Гаражне виробництво. Нове передвиборче токшоу на «Інтері»

Гаражне виробництво. Нове передвиборче токшоу на «Інтері»

18 Жовтня 2020
4647
18 Жовтня 2020
11:03

Гаражне виробництво. Нове передвиборче токшоу на «Інтері»

4647
Давайте зберемося в якомусь підвалі й швиденько допоможемо «ОПЗЖ» виграти місцеві вибори.
Гаражне виробництво. Нове передвиборче токшоу на «Інтері»
Гаражне виробництво. Нове передвиборче токшоу на «Інтері»

Ви знали, що в телеканалу «Інтер» у п’ятницю ввечері виходить власне політичне токшоу? Воно називається «Мир чи війна» й радує глядачів ще з 11 вересня. Якщо чесно, то ми теж не знали. І це не дивно: програми немає в розділі «Телепроєкти» на сайті каналу, ведучі шоу позиціонують його «спеціальним проєктом "Подробиць"» (випуску новин), місцеві ефіри провалюються в телевізійних рейтингах, а в останнього випуску «Миру чи війни» на ютубі 250 переглядів за тиждень. Ця програма виходить одночасно зі «Свободою слова Савіка Шустера» на «Україні» і, з медійної точки зору, практично не існує. Єдина причина говорити про токшоу «Інтера» — присутність там напередодні виборів знаних представників практично всіх парламентських фракцій. Та постійного посольства «ОПЗЖ».

Токшоу нашвидкуруч

Під час перегляду «Мир чи війна» на думку часто спадає вислів «Цінуємо тільки тоді, коли втрачаємо». Токшоу «Інтера» не лише поступається колегам в усіх питаннях форми та зручності перегляду, до яких глядачі вже звикли; воно інколи взагалі не виглядає як програма, яку могли випустити телевізійники.

По-перше, зйомки шоу відбуваються в якомусь тісному темному підвалі. Зображення захаращене купою тіней, риштуванням на фоні, нефункціональним прямокутником посеред залу. Гості сидять літерою «П», й оператор знімає загальні плани так, аби щонайменше третина людей була повернута спиною до камери. Інколи дві третини. Додайте до цього, що більшість українських політиків носить темні піджаки. І що «Мир чи війна» — це, мабуть, єдине сучасне токшоу, яке викладає свої відео в максимальній якості 720p. Та отримаєте дуже складну для відстеження дискусії картинку.

Задача шести тіл

Разом із візуальними «Інтер» забирає у глядачів і інші вже звичні зручності. На початку програми ведучі ніколи не озвучують усі теми випуску, лише першу. Та ніколи не представляють гостей. Знайомі потилиці в темряві доводиться шукати на око. В описах випусків на ютубі «Мир чи війна» теж не подає жодної інформації про тему чи гостей конкретного ефіру. Аудиторія має задовільнятися стандартним: «Тематика шоу стосується не лише миру та війни, а й будь-яких важливих для України тем, у яких усе більше присутня діалектика протиставлень — розвиток-занепад, багатство-бідність, єдність-розбрат». Цікаво, що жодної з цих тем за п’ять випусків не торкалися. Жоден із наведених прикладів не є предметом дискусії. І на цьому токшоу взагалі жодного разу не говорили про щось дуальне. До речі, про п’ять випусків. У списку відтворень шоу на ютубі 33 відео, але там лише два повних ефіри. Інші три доводиться шукати вручну.

Це, звісно, дрібниці, але вони добре ілюструють нехлюйське ставлення авторів до своєї роботи. Це токшоу, очевидно, було запущене під вибори і, радше за все, одразу після виборів зникне. Тому для нього не шукали професійних модераторів — згодяться і звичайні ведучі новин, які не дуже впевнено працюють у гостьовому форматі: Олексій Фадєєв, Катерина Лисенко та журналіст Роман Бочкала. Про сам формат, здається, теж ніхто особливо не думав. «Мир чи війна» триває півтори години, але на нього можуть запрошувати, не враховуючи включення, до 15 різних спікерів. І обговорювати за один ефір по дві теми. Зрозуміло, що в таких умовах жодна проблема не може бути розглянута, а гості не можуть сказати більше, ніж по кілька речень. Також у програми є власна система голосування: три десятки людей на відеовключенні піднімають кольорові картки. Їх погано видно і вони ні на що не впливають.

У свої найкращі моменти токшоу нагадує фільми серії «Пила»

Опозиційна платформа для «За життя»

Але, незважаючи на це все, токшоу на «Інтері» відвідують не останні українські політики. Наприклад, міністр охорони здоров’я Максим Степанов чи міністр фінансів Сергій Марченко. В ефірі можна побачити навіть представників «Європейської солідарності», що традиційно ігнорують канали Медведчука. Проте на «Інтер», який та ж сама «ОПЗЖ» контролює через Сергія Льовочкіна, ходити собі дозволяють.

«Мир чи війна» робило вигляд незалежної від «ОПЗЖ» програми трошки менше трьох хвилин. Поки в першому випуску ведучий Олексій Фадєєв не звернувся до першого гостя: «Перша людина, перший гість, котрому я дав би слово зараз, просто першому — це, по-перше, людина, яка родом звідти. З тих країв. А, по-друге, політик, який, ну, чи не найкраще розуміється на ситуації, яка склалася в тих краях. Тому що буває там чи не щотижня. Це Юрій Бойко». Темою програми був один зі стовпів передвиборчої агітації «ОПЗЖ» скасування місцевих виборів на прифронтових територіях. У наступних ефірах традицію надавати перше / друге після профільного міністра слово проросійським політикам продовжили.

От тільки, пам’ятаєте, ми писали, що через часові обмеження та надмірну кількість гостей, ніхто на програмі не встигає сказати більше, ніж кілька речень? Партія Медведчука вирішила цю проблему екстенсивно: на «Мир чи війна» завжди запрошують більше одного представника «ОПЗЖ». 9 жовтня, наприклад, на початку ефіру троє із семи гостей представляли рідну партію «Інтера». Тому, навіть коли ведучі намагаються виділити всім гостям однаковий час, позиція Путіна все одно лунає найчастіше.

Риторика «оппозиционеров» тут не відрізняється від якогось NewsOne. Представники «Опозиційної платформи  За життя» жаліються на переслідування з боку «слуг народу»; стверджують, що влада своїми діями віддаляє реінтеграцію окупованих територій; рекламують російську «вакцину»; піарять перемовини Медведчука з Путіним. Слід зазначити, що ведучі токшоу «Мир чи війна» активніше перебивають подібну пропаганду, ніж ведучі каналів Медведчука. Але проросійські політики все одно встигають сказати достатньо.

Водночас Сергію Власенку з «Батьківщини» 9 жовтня довелося видирати собі перше слово на 29-й хвилині програми. Політичному коментатору Валентину Гладких постійні перебивання з боку «ОПЗЖ» та ведучих просто не дали нормально виступити. Також схильність ведучих до конкретної редакційної політики простежується в запитаннях. Наприклад, у жителя Волновахи, де не відбудуться місцеві вибори, ведучий Роман Бочкала запитав: «То, може, просто хтось боїться надати право голосу таким, як ви?»

Сергій Каплін демонструє свої шанси потрапити на якийсь канал, крім «Інтера»

Окремо слід відзначити «Європейську солідарність». Члени цієї політсили перед місцевими виборами демонструють якусь захмарну агітаційну брутальність. В ефірі «Мир чи війна» 9 жовтня була присутня нардепка Марія Іонова, яка за один ефір встигла: пропіарити Порошенка на благодійності, пропіарити команду «Європейської солідарності» та похвалитися співпрацею із Сергієм Жаданом. Коли ведуча попросила Іонову не агітувати, політикиня відповіла: «Просто в нас нема можливості. Скажімо так, не запрошують наших кандидатів на такі шановні канали…». Ммм, шановний канал «Інтер».

Так мир чи війна?

Наразі нове токшоу «Інтера» дуже складно сприймати серйозно. Від назви й до списку гостей воно просякнуте політичними інтересами «ОПЗЖ». Його формат апріорі унеможливлює серйозні обговорення. Його ведучі змінюються без жодного пояснення: у п’ятому випуску Олексія Фадєєва замінили на Катерину Лисенко. Портал «Стопкор» Романа Бочкали взагалі сприймає цю програму як особистий піар-проєкт ведучого Романа Бочкали.

Якщо «Мир чи війна» продовжить так само працювати далі, то ніхто про нього й не дізнається. А там і виборам кінець.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4647
Читайте також
02.08.2020 15:00
Ярослав Зубченко
4 346
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду