Гвардія бєлая – гвардія красная…

21 Жовтня 2004
842
21 Жовтня 2004
09:58

Гвардія бєлая – гвардія красная…

842
Попри всю стилістичну довершеність “Білої гвардії”, її загальна тональність антипетлюрівська і відверто заперечує навіть саму можливість незалежності України. Оце йшов я учора вулицею Інститутською і побачив на колишньому Жовтневому палаці величезне оголошення. Московський МХАТ привозить до Києва знаменитий твір Булгакова “Бєлая гвардія”.
Гвардія бєлая – гвардія красная…
Тому-то мені одразу ж і згадалась колишня назва нинішнього Кінопалацу – Жовтневий!

Нещодавно я брав участь у Булгаковському фестивалі в Києві, організованому відомим режисером Віталієм Малаховим, і наша львівська мистецька група почувала себе в оточенні переважно російськомовному трохи дивно. Але це ми в себе вдома – інтерпретуємо Булгакова як хочемо.

Булгаков дуже любив Київ, у якому виріс, попри всю його політичну спрямованість. У повісті “Біла гвардія” прориваються правдиві рядки про те, що український селянин ненавидів Москву всяку – білогвардійську, більшовицьку, царську – однаково, бо саме Москва несла йому завжди рабство і приниження.

Ці та подібні вислови упродовж багатьох років були вилучені совєтською цензурою з усіх видань ”Білої гвардії” і появились лише у 2002 році.

Я люблю і ціную Булгакова як автора “Майстра і Маргарити” і “Собачого серця”, та й багатьох інших творів. Але категорично не приймаю політичної памфлетної антиукраїнської спрямованості “Білої гвардії” і особливо написаної на її основі п’єси.

Попри всю стилістичну довершеність “Білої гвардії”, її загальна тональність антипетлюрівська і відверто заперечує навіть саму можливість незалежності України.

Написана у 1923-24 роках “Біла гвардія” спрямована політично на виправдання вбивства совєтським агентом Симона Петлюри в Парижі у 1923 році. Тому тут стільки антиукраїнства.

У 1932-34 роках Булгаков пише п’єсу на основі повісті “Біла гвардія”, де вже відверто виставлені чіткі просовєтські політичні акценти. Зрозуміло чому – варто лиш глянути на рік написання п’єси. Не випадково Сталін дивився її понад тридцять разів…

І от, коли в Україні розгорається гостра передвиборча політична кампанія, в рамках якої Прем’єр-міністр України виступає з антидержавними гаслами – надання російській мові статусу другої державної і введення подвійного громадянства, що може означати розкол і політичний і географічний, просто розпад України і захоплення її частини Росією, – саме в цей час братня Росія привозить в Україну антиукраїнську виставу і наша київська міськрада радісно на це погоджується.

От, скажімо, росіяни чи поляки дозволять, аби до них українці привезли антиросійську чи антипольську виставу?

Та ніколи в житті!

А про що думає керівництво міста, керівництво держави, коли до нас привозять виставу, в якій кленеться незалежність України!!!

Згадується пісня, яку виконує відомий російський актор Золотухін у фільмі „Бумбараш” – „Бєлиє і красниє, всє такіє разниє, а голова у них одна – во, во, во!” Голова у них одна й та сама – російська імперіалістична сутність.

Що приносила в Україну біла гвардія – описано у того ж Булгакова. А що принесла трішки згодом “красная гвардія “ – згадаймо хоч би Крути!

Скрізь одна й та сама ненависть до української незалежності!

Не хочу таврувати кожного москаля словом імперіаліст, бо люди в Росії є різні, і російську інтелігенцію вистрілювали і саджали в концтабори свого часу так само, як і нашу.

Але от “Бєлую гвардію” вони до нас везуть. Російські інтелігенти, чудовий російський театр МХАТ. А де ж елементарне почуття етики, ввічливості? І де ж самоповага і відчуття національної і державної гідності в нашої міськради і в нашого уряду?

Ай-яй-яй!

Голова ж у білої і красної гвардії таки одна!!!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду