Гра у «славетного росіянина»: логіка абсурду

18 Липня 2008
32645
18 Липня 2008
14:30

Гра у «славетного росіянина»: логіка абсурду

32645
Сталін на першому місці налякав Захід. Тож одразу було виявлено «вірус Сталіна», а на перше місце вчасно вийшов Микола ІІ.
Гра у «славетного росіянина»: логіка абсурду
16 липня було призупинено інтернет-голосування на сайті проекту «Имя Россия. Исторический выбор – 2008». Зроблено це було «з технічних причин» і тимчасово. Насправді ж ішлося про те, що організатори намагалися якось виплутатися зі складної ситуації, в яку потрапив проект і виявом якої стала карколомна зміна лідерів: за тиждень до цього найбільше голосів мав Володимир Висоцький, потім уперед різко вирвався Йосиф Сталін, а в ніч із 14-го на 15 липня 62 з гаком тисячі голосів одержав Микола ІІ, очоливши рейтинг найславетніших росіян (на 37 тисяч тієї ж ночі піднявся рейтинг Петра І, що вивело його на впевнене п’яте місце). Втім, попри відверте «вкидання» десятків тисяч голосів, на момент зупинки голосування різниця між останнім імператором і першим генсеком становила лише декілька тисяч (нагадаю, що з одного комп’ютера можна відправити необмежену кількість послань на підтримку обраного тобою «славетного»).
 
17 липня голосування було відновлено. Одночасно керівники проекту заявили, що виявлено вірус «Сталін», який і забезпечив різке зростання рейтингу «найкращого друга пожежників», та опублікували ніки 20 активних спамерів. Про Миколу ІІ, слід розуміти, не йдеться – тут усе в порядку, немає жодних підозр, і він тепер (станом на вечір 17 липня) беззастережно лідирує (417 тисяч голосів), обійшовши і Сталіна (366 тисяч), і Леніна (201 тисяча), і, ясна річ, Висоцького (161 тисяча).
 
... А почалося все у травні, коли у нас визначали «найвеличнішого українця». Саме тоді у Росії було оголошено про старт аналогічного проекту із назвою «Имя Россия». Стартові 500 імен, за офіційною версією, обрав телеканал «Росія» за участі Інституту російської історії Російської академії наук, хоча самі вчені мужі заявили – про свою участь у складанні списку славетних вони чують вперше. За словами заступника директора Інституту Володимира Лаврова, з телеканалом «Россия» він навіть не мав розмови з цього приводу.
 
Очевидно, внаслідок цього короткі історичні довідки до кожного з 500 стартових імен викликали в одних випадках іронічну посмішку, а в інших – нестримний регіт. Скажімо, про полководця 1812 року Барклая-де-Толлі було написано, що «під ним неодноразово вбивали коней», Кутузов – це той, кого «було поранено в око», Чапаєв – це «герой багатьох анекдотів», а Олександр III – «найбільший пияк серед російських імператорів XIX століття». Потім, звісно, сайт «облагородили», хоча дещо залишилося на весь перший тур інтернет-голосування. Про Володимира Гіляровського, автора історичного нарису «Москва і москвичі», було сказано як про «автора першого путівника напівкримінальними місцями Москви», автора комедії «Горе з розуму» Олександра Грибоєдова було схарактеризовано спершу так: «Вундеркінд. Автор вальсів. Убитий 1829-го під час повстання в Тегерані», а потім: «Вундеркінд, поет, вбитий на дипломатичній службі». Достоєвський, виявляється, відомий передусім завдяки тому, що був свого часу «засуджений до смертельної кари, яку замінили чотирирічною каторгою», а знаний байкар Крилов – це такий собі «російський Лафонтен. Помер від обжерливості»...
 
Нічого не скажеш, дуже професійно, особливо якщо врахувати, що Чапаєва ніколи в реальності не існувало – був червоний командир Василь Іванович Чепаєв, а Грибоєдов таки був добрим композитором, тож чому і навіщо зі статті про нього прибрали згадку про вальси?
 
Я вже не кажу про назву – добре, «Великі українці» – це безграмотність імені Шустера; згідно з нормами літературної мови, проект мав зватися «Славетні українці», серед яких слід було обрати найславетнішого (була така книжкова серія у радянські часи – «Життя славетних», яку потім звинуватили в «буржуазному націоналізмі»). А що таке «Имя Россия»? Це якою мовою? Принаймні, не тією, що нею написані твори класиків російської літератури, чи не так? І від перейменування на «Имя Россия. Исторический выбор – 2008» мало що в назві змінилося на краще.
 
До 12 червня – Дня Росії – з цього списку за результатами голосування інтернет-аудиторії було складено список із 50 найпопулярніших історичних постатей. Зараз триває процес визначення 12 фіналістів. А восени проект продовжиться «феєричними ток-шоу» на телеканалі «Россия» та обранням напередодні Нового року най-най-най... Одне слово, найбільш великого, величного, уславленого та істинного росіянина.
 
Слід сказати, що серед 500 великих росіян було чимало питомих українців, включно із Валерієм Лобановським, Богданом Хмельницьким, Нестором Махном, Олександром Довженком, Сергієм Бондарчуком та іншими. У 50-ці «наших» залишилося небагато: Микола Гоголь, Сергій Корольов, Ярослав Мудрий. Якщо, звісно, не рахувати Петра Чайковського (онук Федора Чайки) та Антона Чехова («я – ленивый хохол»). Дехто обурювався і досі обурюється такою «приватизацією». Але навряд чи це варто робити. Адже ми своїх національних героїв не дуже шануємо і не говоримо про них на весь світ. Отож їх і підбирають (і не лише росіяни; хто у Європі знає, що Захер-Мазох вважав себе українцем?).
 
Друга причина теж самоочевидна. Це катастрофічне невігластво основної маси росіян (включно з більшістю інтелектуалів) навіть щодо російської історії, не кажучи вже про українську. Якби в Росії хтось, бодай із фахових істориків, знав, якими словами Богдан Хмельницький коментував зраду московського царя в 1655 році (майже всі ці слова в газетах позначаються трьома крапками, тому наводити їх я не буду) і куди він послав Московію... Якби росіяни знали, що після зради царя Хмельницький узявся переорієнтовуватися на союз зі Швецією, але помер і не встиг довести цю справу до кінця, то, певен, великий гетьман ніколи б не потрапив би до списку визначних росіян.
 
Ну, а третя причина – це продовження традиції великодержавного імперського хамства, коли все, що існувало на території Російської/Радянської держави, може бути оголошене «російським». А може бути й не оголошеним. Скажімо, втрати у Другій світовій – це, виявляється, лише російські втрати, це російська армія воювала і зламала хребет фашизму. А коли йдеться про відповідальність за Голодомор, то навіть ліберали починають кричати: це не ми, це була не російська влада, а радянська...
 
Вітчизняна блогосфера на це одразу ж відреагувала дуже весело. Лише одна цитата: «Виходить, що без українців у Росії не відбувалося і не могло відбутися нічого більш-менш вартого. І якщо деякі з них (Гоголь, Айвазовський, Олеша, Булгаков, Бердяєв, Короленко й ін.) ще хоч якось (наприклад, географічно) були пов’язані з Росією, то що роблять у рейтингу Олександр Довженко, Сидір Ковпак, Богдан Хмельницький, Олексій Стаханов, Іван Кожедуб і багато інших – сказати складно». Втім, масовий російський інтернет-користувач, як з’ясувалося, не дуже й бажав голосувати за якихось там Довженків чи Бердяєвих; боюся, що він не дуже й знав, хто то такі. Вийшло, врешті-решт, досить справедливо: у списку залишилися тільки ті українці, котрі зробили чимало для розвитку і ствердження Росії.
 
А загалом станом на вечір 17 липня ситуація виглядала так: після першої трійки (Микола ІІ, Сталін, Ленін) ішли Володимир Висоцький, Петро І, Олександр Пушкін, Катерина ІІ, Олександр Невський, Юрій Гагарін, Сергій Радонезький, Борис Єльцин, Іван Грозний – і на 13-14-му місцях, але з шансом потрапити у 12-ку – Михайла Ломоносов (московські неуки назвали його «Михаил Васильович», хоча помор Ломоносов звався Михайлою) і Сергій Єсенін. Список дуже прикметний. У провідній 12-ці – жодного науковця, двоє літераторів (Пушкін і Висоцький), один напівдемократ (Єльцин) і ціла купа тиранів та деспотів різного штибу. Ну, і Юрій Гагарін. Але все одно більшість – за персонажами дуже цікаво штибу, з яких щонайменше троє (Сталін, Грозний та Петро І) були ще й психічно хворими.
 
Власне, якби цей список складав якийсь запеклий русофоб, щоб полякати світ, він навряд чи зміг би домогтися кращого результату.
 
Але у Росії, видається, вважають інакше.
 
І вихід Миколи ІІ у лідери видається зовсім не випадковим, адже західна преса дуже нервово прореагувала на лідерство Сталіна, мабуть, трохи менш нервово, але все одно негативно реагувала б вона на лідерство і перемогу Леніна. Ну, а перемога Висоцького... Як можна? Горлав якісь напівблатні пісні, писав «у шухляду» дисидентські вірші, жив розхристано, помер не так, як треба, – хіба це може бути символ сьогоднішньої Росії, яка «встає з колін» і «зосереджується»? Ломоносов? Навряд чи вдасться підтягнути, бо під час переходу від автократії Путіна до «тандемократії» Путін-Медвєдєв якось послабнув контроль за важливими ідеологічними процесами... Отож хоч-не-хоч і доводиться робити ставку на останнього імператора.
 
Тим більше, що «цілком випадково» наспіли й результати дослідження ДНК залишків розстріляних в Іпатіївському домі, і широка кампанія з уславлення «страстотерпця» Миколи Романова, і ціла злива розповідей у ЗМІ про «лібералізм» цього монарха, про його добрі наміри та невдячних інтелігентів, які й підняли народ на революцію. Одне слово, така собі «ліберальна імперія» – та «Росія, яку ми втратили», на чолі з чудовим сім’янином і прихильником добрих стосунків із Європою...
 
Тож не дивно, що чимало російських блогерів вважають, що пояснення коливань рейтингів претендентів на найславетнішого росіянина слід шукати не в акціях флешмоберів чи творців комп’ютерних вірусів, а в елементарній «накрутці» лічильників на сайті за командою дуже й дуже високопоставлених «зацікавлених осіб», у яких, нарешті, дійшли руки до проекту «Имя Россия. Исторический выбор – 2008». І при цьому, як обіцяє сайт проекту, «самые активные пользователи не останутся без поощрения». Теза, взагалі-то, дуже цікава – досі найактивнішими були юзери, котрі начебто (а, може, й справді) запустили в інтернет вірус «Сталін» і яких організатори проекту вже вирахували – аж до їхніх справжніх імен та адрес (звичайно ж, самостійно, без сторонньої допомоги, не сумнівайтесь!)...
 
Але, власне, чого нам тут перейматися і переживати за Росію? Кого з Кремля накажуть зробити головним росіянином, той ним і буде. Хто сумнівається? Тільки й того, що це буде обставлено як вияв «народної творчості», як «несподіванка», як результат «запеклої боротьби». Можливо, якщо Микола ІІ усе ж видасться «не зовсім правильним» (бо ж програв усе, що тільки міг програти, і навіть більше), то на перше місце з шостого наприкінці року підніметься Олександр Сергійович – постать достатньо нейтральна у політичному сенсі і навіть вельми благородна на тлі сьогоднішньої дійсності. А крім того, ще й правильно орієнтована щодо державницької місії Росії – завоювати Кавказ, приборкати поляків та українців, показати сталеву щетину багнетів Європі і перейматися «державними думами».
 
А про милість до переможених і про ностальгію за свободою можна буде з телеекрану і не згадувати.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32645
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 078
29.12.2008 15:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
15 769
27.12.2008 18:30
Сергій Олійник, для «Детектор медіа»
15 698
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5902 дн. тому
А чого це фанат Сталіна пише сталін з малої літери? Сибір з великої, а сталін - з малої...
несторонній
5902 дн. тому
І хто ж це раком стояв би під фашистами"? А! Ну так - Сталін під ними не стояв. Правда - він ПОРУЧ З НИМИ ЙШОВ Європою з гордо піднятою головою! Адже був спільний парад у Бресті; вітав Гітлера з перемогами за заході... Було, було... Був пакт Молотова-Ріббентропа... Він та-а-а-ак вірив їм, що ніяк не міг повірити у те, що нападуть! Отже, напали віроломно тому, що - зламали його віру! За декілька тижнів драпнули аж до Москви, а потім... в анкетах була графа "Нє проживал лі на оккупірованной теріторіі". Нормально - да? А скількох радянських патріотів, ветеранів і героїв війни згноїли у Сибіру! Про це все свідчать документи, кадри документальної хроніки... Але це все - не для справжніх совєтскіх патріотов!!! Люди! Читайте нижче: "Російські комуністи проситимуть Московський патріархат канонізувати Сталіна"!!!!!!!!!!..... Народе!!! Хтось ще й досі не зрозумів - хто вони - САВЄТСКІЄ патріоти????!!!!!!! Вони й справді кого хош замоать! Хто хоче бути замоченим, чи в лагєря - впєрьо-о-о-о-о-од за СТАЛІНА!!! УР-А-А-А-А-А-А-А!!!!!!!!!
vm
5903 дн. тому
Пасионарию И что было после вашей Злуки. А ровным счетом ничего. Эти гособразования рассыпались как карточные домики. Реальное формирование поноценного украинского гос-ва началось в предвоенный период и завершилось после Победы в Великой Отечественной войне.
Юрко Вітер
5904 дн. тому
Що за дурні! Пишіть по суті. Вам не набридло обсмоктувати доробок цього {CENSORED} на-Грабовського -- та ще й колишнього комуняку?
5904 дн. тому
як би не сталін, то ми б стояли раком під фашистами, а УПАшники продовжували б розстрілювати своїх братів, аби їх хати не чіпали. Скажіть спасибі шо сталін не дожАв, бо усіх би виродків- фашиських підлизувачів до Сибіру б відправив чи то ще краще б таких пи-ків розстріляти одразу шоб не воняло чесному люду
ПАСІОНАРІЙ
5904 дн. тому
СТАЛІН ОБЄДНАВ ВСІ УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У МЕЖАХ ОДНІЄЇ ДЕРЖАВИ? І МИ, УКРАЇНЦІ, ПОВИННІ ДЯКУВАТИ ЙОМУ ЗА ЦЕ? ЗА ГОЛОДОМОР, РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ, АСИМІЛЯЦІЮ УКРАЇНИ І ВСІ ІНШІ СМЕРТНІ ГРІХИ. А ЩОДО ОБЄДНАННЯ, ТО ВОНИ БУЛИ ОБЄДНАНІ ЩЕ 22 СІЧНЯ 1919 РОКУ ПІД ЧАС АКТУ ЗЛУКИ УНР ТА ЗУНР. І УКРАЇНА В СЬОГОДНІ СВЯТКУВАЛА НЕ 17-У річницю НЕЗАЛЕЖНОСТІ, А 90 РОКІВ ВІДНОВЛЕНОЇ ДЕРЖАВНОСТІ. Я ВЖЕ НЕ КАЖУ ПРО ТЕ, ЩО УКРАЇНЦІВ БУЛО Б НЕ 46 МІЛЬЙОНІВ, А, ЯК МІНІМУМ, 80 МІЛЬЙОНІВ.
спостережливий
5904 дн. тому
Вірус «Сталін»!... Він, безперечно, існує, але не у ком’ютерах – він у головах росіян!!! Вони люблять Сталіна за те, що він «об’єднав» Україну???!... – Дурня! Та ні! – Тому, що це була ЇХ країна, ЇХ влада, котра забезпечила ЇМ право бути собою, розмовляти своєю мовою на 1/6 суші! Розмовляти самим і… ще й змушувати інших розмовляти нею на цій 1/6-ій!!! Тьоті Дусі і дяді Вані роз’їхалися по всій цій 1/6-ій і впроваджували на ній ідеї влади про “інтернаціоналізацію” (чи то пак - русифікацію). І якщо комусь з них ра-а-аптом здалося, що хтось його нє уважаєт! О-о-о-о-о! Він вже достеменно знав, куди звернутися і «капнути», що абіжают великій магучій язик і вєлікій русскій народ! Зрештою, вони так і говорили, - чтоби разґаварівать “па-чєлавєчєскі”… І це в той час, коли інші народи тільки за саму їх “інородність” жорстоко переслідували, вивозили, фізично винищували!!! А як вони сприймають тему голодомору й інші українські питання???!!!... А як же ж їм інакше їх сприймати!!!??? - Адже Росія – правонаслєдніца СССР! Але… одна справа бути наступницею усього майна, усіх науково-технічних досягнень, усіх медалей зі спортивних змагань усіх рівнів… Да, ета прія-я-я-ятна! А от бути наступницею орґанізатора страшного ґеноциду – менш приємно… Просто – нє хосся!!! Ну, а кому ж хотілось би??!!!… Зрештою, а що ж дивного в тому, що злочини СССР у декого асоціюються з Росією? Адже коли “тоді” на Заході СССР називали Росією, а нас усіх, відповідно, русскімі: “рускі спортсмени, рускі вчені, рускі космонавти…” – “чомусь” ніхто не протестував! - Ні держава, ні русскіє!!!… Тоді – мовчок, а тепер – розв’якалися???… А, властиво, народ, який мав можливість разгаварівать на свайом радном язикє на 1/6 земної суші і іменем якого називали сотні інших народів – має моральний борг перед тією державою!!! От він його й повертає – дарма, що тієї держави вже немає… Отже – “правильно” вони реагують і… правильно обирають!!! … Тому не питайте - чому Росія обирає Сталіна!!!...
Тетяна
5905 дн. тому
Що за дурні? Пишіть по суті.
Юрко Вітер
5905 дн. тому
Автандиле, валіза, вокзал, Тбілісі! Там за єдину неподільну Грузію здихати нікому.
vm
5905 дн. тому
Ну, на этом свидомом сайте тоже почти свобода слова. Мой пост по поводу сталина уже изъяли. Вот такакя дЭмократия, г-н Скоропис-Йолтуховский. Повторюсь, очевидно за Сталина россияне проголосовали, так как он объединил все украинские земли в рамках украинского государства. А по поводу голок под ногтями, так вы это спросите у многочисленных украинцев, сделавших головокружительную карьеру в москве ( как управленческую, так и в других областях жизнедеятельности. Если бы не Москва, то покойного Ивасюка так бы никто и не узнал.
Автандил
5905 дн. тому
На жаль, Вітер, не можу продовжити з вами вашу улюблену копрологічну тему, бо маю дещо інші уподобання й освіту. Не знаю, навіть, чому я маю вчитися у Саакашвілі і Жванії?! З вашого посту це не зрозуміло, але якщо ви крім содоміцтва ще й страждаєте ксенофобією до грузин, то раджу частіше відвідувати проктолога -- дуже часті й необережні ігри "в очко" з Грабовським (чесно кажучі його сексуальні уподобання мене не колишуть) чи будь з ким інше призведуть лишено до швидкого виходу з ладу основного органу вашого сприйняття світу.
скоропис-йолтуховський
5905 дн. тому
Аргумент про "возз'єднання українських земель" як заслугу Сталіна особливо пре. Ви ще підіть до недомучених чекістами людей (якщо вони залишилися серед живих) і поясніть їм, що, мовляв, маєте бути вдячні - коли вам заганяли голки під нігті, ви навчились брати ноту "ля".
Тамерлан
5906 дн. тому
Конкурс - повня лажа. Собачьнеґа - расстрелядь )
Дописувачі на кшталт vm - {CENSORED}. Засуньте собі язик в {CENSORED}і частіше читайте Грабовського, мо' свідомість повернеться.
Юрко Вітер
5906 дн. тому
О! Автандил, судячі з болісної реакції, вже побував на цупкому прутні у пана Грабовського! Він добряче просвітив тебе через дупу. Віддяч і ти йому як справжній грузин-лібераст по-євросвідомітськи! Вчись у Саакашвілі і Жванії -- вони це вміють.
Автандил
5906 дн. тому
Садоміт, свідоміт -- Юрко, переходь вже зі остогидлого мовоблєянія на исконна чистый рассейский изык! Не збочуйся так сильно -- те, що тебе не вжухали по помідори твої гомодрузі, з поведінкою яких у студентських колах ти так обізнаний, ще не означає, що треба засирати коментарі ледь не десятком своїх образ.
Servrig
5907 дн. тому
Я не оправдываю всех этих русских "старших братьев", у которых на почве "вставания с колен" крыша съехала конкретно, но в статье какой-то ну очень сильный комплекс неполноценности и желания самоутвердиться за счет чужой глупости. Очень жаль, но, если не ошибаюсь, автор в могилянке этому же комплексу учит студентов. Наверное лучше бы уже перестать думать, как еще поненавидить России и начинать как-то думать об Украине (подозревая авторскую "любовь" не только к русским, но и ряду других национальностей, Украина - не в смысле нации, а в смысле народа)
Цікавий
5908 дн. тому
Не розумію, чому шановні пани наїздять на пана Грабовського. Він нікого не образив і не зачепив. А що конкурс ідіотський - здається, ми переконалися ще на наших "Великих українцях". Що у інших країнах був ідіотський, що у нас, що в Росії. Просто особливості ідіотизму у кожного свої.
5908 дн. тому
убогий Вы кокой-то, товарищь Грабовский, кандидат болто-не-логических наук и член ничего-из-себя-не-представляющей ассоциации никому не известных писателей страны которую знают только по ЧАЭС и Памаранчевой революции.
5908 дн. тому
по-перше, не "у Росії було оголошено про старт аналогічного проекту", оскільки такий проект у (ненависьній для неосвідчених і одностороньо-розвинених людей) Росії існував давно. По-друге -- Пушкін з Ломоносовим уже були учасниками "Исторического выбора". По-третє - автор епопеї "Лишь бы ляпнуть", мабуть, не помітив такої ж самої "технічної паузи" під час голосування за "Видатного українця". Далі: ШАНОВНИЙ автор, якщо Ви б хоча б одне посилання на інші статті (на які, власне, посилаєтесь) підкріплювали ссилками на сайти чи іменами авторів, чи, хоча б, назвами тих самих статей. Висмоктана з пальця і роздута вашими гормональними проблемами стаття ганьбить і цей сайт і Вас, як професіонала.
відповім
5908 дн. тому
справжні росіяни - нормальні і толкові люди. найстрашніші якраз ті, що відхрестилися від своєї національності і приналежності до народу (колишні українці, колишні татари та інші). Ці вихристи, що називають себе "рассєянє" і є найстрашнішим кодлом, яке і свій національний дух отруїв і росіянам напаскудив з репутацією. оце і є справжні кацапи та москалі. Якби й справді сталіна обрали великим росіянином, хай увесь світ побачить, що то є Рассєя і чого вона прагне. Справді покаже всім своє істинне обличчя.
5908 дн. тому
москалі - ідіоти! хіба ж немає у них справді людей, гідних носити, хоч і посмертно, статус великого росіянина? А як же Пушкін, Ломоносов? Тупаки і довбні, вони справді заслуговують на сталіна, недобитки кляті!
5908 дн. тому
Автор, это вообще не ваше дело. Разберитесь сначала со своим {CENSORED}, а потом ворошите чужое.
2 ещё тупее Грабовського // 18.07.2008 14:48:01
5908 дн. тому
коментар виказує шизофренічність його автора.
ещё тупее Грабовського
5908 дн. тому
А хде про УПА и НАТО?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду