Голова Держкіно припускає, що деякі переможці попередніх пітчингів можуть не отримати кошти

Голова Держкіно припускає, що деякі переможці попередніх пітчингів можуть не отримати кошти

13 Вересня 2014
6518
13 Вересня 2014
10:39

Голова Держкіно припускає, що деякі переможці попередніх пітчингів можуть не отримати кошти

6518
Голова Держкіно припускає, що деякі переможці попередніх пітчингів можуть не отримати кошти
Голова Держкіно припускає, що деякі переможці попередніх пітчингів можуть не отримати кошти

Проекти, які більше двох років перебувають у Державній програмі виробництва і розповсюдження фільмів і за цей час так і не були запущені у виробництво, можуть не отримати кошти. Про це заявив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, відповідаючи на запитання одного з продюсерів - переможця попередніх пітчингів Держкіно щодо перспектив фінансування таких проектів. Нагадаємо, пан Іллєнко взяв участь у майстеркласі «Держкіно дає гроші на кіно (?)(!)», який відбувся 12 вересня в рамках фестивалю «ГогольFest-2014».

 

Щодо сьомого пітчингу, Пилип Іллєнко зазначив, що вже є конкретні домовленості з телеканалами, які розглядають можливість участі у конкурсі.

 

Як писала «Детектор медіа», у серпні Держкіно скасувало шотий і оголосило сьомий конкурс кінопроектів, які претендують на повну або часткову державну фінансову підтримку. За словами керівника агентства, однією з причин скасування проведення шостого пітчингу стало те, що «деякі тематичні сесії того конкурсу були нав'язанні Кабміном Азарова».

 

Новий порядок проведення конкурсу передбачає, зокрема, розділення проектів на артхаусні й такі, що розраховані на широку глядацьку аудиторію. Для виробництва останніх обов'язковим є залучення телеканалів і створення не лише кінопрокатної, а й телеверсії фільму. 

 

Також серед нововведень сьомого конкурсу - зміна обсягу максимальної фінансової підтримки, на який можуть розраховувати кінематографісти та впровадження тематичної сесії «Подвиг героїв, які віддали життя за Україну, та вшанування їх пам'яті» (виробництво за обов'язкової участі державних кіностудій) . Як уточнив пан Іллєнко, це означає що усі проекти, які подаються для участі у цій секції мають зніматися або повністю державними кіностудіями або із залученням їх у ролі субпідрядника.

 

Відповідаючи на питання «Детектор медіа», поставлене цього ж дня під час дискусії «Українське кіно: стратегія на майбутнє» «Чи означає це, що, наприклад, об’єднання «Вавилон'13», якби забажало подаватися на пітчинг у цій секції, то не змогло б зробити це самостійно без залучення держкіностудій?» голова Держкіно попросив не спекулювати на цьому питанні і відповів: «Так не змогло б, але мало би можливість самостійно змагатися в інших категоріях».

 

Водночас, один з учасників «Вавилон'13» продюсер Ігор Савиченко загалом негативно оцінив цю норму. За його словами,  юристи, які були присутні на засіданні Громадської ради при Держкіно відзначили три можливі трактовки формулювань цієї норми:

 

1. Хоча б один з учасників цієї тематичної секції має бути представником державної кіностудії, а решта претендентів можуть бути приватними продакшнами і подаватися на тематичname="_GoBack">ну секцію самостійно.

 

2.Всі учасники мають бути державними кіностудіями або мати їх у субпідрядниках.

 

3. У рішенні чітко не виписано про державні кіностудії якої саме країни йдеться, тому у субпідрядники можна взяти державну кіностудію будь-якої країни, хоч «Мосфільм».

 

Під час майстеркласу голова Держкіно також відзначив брак українського жанрового кіно. «Нам реально бракує хороших комедій, еротики. Дуже багато песимізму. Особливо це стосується молодих митців, після прочитання сценаріїв яких хочеться повіситися», - сказав Пилип Іллєнко.

 

Олеся Анастасьєва для «Детектор медіа» 

Фото - http://www.ukrinform.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду