У США вийшов у кінопрокат фільм про переслідування в Ірані кореспондента Newsweek (ТРЕЙЛЕР)

У США вийшов у кінопрокат фільм про переслідування в Ірані кореспондента Newsweek (ТРЕЙЛЕР)

16 Листопада 2014
5100
16 Листопада 2014
18:50

У США вийшов у кінопрокат фільм про переслідування в Ірані кореспондента Newsweek (ТРЕЙЛЕР)

5100
У США вийшов у кінопрокат фільм про переслідування в Ірані кореспондента Newsweek (ТРЕЙЛЕР)
У США вийшов у кінопрокат фільм про переслідування в Ірані кореспондента Newsweek (ТРЕЙЛЕР)

В американських кінотеатрах відбулася прем'єра ігрової стрічки «Трояндова вода» авторства популярного американського телеведучого Джона Стюарта. Про це повідомляє «Комітет захисту журналістів».

 

Назва картини - Rosewater - містить іронічний відтінок, адже це слово можна перекласти і як «нудотна люб'язність». Оповідається у фільмі про арешт у Ірані й утримуванні протягом 118 днів за ґратами кореспондента тижневика Newsweek, кіномитця і борця за права людини Мазіара Бахарі (Maziar Bahari). У його ролі знявся популярний актор із Мексики Габріель Гарсіа Берналь.

 

Драматична фабула розгортається на тлі придушення опозиційних політичних діячів і репортерів під час масових акцій протесту проти сфабрикованих президентських виборів 2009 року і приходу до влади Махмуда Ахмадінежада. В основу сценарію ліг літературний бестселлер авторства .Бахарі «Тоді вони прийшли по мене».

 

 

 

 

Комітет захисту журналістів (CPJ) відзначає: хоча у фільмі йдеться про події п'ятирічної давнини, він не втратив актуальності.

 

«Бахарі давно визволили, однак погром не закінчився. До журналістів в Ірані й сьогодні ставляться так само, якщо не гірше», - відзначають у КЗЖ. Обрання у президентом поміркованого діяча Хасана Рухані (Hassan Rouhani) не змінило зловживань правами людини і свободою слова.

 

«Трояндова вода» - дебют у ролі режисера і кіносценариста ведучого популярної на американському телебаченні комічної програми The Daily Show Джона Стюарта.

 

У реальному житті ірансько-канадського журналіста, який постійно працював у Лондоні, арештували під час перебування в Ірані за інтерв'ю про президентські вибори, яке він дав телепрограмі Джона Стюарта. Іранське державне телебачення звинуватило репортера у тому, що його фінансують сіоністи та у співпраці з ЦРУ. Під час допитів журналісту зав'язували очі, тож йому найбільше йому запам'ятався запах «трояндової» туалетної води, якою несло від слідчого.

 

Представлене на судовому процесі фейкове інтерв'ю подавалося як доказ його розмови з «американським шпигуном». Коли ж виявилося, що обвинувачення не тримаються купи, проти Бахарі  висунули нове - у «медійному шпигунстві».

 

У Евінській в'язниці його жорстоко катували, тримали в одиночній камері, змушували оббріхувати себе.

 

Фільм Rosewater доводить, що справжньою причиною арешту та ув'язнення Бахарі стали відеозаписи Бахарі для BBC про масовий рух в Ірані проти сфабрикованих виборів.         

 

Справа кореспондента Newsweek широко висвітлювалася у ЗМІ. Понад 100 журналістів світу підписали петицію КЗЖ з вимогою до влади у Тегерані звільнити репортера. У жовтні 2010-го масова кампанія на його захист увінчалася успіхом.

 

Торік КЗЖ влаштував за участю Стюарта та Бахарі обговорення цензурних обмежень в Ірані, зосередивши увагу на становищі ув'язнених репортерів. Диспут завершився показом створеного Бахарі фільму «Вимушені зізнання» про репресії іранської влади проти журналістів. У ньому він торкнувся і власного гіркого досвіду.

 

Представляючи у США нову кінострічку на цю тему, Стюарт і Бахарі наголошували на ролі, яку можуть відіграти міжнародні медіа у захисті та звільненні з тюрем іранських репортерів.

 

Виробництво стрічки, що знімалася в Йорданії, обійшлося приблизно у $10 млн.

 

Вона вже демонструвалася на кінофестивалях. Зокрема, на кінофорумах у штаті Колорадо (США) і на міжнародному кінофестивалі в Торонто.

 

Загальна сума касових зборів стрічки перевищує 1 мільйон 200 тисяч доларів.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду