Не варто поспішати з оцінками Солженіцина

15 Квітня 2008
8575
15 Квітня 2008
09:30

Не варто поспішати з оцінками Солженіцина

8575
Не варто поспішати з оцінками Солженіцина
Відповідь на статтю Аркадія Сидорука «Мораль по-імперському».
 
Зараз мене будуть сварити, але я скажу. Хоч що б там казав нині і в майбутньому Олександр Солженіцин, на нього не треба ображатись, тим більше його не можна ображати.
 
Так, він може бути прихильником відновленої модернізованої імперії, може сварити Україну за нібито спекуляції навколо Голодомору. Він може казати все, що вважає за потрібне.
 
Мало того, свого часу він, грубо кажучи, сів у калюжу у зв’язку з Україною. Незабаром після проголошення незалежності він написав статтю «Як нам облаштувати Росію», у якій пропонував союз трьох братніх народів – російського, українського і білоруського. Незабаром після виходу цього матеріалу Солженіцин приїхав до Києва. Важко повірити, але він наївно сподівався переконати українську еліту, що це її колишні комуністи обдурили із проголошенням незалежності. Сів перед деким з українців і почав казати щось подібне. Тоді вони вирішили відрекомендуватись: Левко Лук’яненко, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Горинь і не пригадую, хто ще. Всі колишні дисиденти, які свого часу «відмотали» значний термін ув’язнення, а то й кілька. Коротше, письменник із чим приїхав, із тим і поїхав.
 
Але чому ж на нього не треба ображатись? Я думаю, що він отримав собі індульгенцію на все життя, що залишилося. Такою індульгенцією є його «Архіпелаг ГУЛАГ». Якщо покласти цю чотиритомну книгу на одну шальку терезів, а сьогоднішні висловлювання – на іншу, то книжка однозначно переважить. Висловлювання з часом забудуться, а твір залишиться.
 
Це був перший фундаментальний документальний твір такого роду про Радянський Союз, про створену комуністами систему. Солженіцин докладно описав ідеологічні засади тієї держави та практичне їх утілення. На чому особливо треба наголосити: попри весь свій наліт «великодержавності», він із величезною повагою, об’єктивно писав про ОУН і УПА. Розумів причини створення цього руху, позитивно оцінював діяльність упівців у сталінських таборах. Він розповів про те, що саме упівці стали чинником відвоювання політичними в’язнями відносної свободи. До їхньої появи в таборах там верховодили близькі до влади кримінальні елементи. Бо що міг протиставити кримінальнику політв’язень – який-небудь учений в окулярах? Бандерівці ж були воїнами і влаштували кримінальникам справжній терор. У цьому їм допомагали й колишні воїни Червоної армії. Крім того, бандерівці влаштували у таборах кілька повстань, чим змусили владу піти на серйозні поступки.
 
Усе це описав Олександр Солженіцин – аж ніяк не український націоналіст. Як відомо, за цей свій твір він отримав Нобелівську премію. Його називають романом, але, на мій погляд, це не роман, а зразок дуже глибокої дослідницької журналістики.
 
І коли сьогодні після невдалих висловлювань Олександра Солженіцина починають називати агентом КГБ, прислужником Кремля та іншими подібними ласкавими «епітетами», мені хотілось би закликати авторів таких оцінок не поспішати. Таких людей, як Солженіцин, варто оцінювати у комплексі, враховуючи всі здобутки й помилки. Інакше потім тим, хто поспішає з оцінками, може бути незручно, коли випадкове в образі оцінюваного зітреться, а залишиться головне.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8575
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
укро-фашику "//"
5864 дн. тому
Какие "загранотряды", дурачок трыпильско-мховый? Про добровольцев слыхал? Наши женщины детей отдавали соседям на попечение и шли врага бить, жизни свои молодые отдавать, тела девичьи под пули и гусеницы подставлять. И знаешь почему? Потому что знали, что она сегодня чужого ребёнка своим телом прикроет, а её ребёнка закроет другая мать. Потому и победили. И такую подлую мразь как ты наказали и простили заблудших. Но ты тогда только притворился что раскаялся, а сегодня снова предаёшь. Вот за это тебе будет кара, и не только людская. "Загранотряды" для тебя ещё будут. Похлеще твоей СБ, которая с нашими детьми и стариками воевала, да терроризировала в заложниках семьи своих же подневольников. Для фашизма нет предела, ни в подлых действиях, ни в их пролживом оправдывании. Это даже хорошо что нам виден враг, есть цель которую нужно если не уничтожить, то изолировать, вычленить, отделить и оградить от нормальных людей.
архивариусу из СБУ
5864 дн. тому
попей водочки, дружок, закуси матрешкой и - в киргизию тули. там вас еще любят наивные люди. а в киеве - НЕ ЛЮБЯТ. потому что вы потомки крепостных, пьянь убогая. для нас всяк герой. кто вам зад драл. первый - Сагайдачный, что ваши Москвы сжог.
Ігор К.
5865 дн. тому
Вибачаюсь,забув заповнити рядок з іменем,в попередньому пості.
5865 дн. тому
Шкода розгубленого дадоноподібного бидла-" Оказывается УПА уже не немцами создалась..."-це для них відкриття.Всі 16 звивин у мозку намагаються опанувати цю дико незвичну думку..Трудно товаріщу. Це ж щоб люди йшли добровільно воювати за свободу своєї країни-та без загрдотрядів за спиною...Нєєєє-мая етава панять не можит-значит етого не било НІКАДА!!!! Ви єщьо скажитє мнє-что ані бєз комиссаров ваєвалі!!!І І бєз наркомовскіх ста граммов!!! А з іншого боку-гарна наочність-у гомо сапієнса(пардон звичайно-строго для толерантності друге слово) забрали"Краткій курс ВКП(б) і поміняли на ящик з ОРТ і НТВ.Дорогі діти! Не дивіться довго телевізор-а читайте книги! Бо інакше будете схожі на дядів дадонів!!! P.S.Дітки! ну як вам не соромно??! що за вульгарні рими вам в голову лізуть??!!
Ігор К.
5865 дн. тому
Шановний пане Луканов. У вашій статті є базова фраза: "Я думаю, що він отримав собі індульгенцію на все життя, що залишилося. Такою індульгенцією є його «Архіпелаг ГУЛАГ». І,власне, далі-пояснення-чому саме так. Дозвольте з Вами не згодитись. Життя наше влаштовано так(особисто я вважаю це дуже справедливим),що один нечесний або підлий вчинок може перекреслити усю репутацію людини.Всі ми стикалися з таким,і стосується це як простих людей,так і великих.Винятків тут бути не може. Був Солженіцин з "..Іваном Денисовичем",був Солженіцин-гуру "ізрєкающій об обусстройтвє",зараз є Солженіцин-"чєво ізволітє".(ну гляньте свіжим поглядом на цю замітку-що там від Солженіцина -письменника?) Ви пишете:"Він може казати все, що вважає за потрібне." Згоден з Вами .Але і ми маємо право на оцінку творчості письменника.Адже те,що ми не маємо і кількох процентів від його колишнього таланту-ніяк не відбирає у нас право мати свою думку. Ніщо не нове в цьому світі.І був уже талановитий письменник Некрасов,який виступив у пресі з підтримкою кровавого придушення польського повстання.Але очевидно в ті часи поняття"честь" і "гідність" мали значно більше змісту.Інакше б чому маститому письменнику,після того як оточуючі в буквальному смислі перестали подавати йому руку,а в ліберальній пресі пройшов шквал критики,публічно визнавати свої помилки і вибачатися? Некрасов це зробив-і залишився в пам"яті потомків саме письменником Некрасовим. Ким залишиться в пам"яті Солженіцин-судити не нам.Для цього потрібен час. Але не помічати той шлейф неетичності і навіть не підлості,а"підленькості",який тягнеться за цією людиною останнє десятиріччя-таки важко. Давно до нас було сказано:"З вершини всі шляхи ведуть вниз".Тут не додати і не відняти.
ighorka
5865 дн. тому
Очень красочно выписан образ Сим Симыча у Войновича в "Москва 2042". Почитайте. Многие мыслящие люди ещё во время его изгнания знали ему цену. А три-четыре выдающихся произведения не делают человека безгрешным. Да, его можно почитать за его литературный труд, но его мораль, этику, политические взгляды только лишь за то, что он хотел, чтобы Империю возглавлял не Генсек... увольте.
Дивнич
5865 дн. тому
Юрко! Не варто поспішати зі спростуванням оцінок Солженіцина! Не в тому річ, що він того не потребує - поспішати не треба. А редактори - сплять? Навіть посилання на статтю «Як нам облаштувати Росію», тут-таки на сайті, має дату: 18 вересня 1990 року. Тільки не треба запевняти, що малося на увазі "Незабаром після проголошення декларації про суверенітет", а написалося - "після проголошення незалежності". Забув, як після того дивовижного трактату гримів Назарбаєв: "Казахстан никогда не будет ничьим подбрюшьем!" - то було на з'їзді народних депутатів СРСР, до незалежности ще дожити треба було. Душераздирающую историю приїзду вермонтського самітника до Києва не коментую взагалі. Ліньки відкорегувати пам'ять? Чи вирішив підгодувати своїми ляпами біснуватих чорносотенців, які тут на форумі пасуться?
арихивы СБУ против архивов КГБ
5865 дн. тому
Так русские и признают власовцев предателями, а свидомые неонацисты Украины за Шухевичем вэлыкым укройинцем Адольфа Алоизовича сделать уже готовы. Вы определитесь там, каклы, кто у вас коллаборционисты - Шухевич или Кравчук, а то в ваших какла-мозгах такой компот бродит шо от того Бушег-младшый и не захотел ваших варэныкив з вышнямы куштувать... ишо отравите диоксином какаим, да и голову отрежете и в Тарщанском лесу поглумитеся, с вас не убудет, херойи!
Архивариус из КГБ
5865 дн. тому
По Гамбургскому счету, если среди всех народов СССР кто и был главным изменником и прихвостнем гитлеровцев - так это русские. Просто по количественному показателю. Начиная с ЦЕЛОЙ АРМИИ Власова, перешедшей под нацистские штандарты. Так что русских, как нацию-предателя Родины, давно пора депортировать с европейской территории в Сибирь, где сгноить, как врагов народа и коллаборантов.
Свобода без Шустера
5865 дн. тому
Когда Исаевич выкакал свое "Как нам обустроить Россию" на "Радио Свобода" говорили: "Эх, мы ведь всегда знали, что он - шовинист и дрянь. Подняли его за Архипелаг ГУЛАГ, а ведь знали, что в остальном - человек - дрянь".
"Бодался теленок с дубом"
5865 дн. тому
Щоб ви сказали про людину, яка приїхала в Японію і вимагає годувати її яєчньою, не хоче знімати взуття, не цікавиться традиціями і культурою цієї країни... якщо подумали, що мова йде про американського жлоба, то ви помилилися... Це Солженіцин про себе розповідає і дуже пишається своєю "принциповістю". Немає кокошніків, лаптей, не видно башенок Третього Риму і не чутно "язік дівний"- вважай немає нічого цінного... Тому, не дивні його сентенції про Україну і голод. Дивно, що їх так мало.
архивариус из СБУ
5865 дн. тому
Так про кого Солженицын писал, про УПА или "бандэривцив"? Отак вы и брешете и понятия подменяете, высокосвидомые уроды! Не было никакой УПА-ы, покуда Абвер не переформировал СС-батальон Шухевича в эту самую УПА. Обмундировал пошитым в Рейхе под госзаказ обмундированием, вооружил трофейным оружием Красной Армии, захваченным в первые месяцы войны, собрал в подразделения и выучил тупорылых горных селян военному делу, агентурной работе, радиоделу, шифровке и пр. прелестям профессиональной военной службы, которая возможна не из-под стога селянского, а ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ПРИ ПОДДЕРЖКЕ ГОСУДАРСТВЕННОГО АППАРАТА СТРАНЫ ИМЕЮЩЕЙ ИНДУСТРИЮ и пр... Но свидомиты все поголовно кретины, от армии в своё время косили, служить не хотят и сегодня, но всех поучают своему нафантазированному бреду, в том числе и государствообразующему! Брешите дальше про свою аутохонтную УПА-у, вылупившуюся из под коровьего хвоста, дикари-фантасты.
piton
5865 дн. тому
Я читав "Архіпелаг ГУЛАГ". Раджу. Нормальним людям розширює кругозір. Звичайно, не "царямдалдонам", нутро яких видно по їх лексиці. І Солженіцин писав про бандерівців так, як про це згадує Луканов. Кому важко подужати ці чотири томи - прочитайте окремі розділи. Конспекти не допоможуть, все одно будуть стверджувати, що "хтось щось перебрехав...".
Radko
5865 дн. тому
За сьогоднішніх умов подужати 4 томи "Архіпелагу Гулаг" вельми поблематично. Непогано було б добродію Луканову підготувати адаптовану версію "Солженіцин про Україну та українців" і викаласти на сайті "Телекритики". Користі від цього було ди більше, аніж від виколупування сумнівної якості "козюльок":-)
Володимир
5865 дн. тому
Ніколи не чув, що С. приїжджав до Києва (Вікіпедія: Солженицын вместе с семьёй вернулся на родину 27 мая 1994 года, прилетев из США во Владивосток и проехав на поезде через всю страну, закончив путешествие в столице).
царь Дадонъ
5865 дн. тому
Каклам только дай волю фантазии, они и Солженицына в УПА запишут. Оказывается УПА уже не немцами создалась, а НКВД-истами на Соловках, афигеть афтар срёцца... Украинские СС по "рассекреченным СБУ документам" уже "спасали" евреев от холокоста (не иначе как в Бабьем Яру), теперь вот масонский заговор внутри НКВД, по созданию и вооружению УПА. Млять, фантасты каклы аццкие!
яя
5865 дн. тому
плюсодин. теперь-то уж обязательно прочту его Архипелаг
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду