«Ми – не місцеві, попишемо й поїдемо!»

26 Вересня 2008
22161
26 Вересня 2008
12:03

«Ми – не місцеві, попишемо й поїдемо!»

22161
«Ми – не місцеві, попишемо й поїдемо!»
Останнім часом я все частіше чую цей вислів у курилці. Попри тюремне походження, колеги вживають його не у зв’язку з кримінальними темами, а переказуючи якісь історії про роботу «на виїзді», тобто «десь у регіонах», далеко від «паркету», «куполу» та й взагалі далеко від усього.
 
Для відстеження подій в областях більшість українських мас-медіа створили так звані регіональні відділи. Здебільшого це 2-3 людини, які протягом робочого дня вишукують в інтернеті у стрічках новин регіональні події, організовують зйомки і контролюють їхнє виконання тамтешніми журналістами... Щоправда, потім професійність останніх оцінюється у найкращому разі іронічно, а зазвичай – нецензурно.
 
Тому в особливих випадках у «глибинку» відправляють київських кОрів... Такими особливими випадками є катастрофи, масштабні аварії, резонансні конфлікти або «власні справи» рідного медіа. До категорії останніх належать історії, вирішення яких видання чи телеканал бере під власний контроль. Для 5-го каналу такою стала трагедія з Полтавською обласною дитячою бібліотекою. Повідомлення про її захоплення, руйнування сокирами стін і підлоги та зафарбування вікон з’явилося два місяці тому.
 
Я люблю бібліотеки, тим паче дитячі, тому в якийсь момент я опинився в Полтаві. Чесно кажучи, у Києві робити було особливо нічого – все ті ж безглузді політичні розмови, нитку яких я не втратив тільки через те, що мені за це платять.
 
На місці одразу з’ясувалося, що проблема проста «як двічі два»: нікому не потрібна бібліотека, зате всім потрібне її приміщення. (Сюжет про історію подій можна переглянути тут.) Розташована у самому центрі міста на першому поверсі, бібліотечна нерухомість оцінюється як мінімум у мільйон доларів США. 2005-го її навіть намагалися спалити. Через видане з порушеннями свідоцтво бібліотека перейшла з власності полтавської громади до приватних рук – нею заволоділи троє місцевих комерсантів Олександр Павлюченко, Олександр Буянкін та Юрій Худяк за участі Олени Шуліки.
 

Приміщення дитячої бібліотеки імені Панаса Мирного після підпалу 11.10.2005
 
Повернути його бібліотекарям та читачам можна просто: переоформити горезвісне свідоцтво. Але просто чомусь не виходить. Бізнесмени організували шалений спротив – погрожували фізичною розправою, вели стеження, влаштували блокаду в місцевих органах влади. За словами представника бібліотеки у судових засіданнях Сергія Федяніна, комерсанти зацікавили особисто керівництво обласної та міської влади. Нібито певні квадратні метри погодилися віддати під відділення банку екс-керівнику полтавської філії «Приватбанк», нинішньому голові обласної ради та осередку Партії регіонів Володимиру Удовиченку. Звісно, начальник інформаційно-аналітичного відділу Полтавської обласної ради Ірина Дудка сказала нам, що її шеф такі закиди коментувати не буде.
 
Ще одну частину цього ж приміщення, за словами юриста, пообіцяли присутній під час захоплення книгозбірні власниці розташованого поруч готелю «Палаццо» Олені Шуліці – давній соратниці міського голови, бютівця Андрія Матковського, яка супроводжує мера на всіх показових «галушкових» заходах.
 

 

Олена Шуліка з мером Андрієм Матковським на святі «Цар-галушки» 09.06.08, з Олександром Павлюченком та Юрієм Худяком під час захоплення бібліотеки 15.08.08
 
Позицію мера Полтави щодо захопленої бібліотеки озвучила його заступниця Лариса Семеряга. За її словами, влада міста готова навіть виділити площі у центрі міста, аби переселити дитячу книгозбірню в інше приміщення, але не визнаватиме порушення, припущені мерією при видачі горезвісного свідоцтва. Владну облогу вдалося розірвати за допомогою «Дзеркала тижня», деяких народних депутатів, міністра внутрішніх справ та голови уряду.
 
Напередодні 23 вересня, дня міста Полтави, Юлія Тимошенко, стоячи на прес-конференції поряд із Юрієм Луценком, визнала, що ситуація з обласною дитячою бібліотекою є ганьбою для усієї країни. «Це неприпустимо, коли хтось, купуючи ухвали судів, може просто “стирити” у міста дитячу бібліотеку», – не добираючи слів сказала прем’єрка. Задля її порятунки прем’єр-міністр пообіцяла звернутися до свого соратника Голови Верховного Суду України Василя Онопенка з проханням перевірити законність винесення усіх судових рішень щодо бібліотеки. Різкість висловлювань прем’єрки народу сподобалася, але...
 

По завершенню святкувань бізнесмени огородили дитячу бібліотеку у центрі міста велетенським парканом і почали вибивати шибки. Цього ж дня ті самі Матковський та Удовиченко, з якими пов’язують історію поневірянь дитячої книгозбірні, відкрили «Алею журналістів», де в пам’ять про загиблих репортерів встановили спеціальний камінь.

 

  

Фото приміщення Полтавської обласної дитячої бібліотеки. Зведення паркану після приїзду Тимошенко й Луценка.24.09.08
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22161
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анечка
5679 дн. тому
Дейнека - молодчинка! Хоть один умненький ведущий есть на украинском телевидении! Горжусь тобой!
Karlа Bruni
5684 дн. тому
Слухайте Ви, заздрісники! Та піна, що вилітає з Вашого рота - це лише підтвердження того, що Дейнека справжній талант і знахідка для будь-якого українського каналу. Більш обізнаного у економіці і юриспруденції ведучого годі й шукати. Мені ж з ним працювати приємно і я пишаюся цим! А те, що він піариться - ну то й молодець! Іншого у басейні огидно буде знімати!
Ксенофоб
5684 дн. тому
Вважаю, що Дейнега добру справу робить! І робить це - професійно! Бачив його в Господарському суді. На саме засідання нас не пустили, але те, що чули під дверима - було кльово! А щодо регіональних кореспондентів - то він абсолютно правий. Більшість звикли працювати з повідомленнями міської чи обласних рад. А суті докопують лише одиниці. Думаю, Дейнга писав як раз про інших. А взагалі чувак молодчина і в Грузії він мені сподобалося як працював. РУЛЕЗ!
глядачка
5685 дн. тому
Писав про себе (а про кого ж ще?), і випадково (як зазвичай!) спробув (бо ніхто не повірив) опустити регіональних кОрів. Ах як солодко захищати бібліотеку разом із "правильною" партією!
оля
5685 дн. тому
"...потім професійність останніх оцінюється у найкращому разі іронічно, а зазвичай – нецензурно..." зате дуже професійно робити 3 стендапи в одному сюжеті, а у відео не брати жодного кадру без себе, любімава... браво, олежка!!! ще й колег з регіонального відділу обісрати - ще одне браво!!! і біс!!!
otar
5685 дн. тому
Ну чого ви так нервуєтесь?) Роздягайтесь, лізьте в басейн, знімемо вас абсолютно безкоштовно)
5685 дн. тому
Да - он редкий {CENSORED}! Всю свою жизнь, как перчатки, меняет места одно жирнее другого. Доктор, мне покрытие канала побольше-побольше(ИНТЕР) и зарплата побольше-побольше(5 канал). А другим - годами не фартит, где справедливость?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Почему только Дейнеку Дуся в бассейне сняла? Больше никого!!!!!!!!!!!! Сколько это ж денег ему стоило?! А эта статья на Телекритике?! А предыдущая?! НЕНАВИЖУ ЕГО!!!!!!!!!!!
АнжЕлике
5686 дн. тому
А за что тебе на НТНе Дейнека нравился? Сбежал на Интер, подставив всю команду, теперь пытается крутым выглядеть
Олег Дейнека
5686 дн. тому
Партнеру: голова Полт. ОДА Валерій Асадчев 80675080902, мер Полтави Андрій Матковський 80503461577, комерсанти-захоплювачі Олександр Павлюченко 80675321106, Олена Шуліка(готель Палаццо) 80532610850, директор бібліотеки Леонід Чобітько 80503044783, юрист бібліотеки Олександр Райда 80634543566, громадський захисник Токар Тарас 80679007259. Мій 80675301812 P.S. Дякую всім на коменти. І хвалебні, і критичні. Головне, що не байдужі! :-)
Trah
5687 дн. тому
ну не знаю мы являемся представителями в Полтаве и нас всё устраивает так что 5 канал это клёвый канал
padluka
5687 дн. тому
Дейнека - молодець! Мене, як полтавця, ображає мовчазна позиція голови Полтавської ОДА Валерія Асадчева, який не тільки нічого не робить, щоб врятувати цей заклад, але й не коментує жодним чином того, що відбувається з цим закладом.
Відповідь Партнеру
5687 дн. тому
http://community.livejournal.com/povernemo_bibl/
АнжЕліка
5688 дн. тому
Якби там не було з 5-им, а подібних матеріалів про справи у регіонах у них самих, погодьтеся, днем з вогнем не знайдеш! А Дейнега - молодчина, що вибрався зі студійної теплиці і пішов у поля. Мені він ще з НТНу подобався. :0
jana
5688 дн. тому
Читатель респект! Просто оті "столичні" наші колеги висловлюючись, навіть не здогадуються, якими словами оцінюють їх "високий проффесіоналізм" такі нелюбі ім провінціали.Адже не раз доводиться бачити їжній "сирий " продукт, який народжується під час відрядження десь на компі у провінційній редакції...
Леся
5688 дн. тому
Щодо регіональних кореспондентів. Хто-хто, а "5 канал" тут би мовчав: про яку ретельність регіональних кореспондентів може йти мова, якщо канал платить мізерний гонорар і все. Камера, касети, оплата телефона, інтернета, той самий проїзд - за рахунок журналіста. Зрозуміло, що на таких умовах працюють лише варяти...
Партнер
5689 дн. тому
Олеже, а можеш дати кнтакти по цый справы?!
Читатель
5690 дн. тому
По поводу региональных корреспондентов. Позволю себе напомнить, что 80% журналистов на так называемых, центральных каналов выходцы из тех самых регионов. А когда приезжают из Киева так сказать, разбираться в ситуации, то мне иногда бывает стыдно за коллег. Ребята за пол дня "проскачут" по верхам, в суть дела не вникнут, а потом гонят такую туфту. А в столице все шибко грамотные потому что, над журналистом надцать редакторов сидят. А нам в регионах по курилкам тусоваться не когда. Вам же ваш эфир "забивать" чемто кроме политики надо.
Євген Проворний
5690 дн. тому
авторові варто було б пообіцяти - тримати це діло на особистому контролі, як на 5 каналі не дадуть розвити тему, то хоч би на ТК... а так - дякую))
Колега
5690 дн. тому
Який він - крутий?! Я з Дейнекою працюю зараз на 5-му. Чувак в близьких стосунках з найвищим керівництвом - вже давно міг взяти владу у свої руки, а сцить навіть цим тупоголовим другим редакторам слово проти сказати. Я думав з його приходом щось зміниться на каналі, а він працює лише на себе та на Юльку. Кажуть, навіть, що він - замінник Шуфрича.
дмитриева
5690 дн. тому
клевая статья. для телекритики это что-то. Есть смысл поднять данную проблемму в каком-нибудь телепроекте, например в программе "Танцы со звездами",или "Фабрыка зирок". Наверное это имел в виду Олег. Пока большие и малые руководители каналов измеряют свой и чужой рейтинг, другие, может быть более умные уже разворовывают страну и тоже не забывают, конечно о рейтинге... и о том, что уже мало чего осталось украсть. Статья действительно стоящая. Дейнека!!! Ты крутой!
5690 дн. тому
Заголовком статьи Дейнека сам признался, что "пописывает и сразу же уезжает". Так было в Грузии. Судя по всему, так же как грузинов, он бросит на произвол судьбы и полтавских детей с их библиотекой. Единственный вопрос - зачем он в это всё ввязался?! Мером хочет стать?!
5690 дн. тому
Сколько проблем, сколько проблем, о них пишут-пишут-пишут, но проблемі не решаются
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду