Практика доброго настрою

6 Квітня 2005
806
6 Квітня 2005
10:52

Практика доброго настрою

806
Минулого тижня по ТБ показали аж три спортивні документальні стрічки Перше, що спадає на думку після перегляду цих фільмів – їх необов’язковість. Інтерівські звіти про чемпіонат світу з біатлону і автогонку “Експедиція-трофі 2005” та новоканалівське кіно про футболіста Андрія Вороніна жодним чином не пов’язані з буденною українською дійсністю, яку щодня демонструють телевізійні екрани. Про них можна сказати багато “не”.
Практика доброго настрою
Вони доволі невчасні, за великим рахунком непотрібні, і точно – незвичні для кожноденного спортивного телеефіру, який обмежується кількома програмами про футбол, сумовитими розповідями на Першому національному Юхима Шарпанського про підготовку спортсменів до Олімпіади і вічно приязними теревенями Валентина Щербачова. Єдине – їх (фільми) не можна назвати непрофесійними. Вони явно не аматорські. Специфічно журналістські.

Наповнені сумішшю зі штампів, фактів, інтерв’ю і гонору. Це надає їм неповторного присмаку українського продукту.

Руслан Свірін відкриває “Передолімпійський секрет українського біатлону”, розповідаючи “з самого серця австрійських Альп” про українські звитяги на чемпіонаті світу в Хохпільцені.

“Неймовірні пейзажі, казка, створена небаченим снігопадом, горами, лісом і майже весніняним сонечком, на десять днів відійшла у затінок Його Величності Біатлону”, “як кажуть, усі шляхи ведуть до Риму, так от, цього року усі біатлонні шляхи вели до Хохпільцена. У Римі Гоголь написав свої геніальні “Мертві душі”, що ж тут, у Хохпільцені, змогли, образно кажучи, написати члени збірної команди України з біатлону”, карколомно інтригує він, відпускаючи пружину метафори. Руслан Свірін впевнений у собі, задоволений австрійською погодою, веселий і начебто обізнаний. Він жартує, подейкує про особисте життя спортсменів, легко іде з ними на контакт, монтує калейдоскоп інтерв’ю про всі аспекти спортивно-змагального життя. Поміж усього іншого, розповідаючи й про психологічний тиск, який чинили федераційні посадовці на потенційну виборювачку медалей Олену Зубрилову. Тиск, який спричинив до того, що вона змінила громадянство. „Тут до мене ставляться як до людини”--, відверто каже вона про своє становище у збірній команді Білорусії, для якої на чемпіонаті світу виборола дві медалі… Чвертьгодинна історія поступово тупотить до фіналу, завершуючись оптимістичним акордом-дешифратором. “Секрет” відкриває президент Федерації біатлону Володимир Бринзак: українці можуть сподіватися на Олімпіаді-2006 на медалі.

Титри. Сльози радості.

У схожій стилістиці виконано фільм Олег Шумейка “Від краю до краю. Від Мурманська до Владивостока. Експедиція-Трофі 2005”, який розповідає про звитяги професіоналів-автомобілістів. Вони на російському морозі і бездоріжжі їздять снігом за 15 кілограмів золота. Сім етапів, концерт на льоду Байкальського озера групи Боні М (який увійшов до книги рекордів Гінеса як наймасовіше дійство на льоду), важкі випробування і позитивні враження. Для українських учасників золото ролі не грає: “Головне пройти маршрут”, в унісон кажуть вони. Збірна України доїхала до фініша “з масою емоцій”, трохи не добувшися до третього місця. “Учасники і організатори почали рахувати дні до нової пригоди. Новий виклик тепер уже старому маршруту Мурманськ-Владивосток, де можна випробувати себе , свою команду і на якому знаходиться щастя із присмаком авантюри”. Титри. Сльози щастя.

Фільм Олексія Маргієва “Андрій Воронін: шлях воїна” (“Новий канал”) інший. Біографія українського футболіста, який зараз лише виходить на свій оптимальний рівень, набуваючи міжнародної слави, тече просто і дещо меланхолійно, без професійно-розважального оптимізму і надмірного пафосу – через розповіді батьків, дружини, друзів, тренерів, агента. Хіба що Олексій Маргієв додає історії мелодраматичної величі: “Я їду в гості до Андрія Вороніна, гортаю газети, згадую моменти його біографії і думаю про нашу майбутню зустріч. Хто очікує на мене: холодний прагматичний європеєць, який не дуже любить журналістів, чи свій хлопець, що скучив за рідною мовою і залюбки буде говорити годинами, про що його не запитаєш. Класичний спортсмен-забивала, чиї повсякденні інтереси не сягають далі результату найближчої гри, чи може серйозний, розумний, веселий привабливий хлопець, справжній лідер не лише на футбольному полі, але й в житті. Та людина, знайомством з якою справді можна пишатись…” Втім, наносний драматизм швидко б’ється на друзки – від зіткнення з реальною (і, в цілому, загальновідомою) історією “саморобного чоловіка”, який перемагав невдачі, проблеми, складнощі на шляху до мети…

Відчуття необов’язковості тісно пов’язане із затамованим хвилюванням від перших спроб у спортивній теледокументалістиці журналістів, які до того спеціалізувалися виключно на скупих інформаційних сюжетах. Одномоментна з’ява аж трьох фільмів про спорт і спортсменів у опівнічних ефірах навряд чи свідчить про тенденцію, однак, усвідомлення того, що на цій ниві сіє тепер не лише Сергій Долбилов зі спортивної редакції каналу “1+1”, невимовно радує. Це дає надію на появу контексту.

В майбутньому його спортивні документальні проекти будуть розглядатися просто як високоякісні професійні роботи, втративши ореол геніальної самотності.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
806
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду