Музичне дупобачення

2 Лютого 2005
929
2 Лютого 2005
13:51

Музичне дупобачення

929
Слів про могутність нашої музики на ТБ разів у триста більше, ніж бажання її показувати. "Статисты – берите гитары!.
Музичне дупобачення
Струны не трогать, только жопой вилять!"

(з апокрифів Масяні)


Почати варто із вдячного нагадування: термін "дупобачення" вперше використав у одній з "Поступівських" статей Володимир Павлів. У той час він успішно викривав наш рідний "нацдебілізм" і взагалі був зразковим романтиком. Я часто згадую його "дупобачення" як приклад передчасного прощання з тим, що здавалося "ілюзіями", запамороченням, кошмаром українського мистецтва, а насправді виявилося його телевізійним майбутнім. Відтак "дупобачення" – давно уже не метафора, а повсякденна ефірна практика, що застосовується у найрізноманітніших формах – від серіального продукту до ток-шоу, з безперечним домінуванням у царині музичній.

Поки Олександр Євтушенко стверджує, що в Україні вже з’явилася музика, здатна порвати світ, ми вперто слухаємо "ой, люлі мої, люлі", і це вже навіть не тема для критики чи іронії. Це такий світ уніфікованого дупобачення, в якому важко уявити існування бодай однієї якісної музичної програми. Найгірше, що від неприсутності музики на вітчизняному ТБ особливого дискомфорту не виникає. Печально тільки, що "люлі-пацелуї" жирують у національному ефірі на тлі буремних розмов про пісенну обдарованість української нації. Слів про могутність нашої музики на ТБ разів у триста більше, ніж бажання її показувати. І йдеться навіть не про музичні канали, які вперто сповідують формат дупобаченя і тому заслуговують на естетичну індульгенцію.

Так сталося, що кілька останніх днів телевізор нагадував мені про свої музичні преференції у доволі дивний спосіб. Спершу змусив переглянути черговий тур "Євробачення-2005" на УТ-1, який вирізнявся присутністю у студії віце-президента НТКУ. Цей добродій побідкався, як тяжко "робити таку ефектну і кольорову картинку", а також резонно зауважив, що, мовляв, у нас багато є конкурсів для вже відомих виконавців, а ми ж маємо таку обдаровану молодь – чому ж її не показати країні? А на сакраментальне запитання ведучої про те, навіщо взагалі НТКУ проводить "Євробачення", пролунала ще рішучіша репліка: "А навіщо тоді співати?". От воно, подумалося, чудесне сплетіння випадку й долі – обвалився на Україну почесний обов’язок морочитися з цим конкурсом, то заодно й талантів в ефір вивалиться чимало – глядачам задоволення і культурі користь.

Уже чимало думок висловлювалося стосовно рівня більшості претендентів на право пробігтися гарячим і золотим маршрутом Руслани. І чомусь найчастіше звучить інтонація занепокоєння: як би це нам не облажатися після дикого тріумфу. Бо підстав для ороговіння з кожним туром дедалі більше – настав час реставрувати спаплюжене виборчим процесом гасло: "Хто б із них не виграв – ми програємо". Я не поділяю цього занепокоєння з однієї причини: зазнати абсолютного краху з "Євробаченням-2005" – справа до певної міри навіть почесна. Українська культура у цьому разі нічого не втратить, як і не здобула нічого внаслідок ламання євробаченої сцени нашими дикими танцями (хіба що вважати великим здобутком появу Руслани у російській теле-гоп-компанії, поруч з "люлями-пацелуями"). Набагато болісніше – безвідносно до "Євробачення" – спостерігати, як протягом тривалого часу УТ-1 пропонує пересвідчитися, що "тєлєга" про нашу тотальну пісенну геніальність – або пустопорожній міф, або ж якийсь ретельно прихований від самих себе потенціал. У цьому процесі виявлення талантів щось залишилося з тотемних часів: замість того, аби показати істинне – молоде, прекрасне і бадьоре – обличчя вітчизняного музичного майбуття, нам підсовують його паралітично усміхнену маску й називають зовсім інші імена. Типу, щоб ніхто не наврочив. "Я хароша дєвочка і паю а любві", – з такого штибу фразами перед нами з’являються цілі шереги талантів. Дивишся – і злостиво потираєш руки. Так йому й треба, "Євробаченню". Але чи заслуговує на таку екзекуцію зморена дупобаченням телеавдиторія?

Ось, наприклад, змагаються минулої неділі чергові претенденти. Дівочий гурт зі скромною назвою "The Best" звіряється перед ведучою, який у них хароший продюсер: забезпечив сумлінним ученицям і тренажерний зал, і фітнес, і навіть про вокал не забув. Подбав продюсер і про пісню – "Всє дєвчонкі" називається. А далі – дупобачення і див. епіграф. А ось показують зворушливу дитину Ірину Коваль, яка страшенно переживає, щоб глядачі проголосували за її "Пісню кохання". Коли сидить і говорить у студії – все чудово. Аж потім показують її сценічний виступ, в образі, значить, і аж очі круглішають: слово LOVE виблискує в "області таза", високі білі чобітки да на шпильках – вітання передовим колгоспникам 80-х і знову див. епіграф. Відповідно, коли серед цих молодих талантів з’являється більш-менш знана група "Таліта Кум", то стає незрозуміло, для чого ж усіх інших показували. А коли черговий відбірковий етап завершується і називають уже визначених фіналістів, серед яких – поруч з талантами тотемного значення – фігурує Ані Лорак, то будь-яка "інтрига" вивітрюється остаточно: надто вже багато кілометрів між єдиною українською естрадною зіркою і огромом відібраних фіналістів, яким наперед одведено роль статистів, масовки з надіями та амбіціями – від простодушних заяв ("ця перемога потрібна мені більше, ніж будь-кому іншому") до цинічної кон’юнктурщини ("віддай голос за свою помаранчеву музику").

Я ніколи не бачив бою лева з інфузоріями туфельками. А тут – така розкіш. Щодня, на УТ-1. І цілком серйозно.

Поки не завершиться перебіг "Євробачення-2005", перше місце у рейтингу музичного дупобачення залишатиметься недосяжним для інших претендентів. Утім, ще два місця – теж призові, а кандидатів на них хоч греблю гати. Традиційно тут мали би розміститися якісь "Хароші пєсні" або інша російська лабуда, та наважуся запропонувати інших претендентів. Зокрема, чергове ток-шоу Іллі Ноябрьова "Куміри та кумірчики" (саме так у титрах написано) на каналі "Інтер". Програма ця меншою мірою має стосунок до музичного дупобачення, як до знущання з дітей, чим глядачу належить милуватися. Втім, у її основі – усе та ж таки впізнавана ідея: констатувати, що музичні пріоритети наймолодшого покоління українців залишаються саме у тій царині, де струни краще не чіпати. Так було і минулого понеділка: троє діточок презентували образи своїх кумирів. Дивився я на них і намагався вгадати. Ось сидить другокласник Віталік у здоровенних круглих окулярах без скелець. Класичний поттероман. Аж ні – його "кумір"... Аркадій Укупнік. А ось – дівчинка Аня. Пір’я у скуйовдженому волоссі, імітування абсолютної вульгарності й мундштук у руці. З’ясувалося, що ця "бронхіально хіхікающая" (гумор Ноябрьова – окрема кунсткамера) Аня зображала Лоліту. І коли я дивився, як присутня у студії мама з фанатичним захватом підспівувала доці: "Слушай, атвалі, знаєш, нєт любві...", стало зовсім не до сміху. Врятувала це моторошне видовище лише Настя у ролі Ані Лорак, яка зі зворушливою безпосередністю процитувала чудовий віршик: "Я свиня, і ти свиня, всі ми, браття, свині".

І на завершення, про бронзову медаль хіт-параду вітчизняного музичного дупобачення. Зі скреготінням душевним на цю нагороду захотілося номінувати програму "Київ класичний" на каналі "Київ", останній випуск якої розповідав про ораторію-балет Карабиця "Київські фрески". Попри те, що сама програма існує на ТБ ніби партизан у глибокому тиловому схроні, вона – всупереч волі творців – працює на процвітання свого ідейного ворога – загального дупобачення. Бо парадигма нудьги і симфонічного позіхання, властива цьому телепродукту на ментально-технічному рівні, ніби як поширюється на всю академічну музику. Після поступового згасання "Імпрези" на СТБ про конкуренцію взагалі не йдеться. Добре самому воювати у полі – ворогів нема, лягай собі під дуба зеленого і спи з елітним усвідомленням, що лежиш на землі, в якій щось святе закопане, і ти – охоронець цих небачених і незрозумілих для людства святинь.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
929
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду