Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв сталінського терору

Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв сталінського терору

30 Червня 2014
8294
30 Червня 2014
11:53

Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв сталінського терору

8294
Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв сталінського терору
Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв сталінського терору

Мінкульт Росії визнав недоцільним увічнення пам'яті жертв кривавого сталінського терору. Така позиція відомства була викладена Раді при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ) у листі першого заступника міністра культури Росії Володимира Аристархова, пише Zaxid.Net із посиланням на офіційний сайт Ради з прав людини Росії.

 

Обговорення федеральної цільової програми на 2014 - 2018 роки «Про увічнення пам'яті жертв політичних репресій», яка передбачала забезпечення доступу в архіви, підтримку музеїв історії репресій, а також соціальну підтримку жертв репресій, відбулося 25 червня на спільному засіданні Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини і Ради при президенті РФ з культури і мистецтва.

 

У висновку міністерства культури РФ, яке представила рада, йдеться про реакцію цього відомства, якому запропонували оцінити можливість реалізації програми, також прелставлені експертні думки міністерства фінансів і міністерства комунікацій і зв'язку.

 

Зокрема, у Мінфіні РФ стверджують, що не бачать «підстав для прийняття і реалізації нових федеральних цільових програм», а на думку представників Мінкомзв'язку, заявленій тематиці «вже приділяється достатня увага відповідними відомствами і структурами громадянського суспільства», а реалізація проекту «може спричинити зайвий формалізм і невиправдані бюджетні витрати».

 

За висновком низки відомств, серед яких згаданий вже Мінфін, міністерство економічного розвитку і міністерство регіонів, розробка окремої федерально-цільової програми на даний момент визнана недоцільною, так як «цілі та завдання програми досягаються і включені вже в існуючі державні програми, в тому числі до Державної програми «Розвиток культури і туризму» на 2013 - 2020 роки».

 

Така позиція ставить під загрозу багато меморіальних проектів. Один із них - Меморіальний музей історії політичних репресій «Пермь-36», який є відомим пам'ятником жертв ГУЛАГу. Фінансова підтримка з боку влади припинилася з травня цього року, у зв'язку з чим в музеї відключено електрику і не проводяться екскурсії.

 

Також був істотно урізаний бюджет міжнародному цивільному форуму «Пилорама», щорічно проходив на території села Кучіно, де раніше і розташовувався один з найбільших в СРСР табір для політичних в'язнів «Пермь-36».

 

Як написав у своєму блозі журналіст Сергій Пархоменко, «професор Венеціанського університету Мединський (міністр культури РФ Володимир Мединський) розвіяв ще один «міф про Росію». Це був міф про те, що в Росії були невинно загублені мільйони людей: їх розстрілювали і перетворювали на табірний пил з політичних мотивів».

 

«Детектор медіа»

 

На фото - колишня адміністративна будівля «Пермь-36»

Фото Олени Коркодим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8294
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду