ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»

ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»

5 Травня 2015
3147
5 Травня 2015
11:11

ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»

3147
ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»
ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»

У День пам'яті і примирення, 8 травня, телеканал ZIK наживо проведе тригодинний телемарафон «Друга світова: від війни до війни», присвячений 70-річчю завершення Другої світової війни на території Європи. Прямий ефір розпочнеться о 21:00 із двох студій каналу - київської та львівської. Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

У студіях разом з гостями ефіру - істориками, політологами, державними і громадськими діячами, військовими - обговорюватимуть такі теми: День перемоги чи День пам'яті; чи готова Україна відмовитися від визначення «Велика вітчизняна війна» та перейти на європейський формат вшанування жертв найбільшої трагедії ХХ століття; паралелі між Другою світовою війною і нинішніми подіями на сході України.

 

Також спеціально для проекту журналісти каналу ZIK підготували цикл сюжетів, присвячених Другій світовій війні, ролі України й українців у ній. Глядачам запропонують виїзний репортаж із Бресту, де 22 вересня 1939 року відбувся спільний німецько-радянський парад «із нагоди» вторгнення військ нацистської Німеччини і СРСР у Польщу. Завдяки підтримці телерадіокомпанії Deutsche Welle під час телемарафону вийде спеціальний матеріал із Німеччини про те, як сьогодні німці оцінують події 70-річної давнини.

 

У рамках прямого ефіру транслюватимуться новинні блоки про те, як минуло 8 травня у різних містах України. Щопівгодини на прямий зв'язок зі Львовом і Києвом з передової на сході виходитимуть журналісти проекту «На периметрі». Вони повідомлятимуть останні новини із фронту, прогнози військових щодо подальшого розвитку подій на сході, чи очікують вони нової хвилі агресії з боку бойовиків. Розкажуть про настрої місцевого населення і їхнє ставлення до дат 8 і 9 травня. Плануються включення з Польщі та Росії.

 

У київській студії ZIK працюватиме автор і ведучий проекту «Історична правда», журналіст і дослідник історії Вахтанг Кіпіані, у львівській студії - редактор «Історичної правди», ведуча Ольга Мовчан.

 

«Телемарафон "Друга світова: від війни до війни" - це спроба по-новому подивитися й осмислити події 1939-1945 років, відкинувши всі міфи і стереотипи, які нав'язувалися нам про "Велику вітчизняну війну" упродовж багатьох десятиліть, - розповів керівник проекту Віталій Крутяков. - На жаль, лише зараз, коли вже у ХХІ столітті Україна знову зіткнулася із військовою агресією, ми, чи частина із нас, почали інакше сприймати історію тих кривавих часів. Війна - це завжди смерть і руйнації, це завжди трагедія для всіх її учасників. Тож що ми оберемо: за радянською традицією, радісно святкуватимемо 9 травня, як День перемоги, чи винесемо уроки з минулого, разом зі всією європейською спільнотою вшановуватимемо пам'ять жерт війни між двома людиноневисницькими режимами?».

 

Нагадаємо, 24 березня Президент Петро Порошенко підписав указ «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Згідно з документом, щороку 8 травня в Україні буде відзначатися День пам'яті та примирення. 9 травня залишатиметься Днем Перемоги (цього року відзначатиметься 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі). Водночас 2 вересня 2015 року відзначатиметься 70-та річниця завершення Другої світової війни.

 

Державний комітет телебачення і радіомовлення рекомендував ЗМІ висвітлювати 70-ті роковини перемоги над нацизмом у Європі в дусі пам'яті та примирення, використовуючи методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті, з якими можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо.

 

З 24 квітня до 11 травня в ефірі телеканалів СТБ, ICTV, М1 та Нового каналу транслюється соціальний ролик «Ветерани», присвячений Дню пам'яті і перемоги у Другій світовій війні власного виробництва медіахолдингу StarLightMedia. Крім того канал СТБ випустив в ефір до дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ролик «Щоб пам'ятали», у якому знявся російський музикант Андрій Макаревич.

 

За ініціативи уряду український кінорежисер Олесь Санін («Поводир») у взаємодії з Українським інститутом національної пам'яті зняв серію з 12 відеороликів, які демонструють роль України у перемозі над нацизмом у Європі під час Другої світової війни.

 

Телекомпанія «Ера» до дня пам'яті та примирення та дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні почала показувати серію соціальних роликів власного виробництва «Останній день війни».

 

Телеканал «Інтер» 9 травня із 7.00 у прямому ефірі транслюватиме багатогодинний марафон «Наша Перемога», ведучими якого будуть Анастасія Даугуле і Роман Кадемін. Цього ж дня о 12.30 на «Інтері» відбудеться прем'єра документального спецпроекту власного виробництва «День Перемоги. Повернення». Герої фільму - учасники бойових дій та ветерани Другої світової війни. А увечері о 20:30 «Інтер» також покаже святковий концерт власного виробництва «Перемога. Одна на всіх». Також до 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні промо-команда телеканалу «Інтер» підготувала ролик за мотивами радянського фільму «В бій ідуть одні старі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду