нас КВН (тільки ще гірший), у них камеді - і у нас камеді (тільки ще дебільніше) і так далі. Постійне мавпування і глуха провінція)))
підтримую автора
5636 дн. тому
Олександре, дякую! Ви, як завжди вболіваєте за Перший НАЦІОНАЛЬНИЙ, відстоюєте цінності, які мають зберігатися на державному каналі. Те, що ви тут сказали, все правильно. "Витягти" його за рахунок всяких давно відставних у себе на батьківщині, покупних "квн-ів","що, де, коли?" тощо, йому ніколи не позбавитися провінційності і жлобства. Ці програми дійсно були проривом...у свій час. Але він скінчився.. А те, що дехто дивиться лише їх, то це проблема того глядача. Краще б вже детективи читав.. А ви не звертайте уваги на "собачий лай". Памятаєте: Юпитер, ты сердишься, значит, ты не прав...
Да мой ник, мой !!!
5656 дн. тому
Такие мудаки, как Олександр Зирін сейчас занимаются дублированием российских сериалов на ВЕЛИКОУКРАИНСКИЙ ЕЗЫГ !!!
Да мой ник, мой !!!
5656 дн. тому
Такие мудаки, как Олександр Зирін сейчас занимаются дублированием российских сериалов на ВЕЛИКОУКРАИНСКИЙ ЕЗЫГ !!!
Мой ник
5656 дн. тому
Олександр Зирін - полнейший дегенерат, считающий себя верхом совершенства.
Возмущенный антипрофан
5660 дн. тому
Зырин, а ты кто {CENSORED} вообще такой, что ты так смело рассуждаешь об украинском КВН? А еще о "вспотевших толстушках из Рязани"? Да ты вообще видел на игре, как они зал смешили? Ты вообще понимаешь, что такое рассмешить полный зал людей? Чем ты возмущаешься?
Я просто представляю, как ты исходишь ядом из зависти, что КВНщиков показывают по ТВ, что их любит зритель, а ты- никто. Никому ненужный человечишко... Только и остается, что писать такие статьи... Ну что ж пиши, все-равно будущего у тебя нет никакого...
Ольга
5661 дн. тому
Я такого одичавілого маразму в своєму житті жодного разу не читала, в мене палець не повертається клавіатуру турбувати. Як можна писати, нічого не тямлячи в тому що пишеш? Достойна людина знайде безліч інших справедливих способів звернути увагу на свої інтереси і своє недовольство. До чтго тут "Пошлость", "Родзинки"??? Ви навіть свою думку до кінця не довели!!! Одне зрозуміло, що ви невдоволений життям одинак без тями закоханий в якийсь «Фольк Мusiс», і що через озлоблений хід думок, ви не можете знайти підтримки. ФУ!!!!! КВН-це велика сім'я! І можете заздрити суільки хочете. Просто дійсно не приємно, читати речі в яких (підкреслюю) НЕМАЄ ЖОДНОГО АДЕКВАТНОГО І ДОСТОВІРНОГО СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ!!! Мега-нікчемна стаття!!!
Стрём
5661 дн. тому
Единственное, что еще как то могу смотреть по ТВ - это КВН, только из-за него иногда УТ-1 и включаю, да и то в селе - где скоростного инета нет и скачать игру без реклам мало возможностей. Игры бывают хуже - лучше, заметна цензура (в российских реалиях, вылететь с эфира кому то надо?) - но это единственная передача, которую смотрю уже более 20ти лет и надеюсь под старость она тоже будет радовать... А те кто против, в том числе и абсолютно неизвестный писака... Нецензурно сказать, или самим понятно все, что я и миллионы любителей игры, по всему миру, думаем о Вашем мнении? Стыдно должно быть, господа. Просто по человечески стыдно.
lars_ivanov
5661 дн. тому
Такой убогий стиль я даже в жж не встречал ни у кого! Ужас просто! Ну да ладно. В статье начисто отсутствует аргументация, примеры. Читать такой бред и рассуждать на эту тему считаю нецелесообразным. Поспорить можно с тем, кто свое мнение подкрепляет чем-то. А кто просто визжит от эмоций - пусть и визжит себе дальше, может ему так легче))
WindInHead
5661 дн. тому
Вот вам и "оранжевая" революция. Всплыло у вас всё то, что не тонет. Автор полный профан. Это ж нужно было найти пошлость в КВН-е.
Я
5662 дн. тому
Эх, Зорин, глупыш.....
Олександр
5662 дн. тому
Автору. КВН - не перекладається, як і футбол. КВН - складається з початкових літер прізвищ інженерів, що впровадили в промислове виробництво телевізор КВН-49. Тому ваша ескапада, що до КВК - є не повагою до гри і "кавикаківців".
эдик
5670 дн. тому
уровень квн на ут-1 оказался низким пожет и не стоило покупать такое -A жирные и к тому-же тупые бабы из рязани это полный п...ц . при покупке программы нужно обращать внимание не только на название но и на прекращение показа ввиду низкого уровня
с
5670 дн. тому
Тезка, нажаль - це демократія!!
5670 дн. тому
І хоча справді КВН з роками здає позиції, особисто мені смішно читати про Маслякова який "рубить бабло" і те шо "У КВНІ ніколи не було ніодного жарта" Бабло насправді рубить не Масляков а полуголодні журналісти "зі словниками" накшталт автора цієї статті, який за 300 гривень гонорару і не таке напише. Іронізувати з Маслякова телевізійним оглядачам типу Зиріна, це теж саме що Несмачному критикувати гру Кріштіану Роналдо... Звичайно 300 гривень він отримає, проте ....бееееееееее!
Влад
5670 дн. тому
Ну, скажіть відверто - кому сподобалась програма? Це не той КВН, що я колись любив. Українського КВН-а не буває, та й не треба, власне. Щодо рівня команд, які виступали - він був неприпустимо низький. Маслякову, навіть, було соромно - це помічалося у кадрі.
хехе
5671 дн. тому
Здоровеньки, хохлы! А футболки, значит, с "москалями" на главной площади страны - это нормуль типа? Сначала там порядок наведите
Сергей
5671 дн. тому
Послушайте дорогие! Есть ли предел этой тупости в нашей стране. Одни запрещают смотреть каналы, другой пишет всякую ерунду, третьи нагло делают деньги на простых жителях. Гад и у каждого своя правда и все спасают страну от влияния старшего брата. Как вы уже {CENSORED}
Пап
5671 дн. тому
Бред!
Снобъ
5671 дн. тому
В любом случае КВН Маслякова в десятки раз слабее по уровню пошлости Камеди клубов как российского, так и украинского разливов. Вопрос № 1: КАКУЮ АЛЬТЕРНАТИВУ МОЖЕТ ПРЕДОЛЖИТЬ УКРАИНА??????????????? Ответ: Да нет у нас никаких альтернатив!!! Потому что мы абсолютно все обезьянничаем с российского ТВ. Мы не умеем создавать конкурентное СВОЕ!!!! Незалежно від мови, якою спілкуються на ТВ-екрані. Ми поводимося в ТВ-етері, як другогатінкове суспільство, яке не має власних думок. Будучи калькой с России, не стоит говорить о независимости. Потому как она предполагает СОБСТВЕННОЕ мышление, а не калькирование с российского. Та, на жаль, в розумінні СВОЄ у нас нічого, крім вишиванства і поплавсьтва, НЕМАЄ...
Рашеев-Чичканёв
5671 дн. тому
Как вам не стыдно?! КВН - это наше наследие!
Дом престарелых
5671 дн. тому
Но статья-то, статья!... Разве это кто-то может называть профессиональным текстом? Скорее,собщение с форума старых ворчунов... :)
Кутєпов
5671 дн. тому
КВК - це прямий переклад. А оскільки "КВН" - це конкретний бренд, зареєстрований на Маслякова, то прийнято розшифровувати цю абревіатуру "Клуб Веселих і Найкмітливіших". Це так, про нюанси. А взагалі, це вже давно перестало бути веселою й кмітливою грою. Просто Масляков створив абсолютну монополію (чи то пак - власну імперію) і рубить капусту. Це банальний бізнес-проект. Але мотивація Першого каналу очевидна: цей бізнес-проект приносить хороші рейтинги. Се ля ві.
Jah
5671 дн. тому
здається квк дуже добре вписується у концепцію каналу, там завжди показували третьосортне {CENSORED}
MavR
5671 дн. тому
це не пережиток. це вже давно колись їли і воно вже померло давно а україножери разом з Ут-1 відновили це паскудство. Найвеселіше - коли сидить якийсь український :( міністер якоїсь молоді Юра чи ще хтось і регоче, регоче. А шо воно зробило, щоб було українське - ніколи не взнати. Молоденьке мурло комуняцьке і прокремлівське.
dff
5671 дн. тому
"не розумів, ані того, від чого буквально плаче народ, реагуючи на жарти чистесенькою українською! " Які там жарти? Коли на КВНі взагалі був хоч один жарт? В якому році? На мило цей дибільний пережиток совєцької окупації!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду