Попов віддувався в ТСН

Попов віддувався в ТСН

25 Березня 2013
24677
25 Березня 2013
14:00

Попов віддувався в ТСН

24677
Столичні сніжно-телевізійно-політичні пристрасті
Попов віддувався в ТСН
Попов віддувався в ТСН

Постійний учасник популярного (віднедавна - практично монопольно-популярного) телешоу «Шустер live» народний депутат Володимир Олійник, котрий за своє бурхливе політичне життя встиг побувати в різних командах, аж поки не прибився до Партії регіонів, виступив із черговою заявою. Її розміщено на офіційному партійному сайті в неділю, 24 березня, о 16.31, і вона становить інтерес не тільки для політично заангажованої публіки, а й для всіх українських громадян, котрі пережили напад снігової стихії. Передусім - для киян, бо в ній увагу сконцентровано саме на Києві. Дозволю собі навести її повністю, бо тут для читача важливий кожний нюанс. Отже:

 

«Народный депутат Украины, член парламентской фракции ПАРТИИ РЕГИОНОВ Владимир Олейник подчеркнул, что оппозиция цинично пиарится на фоне природного стихийного бедствия. Об этом он заявил в воскресенье, 24 марта, комментируя поведение представителей оппозиции во время борьбы с последствиями снегопадов в стране.

 

"То, что происходит в стране последние два дня - это природная стихия. За два дня выпала месячная норма снега. Я, как бывший мэр, хорошо знаю, что в таком случае нужно мобилизовать всех. Сил только коммунальных служб не хватит. Нужно мобилизовать и предприятия, и обычных людей. Каждый должен стараться подставить плечо друг другу, помочь тем, кто сам не может справиться с последствиями стихии, в первую очередь это пенсионеры, ветераны, одинокие люди", - отметил политик.

 

Владимир Олейник подчеркнул, что в Киеве, где ситуация одна из самых сложных в стране, власть прилагает все усилия для борьбы с последствиями стихии. "Развернуто пункты обогрева, город обеспечивается продуктами первой необходимости, не покладая рук работают коммунальные службы", - сообщил он.

 

"И на фоне борьбы со стихией оппозиция начала просто цинично пиариться. ‘Удар' и ‘Батькивщина' написали заявления, которые, кстати, противоречат друг другу. Так, ‘Удар' заявил, что якобы столичная власть не смогла вовремя предупредить киевлян о том, что надвигаются большие снегопады. А в заявлении ‘Батькивщины' написано, совсем другое: ‘каждый второй киевлянин знал и готовился к снижению температуры и сильных снегопадов, только команда городского головы была не готова'. То есть две оппозиционные силы, даже не консультируясь между собой, друг другу противоречат, и пишут глупости", - заявил Владимир Олейник.

 

В то же время, как отметил депутат, власти предупреждали об ухудшении погодных условий, это всем известный факт. "Хотя в пятницу, к большому сожалению, количество транспорта на улицах Киева не уменьшилось", - добавил он.

 

"Люди, вместо того, чтобы писать громкие заявления, взяли в руки лопаты, и начали помогать себе и своим ближним. А вот оппозиция вместо того, чтобы также взять в руки лопаты и помогать людям, начала писать ложные и циничные заявления. Пиарятся на человеческой беде, вместо того, чтобы реально хоть как-то помогать!" - резюмировал парламентарий».

 

Автор цієї статті прочитав заяву народного депутата і змушений був глибоко замислитися, чухаючи потилицю. Справді: про який Київ веде мову Олійник? Про той, який у мене за вікном, чи про якийсь інший, віртуальний? Отож після тривалих роздумів я відкинув припущення, що Володимир Олійник - це крайній цинік і брехун, і зупинився на думці, що він ніколи не вивчав по-справжньому логіки (хоча, як професійний юрист, мав би це робити) і надто багато часу проводить перед телевізором. При цьому дивиться теленовини і телепрограми він дуже і дуже вибірково.

 

Я не є великим прихильником телебачення України, але все ж час від часу дивлюся деякі програми, особливо талант-шоу, бо там можна побачити небуденних і нестандартних людей з усієї країни. І от якраз 24 березня на «Плюсах» очікувався черговий випуск «Голосу країни - 3». А перед тим, як завжди, був «ТСН. Тиждень». І цей випуск ущент спростував твердження заяви нардепа Олійника про успішну боротьбу зі стихією в Києві.

 

«Другий тиждень закінчує Україна сніговим іспитом. І знову фактично провалює його. Рекордсменом за кількістю проблем виявилася цього разу столиця», - так почала свою розповідь про головну українську подію та проблему тижня Алла Мазур. Далі були включення наживо кореспондентів на автотрасах та розповідь про те, як вирішуються (чи не вирішуються) спричинені стихією проблеми.

 

Хроніку вечора п'ятниці й дня суботи в столиці ми побачили в наступному сюжеті «ТСН. Тижня», підготовленому Мариною Макущенко. Як киянин, можу засвідчити, що майже апокаліптичне видовище, зафіксоване телекамерою, - правдиве...

 

А ось як влада боролася зі стихією й не могла побороти свою безпорадність - сюжет, доречно побудований на протиставленні дій місцевої влади Львова, де є обраний людьми і відповідальний перед ними міський голова, та Києва, де всім керує призначений «згори» градоначальник.

 

«Нужно мобилизовать и предприятия, и обычных людей», - заявив нардеп Олійник у своїй заяві. Але люди мобілізувалися одразу після удару стихії! Низка компаній організувала імпровізовані пункти допомоги. Автозаправки пропонували людям безплатні гарячі напої, їжу, пальне, поповнення рахунку телефону та медичні засоби першої допомоги. Низка ресторанів пропонувала безплатні гарячі напої та бульйон. А власники потужних джипів їздили містом і витягали із заметів ті авто, які потребували допомоги. Причому, як розповіла Алла Мазур, робилося це під гаслом «Допоможи Києву без Попова!»

 

І ця допомога справді виявилася вельми реальною. А от що мусила зробити влада ввечері 22 березня - так це продовжити мінімум до третьої ночі роботу метро. Але реагувати на негоду господарі теплих кабінетів не поспішали...

 

Апофеозом же програми стала розмова у студії голови КМДА Олександра Попова з Аллою Мазур, у якій журналістка вельми коректно і професійно «розмазала по стінці» дрібного бюрократа на високій посаді. Це треба бачити і слухати - на слова журналістки про те, що діяти міська влада почала тільки в суботу, Попов відповідає: «Велика кількість опадів відразу призвела до того, що в нас у місті з'явилися затори...».

 

 

Власне, про те саме - і сюжети 5-го каналу: про самодопомогу киян і кричущу неспроможність (охочі можуть поставити тут більш міцне слівце) влади.

 

Схожі сюжети показали й деякі інші телеканали, висвітлюючи ті чи інші грані неготовності столичних керівників до удару стихії - і здатності простих киян, без мобілізації їх депутатом Олійником і Ко, допомагати один одному...

 

Можуть зауважити: наведені в цій статті телесюжети вийшли в ефір після заяви нардепа, він міг не знати про реальну ситуацію. Але таке пояснення не годиться: адже про ті самі речі розповідалося і 22, і 23, і вранці 24 березня. Ось сюжет 5-го каналу від 23 березня. А ось - від 22 березня.

 

Виникає закономірне запитання: невже ж тележурналісти низки провідних каналів також беруть участь (і яку активну!) в «цинічному піарі опозиції»? Чи вони просто розповідають правду про події й аналізують реальні причини безпорадності тих, хто мусив би дбати про захист киян від наслідків стихії?

 

Та, мабуть, депутат Олійник дивиться новини деяких інших телеканалів, які хронічно оспівують мудрість влади і її чудодійні зусилля...

 

Утім, доводиться визнати, що в зазначених сюжетах була не вся правда про боротьбу киян зі стихією. Адже столичні організації УДАРу і ВО «Свобода» 23-го, а «Батьківщини» - 24 березня розпочали силами груп партійних активістів та волонтерів організовувати очищення міста від снігу в найбільш критичних соціально значущих точках. Оголошення про це, інструкції для волонтерів та інформація про зроблене були розміщені на партійних сайтах - відповідно «Свободи», УДАРу та «Батьківщини». І що цікаво: повідомлення про те, що активісти «Батьківщини» (які вийшли на боротьбу з наслідками стихії після своїх опозиційних колег) успішно працюють, розчищаючи сніг, з'явилося в інтернеті за дві з гаком години до інвектив депутата Олійника...

 

Так от, сюжетів про «антиснігові» дії столичних осередків опозиційних партій у теленовинах не було. Чи треба пояснювати, чому саме? А от самих цих активістів побачити вдалося - у сюжеті 5-го каналу, присвяченому роботі волонтерів поблизу «Охмадита», фігурують двоє хлопців із гарною українською мовою. Там якраз і працювали зібрані «Свободою» добровольці...

 

Утім, справді - чи треба піаритися на лиху, чи слід спокійно й наполегливо працювати, робити свою справу, «лупати сю скалу»? Зрештою, те, що в ці дні, нехай і з певним запізненням робили столичні опозиціонери (треба ж було зарані зважати на неміч влади!) - це норма цивілізованого суспільства. А от нормою для якого типу журналістики є поспішний передрук заяви депутата Олійника деякими інформаційними структурами, в тому числі (ви можете сміятися...) і київськими? Адже, як уже говорилося, крім курйозного (назвімо це так) фактажу, в цій заяві ще й відсутня елементарна логіка. На чому ґрунтується твердження Олійника, що «две оппозиционные силы, даже не консультируясь между собой, друг другу противоречат, и пишут глупости»? А на тому, що «"Удар" заявил, что якобы столичная власть не смогла вовремя предупредить киевлян о том, что надвигаются большие снегопады. А в заявлении "Батькивщины" написано, совсем другое: "Каждый второй киевлянин знал и готовился к снижению температуры и сильных снегопадов, только команда городского головы была не готова"». Невже ж сьогодні надворі сталінські часи й дізнатися про щось люди можуть тільки від влади, з «тарілок»-репродукторів? Є інтернет, є «Євроньюс», є інші джерела інформації - і пересічні кияни ними скористалися, а от влада, схоже, - ні, тож вона не виконала свій обов'язок - діяти на випередження стихії.

 

Таким був один лише сегмент сніжно-інформаційно-політичних пристрастей цих днів. А попереду ще ж швидке танення снігів і рясні дощі початку квітня, чи не так? І не кажіть потім, політики й чиновники, що вас не попереджали!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24677
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EmilioOreft
331 дн. тому
путаны санкт петербурга
nat
4039 дн. тому
А У "СВОБОДЫ СЛОВА" В ПОНЕДЕЛЬНИК ПАРАЛИЗОВАЛО МОЗГИ ИЛИ ОНА БУДЕТ ПАПІЗЖЕ???
nat
4039 дн. тому
А У "СВОБОДЫ СЛОВА" В ПОНЕДЕЛЬНИК ПАРАЛИЗОВАЛО МОЗГИ ИЛИ ОНА БУДЕТ ПАПІЗЖЕ???
ТВ - апофеоз идиотизма
4039 дн. тому
Все нормальные люди знают, что такое циклон и антициклон. Если в школе уроки природоведения и географии не прогуливали. О том, что надвигается циклон все знали и по всем телеканалам вещали за то. Я в пятницу на работу поехал городским транспортом. Прогулялся пешком около 2 км до метро. от метро ещё с полкм прошёлся. очень даже полезно скажу вам. Машину на стоянке ставлю около дома. На платной. Вечерком правда немного было тяжеловато против ветра пёхом шлёпать, но и не так страшно. В субботу вечерком пошёл на стоянку, откапал свою машину, зашёл в супермаркет, купил себе пиваса и рыбки, багет (хлеба с хлебозаводов не было, что верно то верно, но своя пекарня в магазине выпечку регулярно выдавала и выдаёт. И позавчера и вчера любовался из окна, как ЖЛОБЫ, что ставят свои машины во дворе и на газонах (стоянки под домом стоят 300 гр. в месяц и мест полно, а жлобы во дворе на газонах паркуются) пытались откапаться и выехать. Один себя откапывает а соседа зарывает. Насмеялся от души. Поделом тупицам и жлобам. Вчера ещё раз вышел на стояку, машинка откопана, выезд с мужичками до расчистили и красота. так, что не хер на Попова гнать. Оно конечно, он региАнал (и это ему огромный минус) и ворует но ведь и делает не мало. Ни Сан Саныч ни Космос ни чего по сравнению с попиком не делали. Космос только крал а теперь жирует, а Сан саныч Майдан перестраивал и плитку у своего сынули говеную покупал за наше же бабло. Как сказал один классик:" Ладно снег парализовал дороги. Но как он мог парализовать совесть и мозги? Мы глубоко больны как народ и нация, если среди нас столько псориаза. Включайте голову и думайте. Это не больно." http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/mochanov/a102387
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду