Щоденник Docudays. День 7. Спочинок для вбитих і боротьба живих

Щоденник Docudays. День 7. Спочинок для вбитих і боротьба живих

7 Червня 2024
718
7 Червня 2024
13:00

Щоденник Docudays. День 7. Спочинок для вбитих і боротьба живих

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
718
У Києві триває 21-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Щоденник Docudays. День 7. Спочинок для вбитих і боротьба живих
Щоденник Docudays. День 7. Спочинок для вбитих і боротьба живих

Про початок фестивалю, програму й стрічки читайте туттут, тут, тут, тут і тут.

Організаторам вдалося скласти масштабну програму, попри перепони й біди, спричинені війною: загалом можна подивитися 62 картини з 34 країн світу. У програмі — 19 українських стрічок: 10 національних прем’єр і 9 світових. Також глядачі/-ки побачать мистецькі інсталяції та відвідають актуальні дискусії. Docudays UA зібрав понад 150 учасників і учасниць, із яких 25 — гості з-за кордону. Гасло 21-го Docudays UA — «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя» — за тему рефлексії має історичну пам’ять.

Щодня ми розповідаємо про найцікавіші, на нашу думку, події фестивалю.

Останній день Docudays UA був почасти забарвлений у тони жалоби.

Так, фільм закриття фестивалю «Місія 200» (режисер Володимир Сидько, Україна) оповідає про успішну підприємицю, яка призупинила свій туристичний бізнес, купила машину-рефрижератор і почала транспортувати тіла загиблих військових. Долаючи тисячі кілометрів без зупинок чи сну, вона повертає полеглих героїв їхнім родинам.

«Місія 200»

Але таке повернення може тривати й десятиліттями. «Для матері, що не поховала своїх синів, війна не завершилася», — каже героїня швейцарської картини «ДНК гідності» (режисер Ян Баумґартнер, основна тематична програма). Сини жінки, яка з тих пір не має спокою, загинули під час балканських воєн на початку 1990-х. Окрім неї, героями фільму є волонтери, що шукають таємні поховання, видобувають рештки жертв, проводять реконструкцію скелетів і аналізи ДНК, аби встановити родичів. Це та робота, що чекає і на нас, і триватиме вона десятиліттями після перемоги.

 «ДНК гідності»

А цю перемогу наближають хоробрі хлопці й дівчата на передовій. В останній день фестивалю відбулася прем’єра нового проєкту ініціативи «Архів війни» у співпраці з Медіацентром ЗСУ — альманаху короткометражок, знятих на передовій.

У збірку увійшли три роботи: «Хочеш літати — копай», «Плем’я Апача» і «Бадабум», які показують фронтове життя з цілковито різних сторін. «Хочеш літати — копай» — це присипана військовим гумором замальовка про облаштування позиції для операторів БПЛА. Важка фізична робота в сполученні з високими технологіями дає чудові результати. «Плем’я Апача» — про один день із життя танкового екіпажу — споряджання машини, виїзд та бойове хрещення навідника, який ще недавно був цивільним. А «Бадабум» — правдивий фронтовий трилер про підготовку та проведення саперної операції, що паралізувала кілька ворожих позицій.

Колаж: Микола Шиманський, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
718
Читайте також
05.06.2024 16:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
636
04.06.2024 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
669
01.06.2024 14:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду