Нестерпна легкість ентропії

28 Лютого 2003
985
28 Лютого 2003
16:52

Нестерпна легкість ентропії

985
В Україні ще ніколи, як зараз, так часто не можна було чути слово «Росія», «російський», «як в Росії». Відомий угорський письменник Петер Естерхазі десь на початку 90-х написав: «Ми мешкаємо у Центральній Європі, нерви у нас розшатані, а туалетний папір - жорсткий».
Нестерпна легкість ентропії
В принципі, це всі ознаки, за якими може віднести себе й Україна до центральноєвропейського контексту зараз, десятьма роками потому. Процес самоідентифікації затягнувся і місцями навіть почався зворотній відлік : Україна почала втрачати свою центральноєвропейскість, так і не збагнувши до кінця, що ж це таке. Але головне навіть не це, а те, що цим сьогодні вже нікого не здивуєш. Складається враження, що ми отримали країну (країну?), населення якої увесь час навмисно уникає питання, яке при формуванні інших націй ставилося як ключове: хто ми такі і що нас може об’єднати.

Відсутність дискурсу щодо національно-географічної самоідентифікації українців стала самим дискурсом, результатом якого є загальна відсутність громадської думки як такої. Не кажучи вже про нездатність цієї громадської думки впливати на прийняття важливих рішень в країні. Більшість українців або ж існує за принципом «нас це не обходить» або, що ще набагато гірше - за принципом «все одно керівництво країни (країни?) зробить так, як воно хоче зробити. І це - навіть незважаючи на те, що ми його начебто обирали, і тому при прийнятті будь-яких рішень - у внутрішній чи зовнішній політиці - воно має представляти тих, хто його для цього обирав.

Якщо раніше таке ігнорування електоратом було помітне більше у внутрішній політиці, то останнім часом це все більше екстраполюється й на політику зовнішню. З одного боку - повна автономність керівництва країни під час прийняття важливих, в тому числі й надзвичайно важливих рішень, яка часто переходить у секретність під час прийняття цих рішень, з іншого - тотальна відсутність громадського дискурсу навколо будь-якої зовнішньо-політичної тематики. Важливі міжнародні події, що формували тло світової парадигми у сучасному вигляді, пройшли повз Україну, фактично не зачепивши її ані змістовно, ані інтелектуально, ані емоційно. Інколи в Києві почуваєшся так, нібито ти знаходишся ще десь наприкінці 80-х, коли ще стоїть Берлінський мур, а українці намагаються збагнути, що їм робити зі своєю приналежністю до Радянського Союзу і тим часом тупо їздять в Москву за ковбасою.

Взагалі, якщо ви намагаєтесь слідкувати за діями української дипломатії і у вас при цьому ще не почала крутитися голова, значить, ви або не за тим слідкуєте, або робите це не надто уважно, або просто у вас зовсім інша методологія. Звичайно, це головокружіння зовсім не від карколомних перемог, а від кількості маневрів та потуг, невірних рухів та фальшивих задумів, приземлених ідей та невичерпної провінційності. Часами навіть починає здаватися, що її, зовнішньої політики, у нас немає взагалі. Просто якість рудименти, що час по часові все ще пробиваються через кригу посередності і сповіщають про те, що зовнішня політика в Україні все таки є - ось вона, стоїть і тупцює у глухому куті, куди її завела політика внутрішня і аполітична свідомість цілої нації.

Взагалі-то останній раз слово «успіх» я ставив поруч зі словами «зовнішня політика» 1997 року, під час самміту НАТО в Мадриді. Тоді я поміж інших українських журналістів висвітлював процес підписання Хартії про особливе партнерство України та НАТО, і журналісти з інших країн після підписання підходили, тисли руки, вітали. Одні казали, що це успіх, російські ж журналісти чомусь казали про те, що які ж ми, хохли, хитрі і натякали на те, що ми це все зробили у них за спиною ( і це після того, як сама Росія підписала подібну, але набагато більш вагому Хартію про співпрацю з Альянсом).

Так от, самміт НАТО в Мадриді - це був той єдиний раз, коли у мене з’явилася якась маленька гордість за свою країну. І не тому, що я є великим прихильником мілітарних структур на зразок НАТО - просто тоді про Україну усі говорили, і це було проривом, а він був, своєю чергою, результатом чітко продуманої статегії і реалізації хоча б якоїсь, але візії.

Втім, остання почала швидко зникати і врешті-решт розчинилася у ньюансах внутрішньої політики. Зараз, коли я спілкуюся зі своїми європейськими колегами, цікавлюся, чому вони ніколи або майже ніколи не пишуть про Україну, вони відповідають, що це вже нікому не цікаво. Мода на Україну стрімко минає, а нація виглядає все більш сірою, позбавленою яскравих ідей, сміливих доктрин та видатних особистостей.

Все більш очевидним є те, що хоча країна й має яку не яку зовнішню політику, в Україні майже не існує тих, хто фахово її аналізує у засобах масової інформації, дискутує чи критикує, демонструючи не лише знання предмету, але й здатність ставити під сумнів, здавалося б, найнезаперечніші ідеї влади (втім, такими вони ніколи не були). Тон у обговоренні зовнішньополітичної тематики задають лише представники самої влади та нечисленних політичних партій, в тому числі й маргінальних за своєю політичною оріентацією (скажімо, як Вітренко, що говорить на тему Іраку) . Електорат, а з ним і преса, фактично самоусунувся від дискурсу навколо зовнішньополітичного порядку деного, таким чином і залишивши владі єдиний вибір - самій обирати пріоритети і самій їх реалізовувати. Зробивши таким чином цей процес непрозорим, односпрямованим і фактично некерованим.

Так, скажімо, питання Іраку для багатьох країн стало певним вододілом, що розділив громадську думку на два протилежні табори: тих, хто війну підтримує (або просто погоджується на запропоновані ініціативи керівництва своєї країни) та тих, хто виступає проти неї, причому незалежно від того, яку політику проводить керівництво тієї чи іншої країни. В Україні ж навколо навіть цього, найгарячішого питання ніякого дискурсу не виникло: ніхто особливо не намагався дізнатися, яка позиція України у цьому питанні (не декларативна, а реальна), чому наші військові будуть брати у цьому участь і головне - як цим Україна зможе скористатися для посилення своїх позицій і покращення іміджу на міжнародній арені.



Втім, як не так давно з’ясувалося, це ще далеко не найболючіше і не найдраматичніше питання для України, хоча в інших державах воно збирало мільйонні мітинги. Всі ці проблеми особисто для мене затьмарили події 23 лютого, коли українське керівництво у Москві секретно від свого народу і від мене прийняло рішення про створення економічного союзу з Росією, Білорусією та Казахстаном, таким чином позбавивши українців навіть ілюзії власної незалежності.

Втім, на диво, це не викликало ніякого шквалу в середині України: ані публіка, ані преса не побачили в цьому нічого загрозливого. Можливо, вони просто знали, що де-факто незалежність Україна вже й так втратила й не варто перейматися через якісь там поодинокі символи.

І все ж таки, журналісти хоча би для захисту своєї професійної гідності могли б зробити те, чого завжди очікують від них (принаймні, в інших країнах) : question authority - став під сумнів усе, що робить влада. Між тим, усі старанно почали пояснювати, що так буде навіть краще, а єдине питання, яке усіх стало хвилювати - чи Україна одразу введе в обіг російський рубль, чи трохи зачекає.

Що зацікавило українську публіку - ми так цього і не дізнаємося, бо вона вже давно живе у полоні імперіалізму тенденцій, коли намагається в усьому копіювати усе, що відбувається у сусідній Росії, в якої, до речі, є і активна зовнішня політика, і активна громадська думка з усіх питань і надзвичайна громадська активність в обговоренні усіх цих питань. Хоча, «українське» питання зараз росіян може особливо не хвилювати : українці самі зроблять усе, чого від них захотіла б Росія. Навіть більше.

В Україні ще ніколи, як зараз, так часто не можна було чути слово «Росія», «російський», «як в Росії»... Правда, все це маскується безкінечними розмовами про те, що рано чи пізно ми все одно приєднаємося до ЄС (мовляв, у них просто немає іншого виходу). Насправді, це кінець східноєвропейського, центральноєвропейського чи будь-якого іншого європейського контексту для України. Все.

Угорець Петер Естерхазі в одному з есеїв згадує: коли в дитинстві хтось з дітей називав іншого дурнем, мав платити штраф і це звалося «платнею за дурня». Тому в нього за аналогією з’явилася така пропозиція: відкрити «європейський рахунок». Хто згадає Європу - той платить штраф. Наприклад, «європейські традиції» можуть йти ще за форінти, «європейська ідентичність» - вже валютна позиція. За «досягнути європейського рівня» чи «приєднатися до Європи» можна брати нерухомістю та іномарками. А от вислів типу «наш європеський дім» повинен каратися повною конфіскацією майна.

Правий Естерхазі. Тільки робити це все треба не в Угорщині кінця 80-х, а в Україні сьогодні. Ніякої Європи, окрім як на словах, у нас не існує. І чим більше українське керівництво про неї говорить, тим більше позбавляє Україну шансу щодо європейськості на практиці.

Колись Володимир Цибулько написав : сидять українці обабіч Дніпра в очікуванні Годо, хрущі над вишнями гудуть. Ну-ну. Сидіть.... Неіснуючий Годо уже в дорозі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
політолог, Агентство стратегічної інформації(АСІ), спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
985
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду