Песимістичний оптимізм

4 Липня 2005
750
4 Липня 2005
13:06

Песимістичний оптимізм

750
На головних телеканалах був широко проанонсований прямий ефір із прем′єркою, пані Ю. Тимошенко, на "Інтері", у «Подробицях тижня».
Песимістичний оптимізм
У нашому «тележитті» буває, безперечно, будь-що, але завжди одне й те саме…

Коли, після невеличкої перерви з поважних причин (як-то - вагітність, похмілля, весілля, відпочинок за межами вітчизняного телепростору тощо) український телеглядач знову повертається до більш-менш систематичного перегляду теленовин, він, як правило, знову нічого не розуміє. Бо за нашими теленовинами треба слідкувати щоденно – зранку, вдень і ввечері. Хоча ймовірність того, що і в такий спосіб багато зрозумієш, залишається також незначною…

Умовно опинившись у ситуації телеглядача, який «відпросився» у телевізора, звернімося до вчорашніх (3 липня 2005 року), підсумкових випусків теленовин на провідних телеканалах Вітчизни. Візьмемо лише одне болюче питання – стосунки із Росією стосовно газу й ситуації щодо нього всередині країни. Ведучий студії "ТСН" каналу "1+1" Олесь Терещенко досить прискіпливо й терпляче пояснив у підсумковому випуску ситуацію телеглядачам. Навіть у часі, навівши тижневої давнини уривок оптимістичного інтерв’ю із керівником НАК «Нафтогаз України». Телеведучий старанно коментував кольорові схеми постачання газу в країну (щоправда, чомусь із 2007 року), думки інших фахівців із приводу проблеми. І якось не дуже впевнено, тому підозріло, підводив глядача до думки, що, не дивлячись на «прольот» із газом туркменським, ми оптимістично якось виберемося з проблеми самотужки й навіть дещо «насолимо» Росії. Тобто - ніби все гаразд.

Але, поклацавши трішки пультом «дистанційного керування телепростором держави» у масштабах власної оселі, телеглядач переконався, навіть поверхово проглянувши репортаж на "5 каналі" про зустріч, як зазначив автор цього репортажу, «без краваток» - російського президента із французьким та німецьким лідерами (щоправда, усі вони були при цьому саме в краватках) з нагоди річниці заснування Калінінграда, що В. Путіну наш оптимізм глибоко в носі, і Росія як була, так і є та буде найпотужнішим енергопостачальником Європи.

На головних телеканалах був широко проанонсований прямий ефір із прем′єркою, пані Ю. Тимошенко, на "Інтері", у «Подробицях тижня». Совістливий телеглядач, знаючи про те, що Юлія Володимирівна говорить впевнено, розсудливо, революційно, хотів отримати відповіді, скажімо, із тієї ж газової проблеми. Але знову: оптимістичні посилання на майбутнє і жорстка, але цілком зрозуміла цього разу фраза про те, що «в газі багато політики». А от банальної відповіді на питання, чи буде взимку тепло в оселях простих українців - немає. Це вкрай пригнічує. Присутній песимізм. Бо оптимізм уже втрачено тривожними звістками про підвищення цін на бензин, м'ясо, цукор тощо. Швидше за все, з газом буде та сама історія. Дуже багато непотрібних та зарозумілих розмов про газ по телебаченню. А це відомий пересічному люду симптом: оптимізм телебачення на тлі песимізму життєвого та реального.

Наше телебачення вкотре, як справжній психотерапевт, не лише допоможе пацієнтові позбутися страждань, пов’язаних із відчуттям власної нікчемності, але й прищепить йому почуття гордості за неї…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду