Сергій Неретін vs українські кінокритики: хто кому що винен?

Сергій Неретін vs українські кінокритики: хто кому що винен?

1 Жовтня 2017
9270
1 Жовтня 2017
10:00

Сергій Неретін vs українські кінокритики: хто кому що винен?

9270
На тижні, що минає, у соцмережах знову загострилась і набула характер відкритого конфлікту одна із давніх проблем українського кіносередовища, - проблема запиту на кінокритику, її якості та соціальної відповідальності, зокрема її ролі у популяризації нових вітчизняних фільмів для публіки. «Детектор медіа» опитала фігурантів цього конфлікту.
Сергій Неретін vs українські кінокритики: хто кому що винен?
Сергій Неретін vs українські кінокритики: хто кому що винен?

«Кинокритики, не снявшие ни одного фильма, не сыгравшие ни одной роли, не написавшие ни одного сценария - автоматически идут в топку... Это просто болтуны, ничем не отличающиеся от бабок у подъезда...», - такий відверто образливий коментар залишив перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін під постом директорки кінотеатру «Жовтень» Людмили Горделадзе. У своєму дописі вона ділилась враженнями від дискусії про кінокритику, що відбулась у рамках цьогорічного фестивалю «Де кіно». У цьому ж пості пані Горделадзе висловила свої побажання до українських кінокритиків: «Очень важно, чтоб критики на этапе начала проката фильмов, особенно национального кино, воздерживались от высокомерно-уничижительного тона и формата своих выступлений. Все, что критик хочет сказать плохого про новое кино, желательно сказать через 3 недели проката».

Розуміючи благі наміри авторки допису, тим не менш більшість кінокритиків, які прокоментували її пост, розкритикували позицію пані Горделадзе. «Главный камень преткновения, как мне представляется, в том, что большинство кинокритиков вовсе не считают, что кассовые успехи украинских фильмов идут на пользу отечественной индустрии, украинской культуре, нашей стране и человечеству даже тогда, когда речь идёт о картинах никуда не годных. Более того, они всем сердцем, всем разумением своим убеждены, что, набрасываясь с доступным им публицистическим задором на жёваные куски киноплёнки, выдаваемые за кинофильмы, до проката, в начале проката, в конце проката и после его завершения, они выполняют свой священный профессиональный долг, страшась однажды услышать голос с небес: "Тебе был дан вкус, эфир, блог с Фейсбук-аккаунтом и какой-никакой литературный дар, но ты не сделал того, что следовало, чтобы воспрепятствовать воцарению халтурщиков и бездарей, чтобы вырвать своих несчастных ближних из тьмы эстетических заблуждений. Пара веков просмотра хитов национального проката будет для тебя заслуженным наказанием"», - ось так не без іронії відреагував на позицію Людмили Горделадзе кінокритик, член Українського Оскарівського комітету, член Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI Олександр Гусєв.

Ну, а далі дискусія про те, чи мають українські кінокритики право на свою професію, кому і що вони винні і чи зобов'язані вони бути поблажливими до невдалих українських фільмів тільки тому, що вони українські, розгорнулась уже на фейсбук-сторінці пана Гусєва (дивіться тут), а також підштовхнула висловитись на захист кінокритиків деяких знаних у кіносередовищі діячів (зокрема, Дениса Іванова та Антона Пугача).

28 вересня, під час заходу, присвяченого допрем'єрному показу фільму Аркадія Непиталюка «Припутні» у Києві, «Відеотека» мала можливість поговорити про предмет цієї онлайн-суперечки із обома сторонами конфлікту. Пропонуємо вашій увазі коментарі Сергія Неретіна, а також кінокритиків Олександра Гусєва та Ігоря Грабовича.     

Фото: ​Олекс​​ій Темченко, Максим Л​ісов​ий, фейсбук ​Олександра Гус​єва
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9270
Читайте також
11.01.2018 10:30
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
3 604
09.10.2017 15:25
Сергій Неретін
для «Детектора медіа»
4 205
06.10.2017 10:57
Дар'я Бадьйор
для «Детектора медіа»
4 704
04.10.2017 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 988
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду