Україна та сорок її батьків

Україна та сорок її батьків

6 Квітня 2024
1833
6 Квітня 2024
10:00

Україна та сорок її батьків

1833
Новий проєкт «Українського радіо» розповідає, хто насправді вигадав Україну.
Україна та сорок її батьків
Україна та сорок її батьків

«На нас напало наше минуле». Таке пояснення сутності російсько-української війни я вперше почула ще десять років тому, після захоплення Криму та початку бойових дій на сході країни. На той час здавалося, що порятунок криється в майбутньому. Мовляв, як тільки ми декомунізуємося, дерусифікуємося та інтегруємося до західного світу, Росія відчепиться. Але агресорку це не зупинило. У 2022-му українці зрозуміли, що треба дивитися не лише вперед, а й у глибину віків. Саме там можна дізнатися про справжні причини нападу Росії та побудувати ефективний захист принаймні в інформаційному полі.

Усвідомлення ролі історії в поточних подіях породило справжній бум українських історичних проєктів. З’явилася безліч тематичних ютуб-каналів, фільмів-розслідувань, подкастів тощо. Деякі проєкти, як-от проєкти Акіма Галімова, мають мільйонні перегляди. На тлі такого розмаїття здивувати чимось новим доволі важко. Але проєкту «Українського радіо» «Батьки-засновники» вдалося це зробити повною мірою.

 Наталія Соколенко, Сергій Стуканов та історикиня Наталія Старченко

«Батьки-засновники» розповідають про історичних діячів, які сформували ідею України. Впродовж століть, коли українці не мали своєї держави, ці мислителі плекали думку про наше право на самостійність. Узагалі-то «батьки-засновники» — це стала назва групи американських політичних діячів, творців незалежності США. До цієї компанії належить перший президент Америки Джордж Вашингтон, автор Декларації незалежності США і третій президент Томас Джефферсон, дипломат Бенджамін Франклін та інші борці за свободу Америки. Батьками-засновниками їх назвав майбутній президент США Воррен Гардінг на початку минулого століття. З того часу фраза розлетілася по всьому світу й увійшла у підручники.

Але, звісно, батьки-засновники були не лише в Америки, а й у будь-якої держави. Зокрема й України. Тільки ми їх, так уже сталося, знаємо гірше за американських. Цю прикру помилку й вирішили виправити автори та ведучі нового проєкту «Українського радіо» Наталія Соколенко та Сергій Стуканов.

 Наталія Соколенко, Сергій Стуканов та історик Ігор Гирич

Журналісти зосередилися не на військово-політичній еліті (хоча зовсім без її представників обійтися неможливо), а на письменниках, філософах, істориках, тобто ідейних натхненниках незалежної України.

«Ми впевнені, що спочатку виникає ідея, а потім вона реалізується. Коли в 1991 році було проголошено Незалежність України — це відбулося лишень тому, що вже існувала ідея незалежної самостійної України», — говорить Сергій Стуканов.

На відміну від загальновизнаного переліку батьків американської держави, що складається із семи імен, Україна такого списку не має. «Про батьків-засновників, які просували ідею України, зібраного матеріалу ми не знайшли. Будемо першоукладачами цього довгого переліку. Поки що в нашому списку — 40 героїв із різних століть. Серед них є добре відомі діячі, наприклад, Тарас Шевченко, міфотворець ідеї України, чи Микола Міхновський, автор програмової праці “Самостійна Україна”. Однак є і незнайомі імена», — розповіла Наталія Соколенко.

«Батьки-засновники» виходять щотижня в ефірі радіостанції, на ютуб-каналі «Українського радіо» та на подкаст-платформах. Проєкт стартував 22 січня в день Соборності, і станом на початок квітня доступно десять епізодів. Одна серія триває близько 50 хвилин, упродовж яких двоє ведучих спілкуються з фахівцем з історії. Час від часу у відеоверсії розмова ілюструється архівним фото або малюнками. В кожній серії — новий герой і новий експерт, але загальна картинка від цього не сильно змінюється. Це просто неспішна розмова трьох людей на історичні теми десь у бібліотеці. Втім, вона аж ніяк не нудна.

 

«Батьки-засновники» — не лікнеп, не лекція і не класичне інтерв’ю. Це бесіда на рівних, де на темі добре знаються не лише запрошені історики, а й ведучі. Саме тому можливі імпровізації, жарти, додаткові неочікувані питання, ремарки й уточнення, що прикрашають розмову та дають новий поштовх для роздумів.

Актуальність ідей, що з’явилися століття тому, вражає. Наприклад, в одній із серій ведучі й історикиня Ольга Гончар обговорювали ідеї історика Миколи Костомарова, зокрема його аргументи за те, що українці та росіяни є різними народами. «Українець не тяжіє до централізації, тоді як громадською стихією в Москві є загальність, общинність, знищення особистості. Українці віруючий народ, тоді як православ’я в Московщині набуло ритуальності та забобонності, що не має нічого спільного з вірою. Де б українець не поставив хату — відразу вона обростає садочком, квітами, тоді як московити вирубають усі дерева, наче вони заважають їм так жити. В Україні нема бажання підвертати під себе іноземців. Сварки й бійки виникали, але за ображену честь чи часову здобич. Але не на те, щоб закріпити на довгі роки своє панування», — процитували вченого ведучі. За два століття, що минули з часів Костомарова, здається, нічого не змінилося.

 

Окрім ідей батьків-засновників, учасники подкасту обговорюють і самих героїв: обставини народження, риси характеру, особисте життя тощо. Завдяки цьому стає зрозуміло, що батьки-засновники — не якісь напівміфічні персонажі, а цілком реальні живі люди, чиї проблеми та почуття легко зрозуміти й сьогодні.

Одночасно можна дізнатися безліч цікавих історичних подробиць: від того, скільки коштувала корова в середині XIX століття, до того, що «взірець вольності», українська козацька держава, насправді була тоталітарною. А сюжет відомого «Колгоспу тварин» Джордж Орвел нібито взяв саме у Костомарова.

До речі, знову про Костомарова — недооціненого у нас, на думку гостей подкасту, мислителя. Зі школи ми знаємо, що Тарас Шевченко народився кріпаком і був викуплений друзями вже у дорослому віці. Його історія сприймається як унікальна: один шанс на мільйон, що в кріпацькому середовищі з’явиться геній. Утім, Костомаров теж народився кріпаком, і обставини його появи на світ цілком можуть стати основою якогось народного бестселера в дусі «Рабині Ізаури». Залишу цю історію для інтриги, як і безліч інших, що вже прозвучали в ефірі та, я впевнена, прозвучать ще.

Все ж таки бурхливі й трагічні події, що випали на долю багатьох батьків-засновників, — не головна тема подкасту. Його завдання — розповісти про формування національної ідеї, систематизувати ці знання та зробити їх непохитними. Щоб нікому вже ніколи не спало на думку розповідати нам, що Україну вигадав чи то Ленін, чи то австрійський генштаб, чи то сам кремлівський диктатор, що знавіснів на сфальсифікованій історії.

Фото: Суспільне мовлення та ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду