Львівські дебати й «антидебати» як привід для гордості

Львівські дебати й «антидебати» як привід для гордості

20 Листопада 2020
3663
20 Листопада 2020
10:30

Львівські дебати й «антидебати» як привід для гордості

3663
Завдяки Суспільному і відеоблогеру-айтішнику виборці Львова отримали достатньо можливостей не обирати котів у мішку.
Львівські дебати й «антидебати» як привід для гордості
Львівські дебати й «антидебати» як привід для гордості

Я живу у Львові, й моє місто, без сумніву, виграло б конкурс на звання найсамокритичнішого населеного пункту України. Поки значній частині країні видається, що львів’яни живуть краще — чистіше, багатше, культурніше, європейськіше — за пересічного українця, самі львів’яни нарікають так, наче скніють у глибині національної дупи. Те саме з виборами: якщо послухати містян і почитати їхні дописи в соцмережах, може скластися враження, що змагання кандидатів у міські голови Львова — це бої без правил у гноївці. Коли ж спробувати подивитися збоку, можна побачити виразні ознаки політичної культури, якою Львів має підстави пишатися.

Одна з таких ознак — дебати. Вони відбулися ввечері 18 листопада.

За дебатами на львівському Суспільному стежили не тільки львів’яни — у соцмережах було чимало захоплених, заздрісних, критичних, розчарованих (але переважно таки небайдужих) дописів від мешканців інших міст. Ці дебати місцевій філії Суспільного вдалося організувати не з першого разу — один із кандидатів, Олег Синютка, відхилив запрошення як таке, що начебто не відповідає виборчому кодексу,  а потім уточнив, що вважає незаконною безкоштовну участь в ефірі. Лунали зустрічні пропозиції провести дебати «на сміттєпереробному заводі» (який, мовляв, обіцяв збудувати, але не збудував чинний мер Андрій Садовий) та у сесійній залі Ратуші. Обмін викликами дещо нагадував «війну відеороликів» Зеленського й Порошенка перед другим туром президентських виборів. Та зрештою кандидати зійшлися у симпатично оформленій телестудії, а модерував дебати ведучий Суспільного Віталій Гамадин. Це, як на мене, надзвичайно важливий момент визнання ролі Суспільного мовлення як неупередженого, незалежного, прозорого модератора політичної дискусії — те, чого ми так прагнули всі ці роки.

Суспільне підтвердило свою спроможність виконати цю функцію: суворе дотримання регламенту, адекватні запитання ведучого, збалансований і мудрий добір журналістів у студії — до розмови запросили людей із різних медіа, зокрема й загальноукраїнських, але у студії не було медіакілерів, явно заангажованих тим чи іншим кандидатом журналістів.

Не коментуватиму зміст і форму сказаного кандидатами, але організатори дебатів зробили все, аби ці двоє політиків змогли показати себе з різних боків, а не лише озвучити домашні заготовки. Нехай ці дебати не були найвидовищнішою виставою політичного театру, однак вони й не перетворились на взаємне перекрикування й обливання брудом, яке ми щотижня бачимо в політичних токшоу приватних каналів. Й виборці могли, якщо хотіли, скласти уявлення, що кожен із кандидатів робитиме, якщо стане мером.

Ще один привід для оптимізму — реакція локальних медіа, виразно поділених на табори «за Садового» і «за Синютку» (чи то пак «проти Садового»). Обидва табори транслювали дебати на Суспільному, хоча звичним рефлексом для приватних медіа в такій ситуації завжди було б проігнорувати продукт «конкурентів». Після трансляції вони організували дискусії-«постшоу»:

Дискусію також організував незалежний (і не прихильний до жодного з кандидатів) медіахаб «Твоє місто»:

 

Ці ефіри, по-перше, значно розширили аудиторію самих дебатів і привернули до них увагу глядачів, які не дивляться Суспільне; по-друге, — хоча на каналах, прихильних до Садового і Синютки, добір коментаторів був, можливо, й тенденційний, — стимулювали обмін думками про зміст дебатів. Усе це дає виборцеві відчуття конкурентних виборів, на яких його думка, його голос важать.

Кандидати в мери Львова, до речі, дебатували на тоді ще не суспільному, а державному «Першому національному» й 2015 року.

Тоді «Національні дебати» планувалися також між кандидатами в мери Києва, Миколаєва та Дніпропетровська (нині Дніпро). Проте в Миколаєві «дебатував» лише один кандидат — Олександр Сенкевич: його опонент Ігор Дятлов відмовився від участі. «Монодебати» вийшли й у Дніпрі — до студії прийшов лише Борис Філатов, а його опонент Олександр Вілкул проігнорував запрошення. У Києві Віталій Кличко відкинув запрошення дебатувати з Бориславом Березою, аби не дати опоненту «піаритись на його тлі». Повноцінні дебати дав лише Львів — і цього разу продовжив традицію.

І це ще не всі приводи для оптимізму.

У своєму нещодавньому тексті про якісну журналістику, можливо, занадто довгому, щоб ви його прочитали, я писав, що блоги й соцмережі не витісняють традиційні медіа, а екстрено займають місце, яке спорожніло через кризу журналістики. Підтвердження цієї теорії ми на власні очі побачили у Львові. Коли перспектива проведення дебатів була туманною, й львів’яни мали всі шанси залишитись недоінформованими про кандидатів, які змагатимуться за посаду міського голови у другому турі, найважливішу в цій ситуації функцію медіа взяв на себе відеоблогер Діма Малєєв.

Діма не має з політикою нічого спільного. Він — ІТ-фахівець, що живе між Львовом та Америкою. На його ютуб-канал підписані понад сорок тисяч людей. А півторагодинне відео, в якому він ставить Олегу Синютці й Андрію Садовому одні й ті самі запитання, подивилось уже понад сто тисяч.

 

Цей простий, людяний, елегантний і зручний для сприйняття формат сподобався мені навіть більше за дебати. Діма Малєєв ретельно підготувався до розмови, зокрема позбирав запитання до обох кандидатів у своїх численних підписників. Однак не вдавав політичного експерта, не тиснув, не заганяв співрозмовників у кут, багато усміхався й був доброзичливим — словом, робив щось протилежне до hard talk. На позір обидва кандидати почувались на простеньких кріслах в імпровізованій Діминій студії комфортно — а отже, починали поводитись органічніше, говорити щиріше, відкладали домашні заготовки. Це дозволило глядачам, які знають кандидатів лише з агітаційних плакатів і газет, побачити цих людей із нового боку. І порівняти їх, адже хоча інтерв’ю записувались окремо, запитання кандидатам ставились майже дослівно ті самі. За півтори години — стільки ж, до речі, тривали дебати на Суспільному, — Діма встиг проговорити з Синюткою і Садовим усі найважливіші для львів’ян теми. А також поставити запитання від своєї мами: «Чому я маю за вас голосувати?». А в кінці розмови побажати успіху на виборах кожному зі співрозмовників. Навіть найпідозріліші критики не змогли звинуватити Діму в упередженості: здається, він проводив ці інтерв’ю не в останню чергу для того, щоб самому розібратися, за кого варто голосувати.

Прецедент, створений у Львові, де Суспільне та інші незалежні модератори вивели кандидатів на дискусію — настільки конструктивну, наскільки ці двоє політиків були спроможні, але за безсумнівно прозорими і справедливими правилами, — має стати нормою для українських політиків і медіа. Авжеж, тутешні вибори не слід ідеалізувати: було чимало взаємних маніпулятивних звинувачень і неконструктивних заяв, а полеміка між групами підтримки кандидатів у соціальних мережах подекуди вганяє у розпач. Але львів’яни отримали достатньо можливостей зробити усвідомлений вибір між знайомими і зрозумілими їм кандидатами, а не котами у мішку. Тож дозволю собі тихенько попишатися своїм містом.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3663
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду