«Голий факт» у ролі «голого короля»?

29 Березня 2008
10295
29 Березня 2008
11:01

«Голий факт» у ролі «голого короля»?

10295
Нашій журналістиці заважає не надмірна любов до аналітики, а майже повна її відсутність, низька дисципліна думки і рівень знань.
«Голий факт» у ролі «голого короля»?
За аваріями на заводах і залізницях, за нестачею товарів у сільпо, за зривами графіків роботи авіаконструкторських бюро і навіть за неврожаями внаслідок поганої погоди у 1930-х роках стояла одна-єдина зловісна постать. Звався цей персонаж Лев Давидович Троцький. У нього були мільйони підспівувачів та союзників, котрі за його наказом або за узгодженням із ним підсипали товчене скло у вершкове масло, щоб зробити його непридатним до вжитку (внаслідок чого масла не було у продажу) та збивали науку зі шляху істини, штовхаючи її займатися якимись нездійсненними прожектами на кшталт розщеплення атомного ядра чи побудови крилатих ракет.
 
І головне, що все це було точно доведено на рівні фактів: мільйони людей зізналися у своїй троцькістській діяльності, що було засвідчено їхніми власноруч написаними показами. А ще – «сигналами» до «компетентних органів» з боку інших мільйонів радянських людей. Тому кожен, хто писатиме про ту добу, мусить керуватися фактами, котрі неможливо відкинути.
 
А у середні віки вся Європа була буквально переповнена драконами. Вони підступно атакували міста, крали прекрасних принцес, билися з хоробрими лицарями, накопичували величезні скарби, утворювали справжні драконячі королівства. Можна без перебільшення сказати, що тодішня цивілізація розвивалася у затінку драконячої й у нещадній конкуренції з нею. І тільки поява вогнепальної зброї (принцип дії котрої, до речі, нагадує вогняний подих дракона) зламала ситуацію на користь людини.
 
Та й не лише у Європі тоді жирували дракони – візьміть у руки чи то арабські манускрипти, чи то китайські книги, чи навіть ацтекські перекази, записані Дієго де Ландою, – всюди ви знайдете глибоко правдиві й багаті на деталі оповіді про драконів. Отож сучасному автору, ведучи мову про ті часи, просто-таки неможливо ігнорувати численні факти, які наочно засвідчують наявність величезної кількості драконів у часи, дещо віддалені від нас, та драконячий вплив на людську цивілізацію.
 
... Власне кажучи, Борис Бахтєєв, мабуть, і сам не підозрює, які смислові обшири він зачепив статтею «Сировинна журналістика». Бо ж ідеться, власне, як про суто філософські питання, так і про нагальні проблеми сучасної української журналістики. Не маючи змоги писати теоретичний трактат, буду – за можливості – максимально стислим. А відтак почну з простішого – з того, що наочно підтверджує тезу Бахтєєва про сировинний характер начебто кінцевого продукту вітчизняних мас-медіа.
 
25 березня 2008 року, 16-та година. УВ новинах 5-го каналу з’являється репортаж із Севастополя (наводжу текст цього репортажу за сайтом каналу):
 
«Розслідування діяльності Леоніда Черновецького і рішення щодо перевиборів київського міського голови не дають спокою севастопольцям. Сьогодні майже півтисячі мешканців міста зібралися під стінами міськадміністрації з вимогою відставки мера Севастополя – Сергія Куніцина.
Представники понад сорока громадських та політичних організацій встановили три намети та оголосили п’ятиденну акцію протесту. Її учасники підписали звернення, в якому закликали мешканців Севастополя підтримати їхню вимогу усунути Куніцина від влади. Міського голову і його команду мітингувальники звинувачують у неефективному керівництві і закидають чиновникам незаконний розпродаж севастопольських земель. У відповідь на таку акцію проросійські організації міста улаштували свій мітинг – на підтримку Сергія Куніцина. У ньому взяли участь півсотні людей.
Геннадій Басов, депутат Севастопольської міськради:То, что в Севастополе происходит – не что иное как коррупция и разбазаривание земель. Никогда еще в Севастополе не было администрации, которая сотнями гектар так растаскивает земли на коммерческие структуры. Суды Автономной Республики Крым принимают решения в пользу коммерческих структур и город теряет земли”.
Сергій Шувайников, лідер “Російського фронту Криму”:Я знаю, что землю в Севастополе потеряли еще до Куницына, Если кто-то обвиняет, что он что-то украл, давайте посчитаем, что украли еще в 10 раз больше еще до Куницына. И господа Жунько, и Семенов, и в 90-е годы. 17 лет Севастополь разворовывается. Посмотрите коттеджи”».
 
Ось такі начебто «незаперечні факти». Відеоряд, розповідь, синхрони. А насправді – це дійсно глибоко «сировинна журналістика» на ґрунті дуже слабких, якщо не сказати більше, уявлень автора про предмет розповіді, що неминуче виливається у пряму дезінформацію глядачів.
 
По-перше, Сергій Куніцин – не мер, не міський голова Севастополя, і не може бути ним. Місто не має мера – такі вже особливості врядування у ньому, оскільки досі не ухвалено закон про особливості самоуправління у цьому окремому регіоні України. Найважливіші посадовці міста – це глава міськдержадміністрації (Сергій Куніцин) та голова міськради (Валерій Саратов). Тому за своєю суттю виступи проти Куніцина не мають нічого спільного з тим, що діється в Києві (адже переобрати Куніцина неможливо, його може зняти Президент за згодою Кабміну).
 
По-друге, якраз напередодні, а конкретно 22 березня, Севастопольська міська держадміністрація передала до правоохоронних органів документи, згідно яких голова міськради Валерій Саратов із порушенням чинного законодавства оформив на свою дружину три земельні паї у Байдарській долині загальною площею близько 6,5 гектарів. «Вказані земельні угіддя – а це три ділянки по 2,1 га кожна – розташовані на території Орлинівської сільради. Вони були розпайовані між членами КСП Червоний Жовтень, членами якого не були ані Валерій Саратов, ані члени його сім’ї. Дружина Валерія Саратова запропонувала позику по 25 тис. гривень кожному з трьох членів сім’ї Д., члени якої перебували в КСП Червоний Жовтень і одержали після розпаювання три ділянки землі», – сказано в повідомленні. Навзамін цієї «позики» (яка надана без процентів на 10 років, що показує її справжній характер) дружина Валерія Саратова одержала три генеральні довіреності, що надають їй право розпоряджатися всіма трьома паями, у тому числі й продавати їх. А тим часом реальна вартість цих земельних угідь сягає 1,5-2 мільйонів доларів...
 
По-третє, глядачам було сказано, що Куніцина підтримують «проросійські організації». А які організації йому протистоять? Не сказано. Тим часом саме депутат міськради Геннадій Басов, який говорив на камеру, був організатором місцевого відділення партії «Російський блок», саме він провів своїх однопартійців до міської і районних рад. А 2007 року спробував був навіть скинути всеукраїнського голову партії Олександра Свистунова, але зазнав поразки, наслідком чого став розкол у місцевому партійному осередку. Але погляди свої Басов не змінив, що засвідчують плакати в кадрі «Оккупанты – вон!"». Тобто адміністрація, поставлена Президентом України, – це окупанти.
 
Можна назвати й «по-четверте», і «по-п’яте», але і сказаного, мабуть, досить, щоб зрозуміти: перед нами або ж джинса, замовлена командою пана Саратова, або (що більш вірогідно) приклад «сировинної журналістики», коли подія фіксується за допомогою камери та мікрофону й «скидається» на глядача: ось вам факт і робіть з ним, що хочете.
 
Але ж поставимо запитання: а чи є справді фактом (чи системою фактів) те, що нам продемонстрував 25 березня 5-й канал? І тут виникають певні сумніви. Бо ж фактом є не сам по собі фрагмент реальності, механічно зафіксований телекамерою. І тут я дозволю собі не погодитися з Борисом Бахтєєвим, який пише: «Адже насправді жоден журналіст не повідомляє факти. Хоче він того чи ні, а продукт його діяльності – завжди інтерпретація фактів. Це так само очевидно, як і те, що жодна людина не може передавати безпосередньо думки – лише слова, які виражають ці думки з більшою або меншою мірою точності». Справа не в інтерпретації – справа у значно серйозніших речах. Журналісти не передають, а конструюють факти, чи, точніше, їх конституюють. Адже факт – це фрагмент реальності, виокремлений, виділений, вирізнений із потоку буття певним суб’єктом відповідно до його психологічних настанов і теоретичних концептів. Ба більше: факт – це певною мірою результат діяльності аналітичного розуму. Бо ж дивитися на щось і бачити щось – тобто факт! – це зовсім не те саме. Скажімо, давні римляни не могли не стикатися (і до того ж часто-густо) зі зразками взаємодії сполучених посудин: рівні рідини в обох цих посудинах вирівнювалися на очах латинян... але ті й далі будували свої акведуки, тягнучи воду з далекої далечини з постійним невеличким ухилом замість того, щоб загнати труби під землю і не знати зайвого клопоту.
 
У репортажі з Севастополя (повторюю – якщо то була не джинса) камера якраз і грала роль такого собі «давньоримського ока». Але з потраплянням репортажу у випуск новин він змінив свій статус: він перетворився на один із фактів у концептуальній системі 5-го каналу. Випусковий редактор виявився, схоже, запеклим прихильником «журналістики фактів» в її українському варіанті (або вкрай непрофесійною і несумлінною людиною): він навіть не спробував проаналізувати очевидні недоречності репортажу, зіставити його зміст із уже відомими фактами. А відтак «сировина» без обробки пішла в ефір – і виявилася насправді не фактом, а фікцією в одязі факту...
 
... Як дивувався доктор Ватсон, коли Холмс раптом знаходив недопалок чи сірник, втоптані в багнюку і не помічені пильними поліціянтами, або третю кулю там, де було чутно начебто тільки два постріли. Холмс в усіх випадках відповідав: я знав, що їх треба тут шукати. Іншими словами – факт ставав фактом лише тому, що для нього вже було підготовлене належне місце потужним аналітичним розумом великого сищика...
 
Та повернімося від детективів, які, звичайно, мають певний стосунок до «журналістики факту», до власне журналістики. Як видається, прихильники такого роду журналістської діяльності, виступаючи проти аналітики, насправді мають на увазі низькопробну публіцистику, якою просто-таки переповнені українські видання. Ця публіцистика – зазвичай із претензією на глибокі думки, але водночас із фантастичним незнанням предмету свого розмислу – тільки дискредитує інтелектуальну роботу в журналістиці. Бо ж коли автор гнівно шпетить «наскрізь просякнутий міщанськими настроями український народ» чи пафосно закликає «застосувати до сьогодення теорію Маркса», то таким інвективам і закликам насправді копійка ціна, як би талановито вони не були виписані. Проблема в тому, щоб довести домінування міщанських настроїв, при цьому пояснивши причину їхнього виникнення, або ж показати переваги теорії Маркса у застосуванні до сьогодення над усіма іншими (якщо, звісно, така перевага існує; автор цих рядків, прочитавши у студентські роки всі 50 томів зібрання творів Маркса й Енгельса, сильно в цьому сумнівається). Саме публіцисти такого ґатунку – з несумірним обсягу знань самолюбством – і виступають під іменем «політологів», «аналітиків», «політтехнологів» і навіть «концептуально-соціальних психоаналітиків»; і саме така публіцистика має бути зведена до мінімуму, якщо не до нуля.
 
Що ж стосується справжньої «журналістики факту», то вона, за визначенням, працює тільки в певних смислових полях, де ці факти є чимось значущим. Класичний зразок такої журналістики – це публікації, на основі яких постав Вотерґейт. Боб Вудвард и Карл Бернстайн доклали всіх можливих зусиль, щоб добути факти і вибудувати їх у відповідний ланцюг; але поставимо перед собою запитання – а чи спрацювали б такі факти поза американським політичним та ментальним контекстом? Ба більше: чи взагалі можливо було дізнатися (власне, викшталтувати) такі факти десь в іншому місці, а не у країні, де правдиве свідчення під присягою є священним обов’язком громадянина і де кожен бюрократ, незалежно від рангу, чудово знає, що зобов’язаний звітувати перед громадянським суспільством?
 
Іншими словами, робити культ із фактів у журналістиці – це, як на мене, негодяща справа: і зміст подій розкрити не вдасться, і факти відповідні не знайдеш, не відрізнивши другорядне від першорядного, і, власне, у фактах або заплутаєшся, або пройдеш повз те, що просто-таки проститься стати фактом. Нашій журналістиці, як на мене, заважає передусім не надмірна любов до аналітики, а майже повна відсутність останньої, пов’язана з низькими дисципліною думки і рівнем знань журналістів.
 
Хоча, власне, не тільки з холоднокровною аналітикою, яка оперує сценаріями і стратегіями, а й із палкою публіцистикою не все так просто. Російський дослідник і журналіст Павло Данилін, шеф-редактор порталу Kreml.org., один із авторів книги для вчителів «Новітня історія Росії. 1945-2006», у якій Сталіна представлено як «ефективного менеджера», нещодавно написав в одній зі своїх статей: «Історія – наука, яка має справу з фактами, а не з емоційним сприйняттям цих фактів. Все, що емоційне – неісторичне, а часом й антиісторичне». Щось знайоме проглядає у цьому твердженні, чи не так? От якраз на шляху, запропонованому Даниліним, ми і пересвідчимося, – на основі очищених від емоцій фактів, – що лідери правотроцькістського блоку особисто підсипали товчене скло у вершкове масло...
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10295
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 997
25.04.2008 16:04
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 652
02.04.2008 18:25
Виктория Гранина
, для «Детектор медіа»
8 727
31.03.2008 10:27
Денис Жарких
,для «Детектор медіа»
8 781
21.03.2008 16:27
Борис Бахтєєв
,для «Детектор медіа»
14 873
23.01.2008 17:18
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
19 337
15.01.2008 13:25
Мустафа Найем
для «Детектор медіа»
32 343
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5871 дн. тому
Журналістика ніколи не стане, на мою думку, 4ою владою, якщо діяльність її буде полягати лише у поданні фактів. Журналісти все щось кричать про свою величезну соціальну роль. А що вони можуть змінити, якщо вони - просто інформаційні вантажники?
Великий Арій
5871 дн. тому
Категорично не можу погодитись з Грабовським. На Україні є чудові журналісти Слісаренко і Капець. Це зразок для подражания для української журналистики. Дуже грамотні і освічені хлопці. А вже які прекрасні аналітики, то й не має слів сказати. Сам же Грабовський пише нудні і довгі тексти. Єму б не завадило повчитися в Слісаренка чи Карпеця. Єто справжніє професіонали. А не писати скрізь свої недолугі і убогі статті. Учись дядьку у Слісаренка.
Виктор Зубанюк
5872 дн. тому
Да дело, насколько я понимаю, не в Интерньюзе. И не надо защищать эту уважаемую структуру, на нее никто не нападал. Интерньюз делает полезное дело. Особенно, когда семена, которые он сеет, попадают в подготовленную почву и могут затем взрасти и развиться в подходящем климате. Но тут речь о другом. Попытки "дословно" перенести опыт современной западной журналистики на нашу почву иногда напоминают примитивное обезьянничанье и - да простят мне такое сравнение - известный опыт внедрения в СССР 60-х годов прогрессивных методов менеджмента (у нас это называлось НОТ- "научная организация труда") и повышения эффективости сельского хозяйства (кукурузу даже на Севере пытались сеять). К сожалению, мы по-прежнему доказываем миру, что поговорка "Заставь дурака Богу молиться - так он лоб расшибет" - о нас. Люди хватаются за форму, но не усваивают и не осознают содержания. И мало кто от них этого требует! Потому-то и машут они повсеместно флагами приверженности "г-ну Факту", оправдывая некачественную - на самом деле - работу. Это не овладение передовым знанием и, соответственно, не адекватное применение полученного знания на специфической почве независимой Украины. Это начетничество. Следование букве но не духу. И подмена духа буквой. Кстати, справедливости ради следует заметить, что подобная "болезнь" у нас характерна не только для журналистики :) Еще раз подчеркиваю: Интерньюз здесь ни при чем. При чем - низкая требовательность издателей и медиа-менеджеров, удручающе низкий уровень подготовки журналистов на соответствующих факультетах вузов, отсутствие системы послевузовской подготовки и повышения квалификации кадров для медиа (для "новых" журналистов, пришедших в эту профессию из других сфер), повсеместно распространенная практика "экономии" на высококвалифицированных кадрах, исчезновение практики журналистских "школ" и наставничества в редколлективах (в редакциях старых изданий они уже пропали, уйдя в прошлое вместе с "зубрами", умершими или ушедшими на пенсию, а в новых и не появлялись - за редким исключением). Это большая проблема для наших СМИ. В итоге невежами в редакциях нередко руководят невежи. И "учат" их "работать", способствуя воспроизводству и распростране
Виктор
5872 дн. тому
Про Севастополь все правильно. Про так называемые "про роойские" партии тоже. Оценки даны верные.
5872 дн. тому
И Грабовский и Бахтеев, судя по всему одного поля ягоды - оба демонстрируют неспособность отличить то, что есть, от того, что им кажется. Фактами, товарищ Грабовский, является вовсе не то, что Вы так пафосно в качестве примера привели в начале статьи. Более того, так начинать статью - значит просто диктовать свое восприятие фактов тем, кто ее будет читать. Что симптоматично и для товарища Бахтеева - он точно с таких же типа интересных и увлекающих пассажей начал свою "Сировинну журналістику". Ошибка, повторяю, в том, что вы оба считаете фактами. Для нормального журналиста приведенные примеры являются как раз не фактами, а утверждениями одной из заинтересованых сторон в общественно важном процессе или событии, служащими поводом искать факты, подтверждающие или опровергающие эти утверждения, а также иллюстрирующию тенденции развития ситуации - вот поиск таких фактов и называется аналитикой. Тем, кто пытается прогнать на Интерньюз, могу сразу сказать, что именно этому там и учат, а не просто представлению двух точек зрения. Я там не работаю, не работал, не учусь и не учился, я журналист достаточно давно и хорошо знаю, кто на тв-кухне варит то, что выходит в эфир. Итак, не надо путать журналистику и публицистику, которая позволяет отсебятину и изображение в тексте тонкости души автора и его умствований вместо объективной реальности. Единственное утверждение в статье, с которым готов полностью согласиться, это то, что на укр тв господствуют просто вопиющее невежество и безграмотность, причем поощряемые менеджментом. Разглагольствуя тут о "голых фактах", вы судя по всему, даже не замечаете, что не брать на тв людей, умеющих работать с фактами, уже несколько лет как стало тенденцией. Менеджмент и собственники просто-напросто создают коллективы, которые будут легко управляемы и подчиняемы в любой ситуации - это настоящая проблема, а не то. чему учат в том-таки Интерньюзе. Вообще не понимаю, к чему его во всех комментах к статьям приплетают
5872 дн. тому
З усіх професіоналів у сучасній
Понимающий
5872 дн. тому
Пане Сергію - браво. Згоден на 100%. Українській журналістиці нині бракує навіть просто освічених людей. Не кажучи про професіоналів. ТІ що нині є, і керують - колись почитали книжку, або десь чули про жанри...От і бавляться, використовуючи слово "формат"... А зрешто. маємо все оте в ефірі, та на шпальтах.
андрій кокотюха
5872 дн. тому
в принципі згоден. але є нюанси виробництва. наприклад, фраза "голова міськдержадмінстрації" звучить довго і вимовити її важко. слухати її так само не цікаво. зате слово "мер" - коротке, змістовне і всім зрозуміле. тому воно і вжито в сюжеті. можливо, менш правильно з бюрократичної точки зору, зате ідеальне для того, хто начитує текст, і для того, хто його сприймає і слухає. глядачам нема різниці, для ниш все це - "начальник". ну, і так далі, за тими ж принципами.
Хе-хе
5873 дн. тому
Грабовський пише всю цю фігню, щоби на самоті ("тихо сам с собою, правою рукою")втішитися, що він помстився газеті "Свобода", звідки його та його корешів-гоміків витурили із скандалом за пустопорожні довгі опуси та крадіжки текстів із інтернету
ха
5873 дн. тому
А их на Интнрньюзе учили совсем другому..... Поэтому и имеем то, что имеем.Г-н Грабовский, вы бы пошли чтоли тренером туда, а то выпускают недоучек с гонором.
Віктор Зубанюк
5873 дн. тому
Пане Сергію, знімаю капелюха! Дуже влучно, переконливо і, як на мене, про найболючіішу проблему вітчизняної журналістики. Шкода, що це нині, як мені видається, не багатьом болить. Та й чому б мало відбуватися якось інакше? Адже набагато простіше працювати такими собі "реєстраторами фактів", аніж інформаційною обслугою для читача/глядача/слухача. Так, саме обслугою - з розумінням власної ролі й ваги у суспільстві, обслугою, здатною якісно виконати задля своїх читачів/глядачів/слухачів специфічну фахову роботу, яка полягає у ВИСВІТЛЕННІ фактів, - тобто у донесенні до аудиторії їхньої суті та причинно-наслідкових зв'язків, - а не у примітивному "фотографуванні натури" з виправданням: "Нехай читач/глядач/слухач сам розбирається"! Останнє - наявність чи відсутність якісного висвітлення фактів - і є тим, що визначає здатність медіа виконувати суспільно важливу роль інформаційного посередника, здатного надати усім верствам та групам невикривлене інформаційне підгрунття для формування позицій, поглядів, ставлення до тих чи інших реалій життя. І таким чином - впливати на розвиток суспільства. Та розуміння цього, як і намагання відповідати високим професійним стандартам, вимагає зовсім іншого фахового рівня від працівників ЗМІ, а отже - нескінченних зусилль у царині самоосвіти й щирого бажання не лише заробити собі на прожиття та самоствердитися (що, на жаль, сьогодні й визначає ставлення більшості колег - насамперед журналістської молоді - до роботи). За "культом факту" у наших медіа насправді приховуються професійна недбалість, лінощі та неосвіченість. До того ж неосвіченість часом войовнича й безсоромна, яка запекло відстоює своє право на існування. Щиро дякую Вам за те, що зачепили цю надважливу тему! І честь та хвала були б "Телекритиці", якби вона скористалася з цієї нагоди, та розгорнула широку фахову дискусію з цього питання.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду