Коло мертвих

19 Січня 2005
722
19 Січня 2005
14:12

Коло мертвих

722
Смерть полонила екрани минулого тижня… “Фабріціо Меоні потрапив до аварії і помер”, – повідомив “Час Спорту” на 5 каналі. Про смерть сорокасемирічного італійського мотогонщика повідомили всі спортивні новини. “ПроСпорт” (“1+1”) підкреслював жахливу магію числа одинадцять, яке супроводжувало смерть спортсмена. Одинадцятого числа, об одинадцятій годині, на одинадцятому етапі ралі Барселона – Дакар зупинилося серце… Хтось повідомив, що Фабріціо Меоні помер від інфаркту.
Коло мертвих
Серцевий напад, спричинений падінням з мотоцикла, який рухався на високій швидкості. Лікарі, що добулися до місця пригоди через певний час, лише констатували смерть. Перед ралі Фабріціо Меоні зробив заяву: це його остання гонка, принаймні в класі мотоциклів.

Того ж дня помер і Хосе Мануель Перес з Іспанії. Мотогонщик “потрапив до аварії” раніше і знаходився в лікарні. В реанімації. Важкі травми печінки й нирок.

На 12-й етап мотоциклісти не вийшли. Вшановуючи пам’ять Фабріціо Меоні, який двічі перемагав у ралі Париж – Дакар.

А може, й пам’ять їх обох.

Смерть полонила екрани минулого тижня.

Вісім українських військових, які працювали в Іраку, заробляючи гроші і виконуючи інтернаціональну місію, загинули, допомагаючи казахським військовим, які працювали в Іраку, знешкоджувати боєприпаси. “Схоже, що версія спланованого теракту під час операції із знешкодження боєприпасів може підтвердитися, – заявив у програмі ТСН Артем Шевченко. – Військові кажуть, що на місці підриву знайшли електронну плату від супутникового телефона, який був приймачем радіосигналу для детонатора”. Трохи раніше ТСН повідомила, що “слідство військової прокуратури не відкидає, що до вибуху спричинила і помилка самих саперів”.

Надто свіжою є пам’ять про травневі вибухи у мирній Україні. Поблизу селища Новобогданівка.

Якщо з Іраку війська і можна вивести – рішенням Президента, за вимогою Верховної Ради – то з рідної землі вони нікуди не підуть.

Кандидат на посаду президента України Віктор Янукович говорив про інших померлих. Про дев’ятьох виборців, для яких факт волевиявлення виявився фатальним. Це стало наслідком ухваленого Верховною Радою „Закону про особливості...” Керівник штабу Януковича Тарас Чорновіл сказав, що це ніби моральне звинувачення Ющенку, на совісті якого, начебто, оті от дев’ять померлих. Хоча чи не команда саме Януковича та влади зробила все можливе для того, щоб фальсифікувати вибори у другому турі, внаслідок чого, власне, взагалі відбувся третій тур?! Та й фракція „Регіони України” голосувала „за” пакет з Конституційної реформи і поправок до Закону про вибори…

Про сто п’ятдесят тисяч померлих у Південно-Східній Азії кандидати на пост президента України не згадували.

Андрій Лошак з каналу НТВ нагадав про ті зовсім нещодавні і ще не завершені (кілька українців досі вважаються загубленими) події, показавши фільм “Берег мертвих” з циклу “Професія – репортер”. Глядачів просили забрати дітей від телевізорів. Андрій Лошак зі своєю знімальною групою одним із перших російських журналістів опинився в Таїланді, в епіцентрі цунамі. “Щоправда, ми були на іншому узбережжі – у Патайї. Знімали інший фільм, – повідомив Андрій Лошак у інтерв’ю програмі “Сьогодні”. – Його сюжет вже зараз не має значення”.

Патайя – мекка секс-туризму.

У Південній Азії загинуло багато європейців.

За всіма розмовами про можливе входження України до Міцної європейської сім’ї та західний вектор якось забувається, які саме цінності мають поєднувати усі оті країни, що є членами Європейського союзу. Важливість не лише практичних кроків, пов’язаних з відсотками, податками, тоннами та акцизними марками, а й символічних дій, які наближають до втаємничених. Одним таким сакральним таїнством є чесні вибори. Іншим – спільна скорбота.

“Транспорт зупинився, телепередачі зникли, прапори приспущені. Так Європа вшановувала пам’ять загиблих у Південно-Східній Азії” (ТСН, “1+1”). Три хвилини мовчання європейських столиць на знак скорботи аніскільки не здивували українських телевізійних журналістів. У цій катастрофі загинуло багато європейських туристів, рішення про траур природнє. Так само природнє, як і відсутність жалоби за понад ста п’ятдесятьма тисячами загиблих у Південно-Східній Азії з боку України. Наших туристів там майже не було, а ті, що були, здається, залишилися живими.

“Нас нєльзя купіть”, як кажуть на мітингах, трансльованих ТРК „Україна”.

Приєднання до горя Європи – надто незручна тема. Україна не пам’ятає власних трагедій.

Той-таки НТВ раптово продемонстрував фільм “Сімдесят сім янголів”. Про скнилівську трагедію. Раптово – бо без обов’язкових приводів, які часто роблять штучним виявлення почуттів. Раптово – бо надто давня ця тема, як для ритму сучасного телебачення, що переймається іншими проблемами.

Серед загальновідомих фактів про різні літаки, на яких проводилися тренувальний та показовий польоти, про льотний маршрут, у відповідності з яким літаки чомусь мали виконувати фігури вищого пілотажу над глядачами, про батьків з дітьми, які прийшли подивитися на літаки і загинули, виник один – раніше невідомий. Навіть якби літак не впав і не знищив силу-силенну людей, демонстрація військової моці української авіації не минула би без трагедії. Семирічний хлопчик помер від серцевого нападу вже після першої фігури, що її закрутив літак над головами глядачів, – таким сильним виявилося гудіння моторів. Літак впав під час третьої фігури.

І не треба ніяких виборів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
На фото – Фабріціо Меоні
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду