Діагности мимоволі: соціологічні експерименти від Литвина і Шустера

25 Лютого 2008
20218
25 Лютого 2008
18:30

Діагности мимоволі: соціологічні експерименти від Литвина і Шустера

20218
Діагности мимоволі: соціологічні експерименти від Литвина і Шустера
Щоб дізнатися, яка надворі «політична погода», вмикати зовсім телевізор не обов‘язково. Можна сходити на базар. Можна – якщо ви не боїтеся підхопити грип – посидіти у поліклініці, намагаючись дочекатися своєї черги. А можна проїхати переповненим автобусом з однієї кінцевої зупинки на іншу.
 
Але провідні депутати та державні керівники позбавлені такого щастя. По-перше, є норми законів, що регламентують їхній режим пересування та охорони. По-друге, у нас якось не заведено, щоб міністри і навіть рядові депутати їздили на автобусах і в метро. По-третє, завдяки телебаченню народ у нас добре знає своїх політичних героїв в обличчя, а тому навряд чи в їхній присутності говоритиме правду, тільки правду, і нічого, крім правди.
 
Одне слово, парламентарі та державні бюрократи найвищого ґатунку мусять не тільки виступати по телебаченню, але часом і дивитися його. Оскільки ж часу вони ні на що не мають – увесь його забирає турбота про життя народне – то доводиться тричі подумати, коли і навіщо вмикати телевізор.
 
Можна, звичайно, дивитися «Джеймса Бонда» – щоб відчути смак іронічного і гостросюжетного дійства, якого так не вистачає в Україні: якщо сюжети гострі, то у їхніх головних персонажів вочевидь бракує елементарного почуття гумору та здорового глузду, не кажучи вже про самоіронію і логіку розв‘язання суперечностей; якщо ж маємо в політиці іронію, то хіба що т.зв. гегелівську іронію історії, за якою результати діяльності державних дам та мужів прямо протилежні їхнім первинним задумам. Можна дивитися і нескінченні російські телесеріали – здебільшого для того, щоб якийсь час узагалі ні про що не думати або щоб посміятися над жартами, рівень яких приступний навіть для нашої політичної еліти. Можна дивитися, звичайно, і гумористичні програми – для того, щоб під них добре перекуняти у фотелі.
 
Але для політичної самоосвіти, для того, щоб тримати руку на пульсі сьогодення, досить увімкнути раз на тиждень буквально на кілька хвилин (треба тільки вгадати їх, ці кілька хвилин) сакраментальну «Свободу Савіка Шустера», багато разів розкритиковану у «Телекритиці», в тому числі й автором цих рядків (який від цієї критики, до речі, не відмовляється).
 
Цінність цієї програми не в тому, що на поверхню витягаються всі чутки мадридського, тобто печерського «двору», і не в тому, що вона яскраво виявляє нікчемність політичної «еліти», і навіть не в тому, що вряди-годи там прозвучить компетентна думка (люди компетентні та моральні туди, як правило, або самі не ходять, або їх не запрошують). Ця програма варта уваги тому, що аудиторія у студії там підібрана фахівцями з доброю репутацією – Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), - і хоча б у першому наближенні, але репрезентує Україну. (Принагідно зауважу: щоб аудиторія ця була вповні репрезентативною, у студії має бути не 200, а 2000 осіб, тому дуже смішно чути від представників «еліти», що різниця у два-три голоси між тим чи іншим голосуванням в аудиторії щось значить – це все в межах статистичної похибки, панове політики, якщо вам щось говорить це слово...).
 
А це робить дуже важливими спостереження за певними реакціями цієї аудиторії на слова промовців. Зайнятим важливими державними справами політикам при цьому не треба відстежувати впродовж усієї програми графіки, що характеризують динаміку настроїв різних груп аудиторії, - досить ввімкнутися наприкінці і подивитися, які ж слова одержали найбільшу та найменшу підтримку у студії.
 
Так от, 22 лютого 2008 року максимальну підтримку студії «Свободи Савіка Шустера» мало таке висловлювання знаного українського політика Володимира Литвина: «Всім вам – я переконаний, – як і моїм батькам – і взагалі всім в Україні, – нецікаво, чи це «РосУкрЕнерго», чи це «УкрГазЕнерго», і таке інше... Головне – щоб газ був, щоб газ був помірний, а щоб держава вживала заходи, щоб захистити людину, якщо ціни за газ будуть європейськими...»
 
Навряд чи академік Литвин сам зрозумів, яке глибинне тестування настроїв і стану українського суспільства він провів.
 
...Свого часу філософ Олександер Кульчицький (на жаль, не надто добре знаний у сьогоднішній Україні, де не видані навіть усі його головні твори) відзначив: історичне буття України сформувало впродовж віків дві основні психологічні настанови чи, якщо хочете, культурно-історичних традиції: vita heroica та vita minima. Перша пов‘язана із лицарством, героїчною, максимальною напругою всіх сил, водночас – із відкиданням буденщини, нехіттю до повсякденної копіткої праці, до раціонального проектування свого життя. Друга полягає в тому. щоб у своєрідному «соціально-анабіотичному стані» перечекати й перетерпіти чергові негоди, зберегти себе будь-що, реалізуючи лише необхідний мінімум зусиль у світі повсякденності, а в раціональних проектах не йдучи далі вибудови приватних ситуацій, - відзначав Кульчицький. І вів далі: зрозуміло, що реально культурно-антропологічні і психологічні настанови більшості українського загалу поєднували чинники, пов`язані з обома традиціями як певними граничними «ідеальними типами». Проте внаслідок загальновідомих історичних обставин останніх віків домінацію в українському соціумі набув «негероїчний» соціально-психологічний тип людини...
 
А тепер вчитаймося у те, що знайшло таку дружну підтримку у студії: не має значення, нецікаво, кому належать наші газогони, хто розпоряджається українським ринком, неважливо, чи це національний капітал чи зарубіжний, головне – щоб ціни були помірні, щоб було що їсти-пити і щоб держава (не має значення, яка саме) дбала про «простий народ». Саме так можна дещо іншими словами і більш чітко, ніж в усній імпровізації, переказати думку Володимира Литвина, підтриману різними групами аудиторії.
 
Це означає, що vita minima живе і торжествує у наче незалежній Україні.
 
Звичайно, «проста людина» у всьому світі переймається передусім власним і родинним добробутом, безпекою на вулицях рідного міста, ефективними функціями держави, але скажіть пересічному американцеві, що він житиме значно краще тоді, коли капітулює перед Бен Ладеном та передасть нафтовий ринок у своїй державі арабським шейхам, і що ви почуєте у відповідь у 9 випадках із 10? Думаю, ви почуєте здебільшого те, що потребуватиме спеціального словника зі сленгу...
 
Бо ж, власне, від того, що не має значення, чи злодій тобі постачає газ, чи чесна компанія, дуже недалеко до того, що не має значення, чи з пластику абажури для люстр, чи з людської шкіри, головне, щоб вони були дешевими і практичними. А чи стоїть за містом концтабір, у якому їх виробляють, теж не має великого значення – головне, що нас там немає і тому це нас не цікавить.
 
Отож-бо дуже симптоматичні, як на мене, підсвідомі настрої і настанови домінують в українському суспільстві. І винен у цьому, звичайно, не сам Володимир Литвин, точніше, далеко не сам від (хоча його електоральне поле – саме vita minima, саме публіка з такими настроями, які успішно культивує колишній історик партії, розуміє він мотивацію своєї поведінки чи ні). Винні у цьому всі ті, хто зве себе «політичною елітою», хто донесхочу чубиться в парламенті, брехливими «аргументами» виграє двобої на телешоу, їздить на авто, у сто разів дорожчих за свою офіційну річну зарплату і дуже багато розводиться про «національні інтереси» та «потреби простого народу».
 
Власне, винен і Савік Шустер, бо його програма засвідчує, що зажерливій і некомпетентній «еліті» начебто немає альтернативи.
 
Тому народні настрої цілком логічні: йдіть ви всі до біса з вашими високими матеріями, то брехня, насправді кожен за себе, а «своя», вітчизняна влада поводиться на рідній землі так, як поводилася б, мабуть, окупаційна...
 
Ось така сьогодні надворі «політична погода». Добре було б помилитися, та науковці КМІСу – люди фахові, їхнє вміння відстежувати соціологічні тенденції засвідчене вже не раз. А тому визначним українським державним дамам і мужам варто було б замислитися, куди вони завели всіх нас.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20218
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 007
04.03.2008 08:33
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
65 639
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Borys
5915 дн. тому
Правильно підмічає автор. Шкода, що підбирає слова критикуючи Литвина.Дивує одне, що ні один політик не поставить на місці Литвина який кочує з шоу -передачі в передачу і в тому ж репертуарі витріщивши очі розводить демагогію в стилі всі погані і ми нідо кого не приєдніємось. , а пора би мати свою думку.Відносно підбору аудиторіїї так є великі сумніви , що вона відображає всю Україну. Не може аудиторія давати 60 % на слова демагога Табачника.
Ольга Веснянка
5916 дн. тому
Цитую: "Бо ж, власне, від того, що не має значення, чи злодій тобі постачає газ, чи чесна компанія, дуже недалеко до того, що не має значення, чи з пластику абажури для люстр, чи з людської шкіри, головне, щоб вони були дешевими і практичними. " Так і в профспілці. Більшість проголосувала за те що "гроші не пахнуть" і їх на профспілкові потреби можна приймати й від політичних партій. Мені це надзвичайно дивно, як це можливо...
РВОТНЫЙ ПОРОШОК-ЛИТВИН.
5916 дн. тому
Надо отметить, что когда из «шоу» в «шоу» трех процентный мистер «сканер» ВР. (Литвин) демонстрирует хуторянский популизм, пользуясь тем, что пока его не подвергает критике не одна из сторон процесса. Что касается коронной фразочкои - як і моїм батькам – то это просто рвотный порошок
сявик
5916 дн. тому
да дістав Шустер своею наполеглівою працею на благо Фирташа. 4 програма и все про газ. все проти юлі и за РУЕ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду