Герой і глядач українського серіалу — хто ти?

Герой і глядач українського серіалу — хто ти?

21 Грудня 2018
3280
21 Грудня 2018
11:30

Герой і глядач українського серіалу — хто ти?

3280
Складно інтегрувати в детективний чи мелодраматичний сюжети ті актуальні проблеми, які переживає нині наша країна.
Герой і глядач українського серіалу — хто ти?
Герой і глядач українського серіалу — хто ти?

«Мені здається, що в моєї героїні дуже цікава якраз внутрішня мотивація: вона хоче довести, що може бути корисною своїй країні», — сказала українська акторка Катерина Кузнецова, коментуючи свою головну роль у новому серіалі «Хто ти?». 16-серійний детектив із неодмінними чомусь елементами мелодрами стартував в ефірі каналу «Україна» 19 листопада і є продуктом власного виробництва. Біля керма — Анатолій Матешко, чиє прізвище вже гарантує якість виконання.

Як визнав сам режисер, береться він не за всякий проект. Запропонована історія зачепила його через можливість розкрити внутрішній світ як героїв, так і лиходіїв. Сищики запитують «хто ти?» не лише в невідомих на початку кожної історії вбивць, а час від часу ставлять подібні запитання собі. Але, освоюючи власне виробництво, складаючи бюджети, добираючи сценарії і відкриваючи нових українських акторів, менеджери поки що здебільшого не дають можливостей відповісти, в якій країні відбувається дія. Тобто, якій саме «своїй країні» може бути корисною героїня, зіграна Катериною Кузнецовою.

Хоча у плані самоідентифікації намітився прогрес. Прізвище головної героїні серіалу «Хто ти?» — Штефан, а головного героя — Міщенко. Донедавна українськими прізвищами наші сценаристи своїх персонажів не наділяли або нарікали дуже мало, хіба для другого плану. Зрозуміло, для чого так робили до війни. Продукт призначався на два ринки, й російський був первинним. По суті, в Україні півтора десятки років українські продакшен-студії формували російську ідентичність через кожну конкретну історію, мелодрама це чи детектив. А найменший натяк на українську сценаристів просили прибрати. На виході глядач отримував амбівалентне «наше кіно» і звик його сприймати саме таким.

Сьогодні виробниками рухає те, що описав у своїй книжці «Сила звички» американський журналіст Чарлз Дахінгг. Вони розвивають власне виробництво, бо така вимога часу. Але орієнтуються на звичку цільової аудиторії дивитися і сприймати не так українське, як оте саме сумнозвісне «наше». Питання тут навіть не до російської мови, яка досі впливає на глядачів у силу тієї ж звички: російськомовний продукт нібито гарантує якість видовища, до якого звикли мільйони українців, бо звучить, як російський.

У серіалі «Хто ти?» ми бачимо і впізнаємо Київ, який Києвом вперто не називають. Це не проблема. Значно складніше подолати інший бар'єр: інтегрувати в детективний чи мелодраматичний сюжети хоча би частину актуальних проблем, які переживає нині наша країна. Герої з українськими прізвищами, а не глядачі повинні зрозуміти й відчути їх. Лише потому оформиться бажання бути корисним не «своїй країні», а саме Україні теперішній. І саме так звичку дивитися українське як абстрактне «наше» вдасться змінити. Власне, зараз я виклав наскрізну тезу Чарлза Дахінгга — погану звичку можна поміняти, якщо запропонувати іншу звичку. Кращу й прийнятнішу для людини, компанії чи соціальної групи.

Із цього моменту — про інші тенденції, помітні в серіалі, які я схильний вважати позитивними. Перш за все жанр: детектив перестав аж так лякати українських телевізійних менеджерів. Саме він у різних проявах домінує в серіальній індустрії. Бо в центрі уваги — насильство над людиною, якому герої повинні знайти пояснення, вирахувати мотив і знешкодити злочинця. Поки що в українському просторі переважає мелодрама. Наповнена штучно створеними любовними багатокутниками, пропонує глядачам світ, якого не існує. Адже конфлікти в мелодрамах зазвичай дуже локальні й, чесно кажучи, притягнуті за вуха. Художнє кіно не відбиває реального життя, для того є документальне. Проте вигадана історія все ж повинна моделювати некомфортну для героя і глядача ситуацію. З якої перший повинен шукати вихід, а другі — думати, як би вчинили на місці героя. Таку модель пропонує лише детектив, бо стоїть поруч із класичною драмою, навіть перетікає в неї.

Автори серіалу «Хто ти?» отримали, на мій погляд, оригінальну й досконалу за змістом саме детективну історію. Інга Штефан — фахівчиня із психології, вчилася в Америці та здобула фах профайлера — вміє створити профіль убивці з огляду на спосіб скоєного ним убивства. Для Олега Міщенка та його відділу все це нове. Плюс жінка в чоловічому колективі — як на кораблі у відкритому морі. Конфлікт присутній у тілі сюжету й досить самодостатній. Проте героям придумали ще й любов. Аби глядач дивився кіно, до якого звик.

Мелодраматичну лінію в багатосерійному детективі на пострадянському просторі вводять не тому, що без неї вода не посвятиться чи історія стане прісною. В Україні це, знову ж таки, сила звички. Імплантований спадок російського серіального продукту. Там не пропонують життя, він народжений уже мертвим. Щоб бути, за словами креативної продюсерки компанії Star Media Галини Балан-Тимкіної, лише фоном для прасування білизни. Від сценаристів досі вимагають згаданих нею ж лобових діалогів, котрі вимагають дотошно, просто і зрозуміло описувати глядачеві те, що відбувається в кадрі. Тоді як західний, не російський зразок діалогу — такий, який наближений до формату повнометражного кіно. Навіть ефірні, безкоштовні для перегляду серіали західний глядач не дивиться спиною.

Ось чому любовні пристрасті — це безкінечні розмови й рожеві сюсі-пусі, суть яких розумієш на слух. Натомість детектив, історія, де кожен щось від інших приховує чи недоговорює, вимагає пильної уваги всіх учасників, від сценариста до аудиторії. А герої мають набагато більше мотивацій вчиняти ті чи інші вчинки, ніж любов.

Повертаючись до серіалу «Хто ти?». Начальник відділу у боротьбі з тяжкими злочинами Олег Міщенко дізнається, що нову колегу Інгу Штефан переслідує маніяк, і сліди цього тягнуться в минуле Інги, оголюючи її особисту драму. Міщенко хоче допомогти Інзі. У процесі між ними починає відбуватися хімія кохання. Але тут таке питання: от якби поліцейський не мав ніжних почуттів до колеги? Невже він не почав би рятувати її і всіляко берегти? Виглядає, мужчина готовий прикрити не всяку жертву, а лиш ту, в яку почав закохуватися. Немає хімії — гори ти вогнем, Інго Штефан? Хай тебе розірвуть усі маніяки світу, мисливцю за вбивцями все те до лампочки.

Любовна лінія може бути бонусом детективної історії. Проте цінність детективу, повторюся, в його самодостатності. Герої та героїні просто зобов'язані розкрити заплутаний злочин, знайти й покарати лиходія. Таким є закон жанру. Мелодрама не обов'язкова. Хіба може бути потрібною для того, щоб ускладнити життя героям та поставити під загрозу їхню основну місію — домогтися торжества справедливості. І дуже важливо, щоби любовна історія з чуттєвої, словесної, перетворилася на подієву.

І трошки — про інтригу. «Хто ти?» — не перший український телевізійний художній фільм, де спливає тема серійного вбивці-маніяка. Ось те, що нарешті ставить вододіл між російським та українським продуктами, наближаючи нас до західних трендів. Адже маніяк як персонаж — утілення неконтрольованої, погано прогнозованої агресії. У тривожному світі він є втіленням страхів сучасної людини, про що красномовно свідчить останній скандальний фільм Ларса фон Трієра «Дім, який збудував Джек». А перемога над кожним маніяком — хороше психологічне розвантаження.

Як мисливець за маніяками Анатолій Матешко — найбільш досвідчений. Інфернальне зло неабияк інтригувало мільйони глядачів уже в «Дні народження Буржуя» (2000). Частково тема відтворена в міні-серіалі «Битва божих корівок» (2006). Десять років потому — «Потрійний захист» (2016), де пошук серійного вбивця йшов, як і в «Хто ти?», вертикальною лінією. Нарешті, торік вийшли «Невиправні» (2017), де більшість злочинів скоюють якщо не типові серійники, то люди із травмованою психікою — точно. Єдине, що відрізняє новий серіал від попередніх, — пропозиція класичної для подібних історій схеми «Чудовисько переслідує Красуню». Що значною мірою пояснює виведення на перший план не героя-чоловіка, а героїні-жінки, водночас не роблячи формат суто жіночим, наближаючи до унісекс. І компенсує часом недоречні мелодраматичні вставки. Глядач починає перейматися не тим, чи знайде Інга любов, а чи вдасться їй вийти живою з небезпечного двобою з невидимим психопатом. Це рішення, на мій погляд, працює на користь згаданій і працюватиме надалі на користь інших подібних історій. Лишається додати Україну як інгредієнт — і все буде добре для кожного з нас.

Фото: kanalukraina.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3280
Читайте також
08.10.2019 16:08
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 595
09.04.2019 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 623
19.02.2019 11:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
39 509
08.02.2019 10:05
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 503
08.02.2019 10:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 652
05.02.2019 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 347
15.01.2019 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 073
19.12.2018 13:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
8 083
13.12.2018 10:15
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 331
16.11.2018 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 707
02.11.2018 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
5 458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду