«Ведомости»: Держава знищує «Дождь» руками громадськості

«Ведомости»: Держава знищує «Дождь» руками громадськості

2 Лютого 2014
10750
2 Лютого 2014
12:33

«Ведомости»: Держава знищує «Дождь» руками громадськості

10750
Журналісти видання порівнюють тиск на канал із кампанією проти Сахарова
«Ведомости»: Держава знищує «Дождь» руками громадськості
«Ведомости»: Держава знищує «Дождь» руками громадськості

Редакція російського видання «Ведомости» опублікувала заяву, в якій засуджує тиск на канал «Дождь» під виглядом громадського осуду. «Нейтралітет і спроби видати кампанію з закриття та (або) економічного придушення каналу за ініціативу громадян та приватного бізнесу виглядають не надто переконливо», - зауважують журналісти. 

 

«У конфлікті з телеканалом «Дождь» держава прагне показати себе арбітром, що пом'якшує народний гнів. Її органи, за офіційними повідомленнями, проти власної волі втягнуті в скандал і реагують на обурення громадськості», - пишуть автори заяви.

 

І нагадують: після скандалу з опитуванням про доцільність блокади Ленінграда, органи громадськості та представники влади заявили про свій осуд, однак не виступали за закриття каналу. Так, глава Ради Федерації Валентина Матвієнко виступила проти закриття телеканалу. Роскомнагляд повідомив, що скерує «Дождю» «Профілактичне лист», який на відміну від попередження (згідно законодавства РФ, після другого попередження ЗМІ може бути ліквідовано за судом) не тягне за собою юридичних наслідків. Міністр зв'язку Микола Нікіфоров назвав недавні відключення «Дождю» операторами кабельного мовлення «питанням їх договірних відносин».

 

В той же час, акцентують «Ведомости», у прокуратурі Петербурга, яка почала перевіряти канал на предмет екстремізму, стверджують, що реагують на сигнали громадськості. Адже «Дождь», імовірно, порушив права жителів блокадного міста та його захисників. 

 

При цьому заяви ветеранських організацій прозвучали лише через чотири дні після нещасливого питання «Дождя». Глава організації «Мешканці блокадного Ленінграда» Ірина Скрипачова заявила «Інтерфаксу»: «Мені вже телефонували з прокуратури. Я готова підписатися під тим, щоб телеканал закрити і взагалі віддати його під суд». 

 

Такі спроби втягнення ініціатив громадян «Ведомости» засуджують. Редакція переконана: «Нинішня влада прикриває похід на телеканал гнівом покликаних прокуратурою ветеранів та ініціативами призначених депутатів, а також «Спорами господарюючих суб'єктів». Ця кампанія відображає погляд держави на громадянське суспільство як на свій ресурс. І це не може не викликати відрази».

 

Також журналісти додають: «По суті справи, мова йде про відродження радянської практики, коли ЦК КПРС маскував організовану їм цькування письменників, художників і дисидентів зрежисованої кампанією листів робітників, колгоспників і вчених в органи влади і газети, які потім публікували в центральній пресі», - акцентують журналісти. Вони нагадують цитату зі звернення Володимир Войновича у 1980 році: «Дозвольте висловити мою глибоку відразу всім установам і трудовим колективам, а також окремим товаришам <...> які вже взяли або ще візьмуть участь у цькуванні найкращої людини нашої країни - Андрія Дмитровича Сахарова». 

 

Як писала «Детектор медіа», російські оператори почали відключати «Дождь» після того, як телеканал на сайті та в соцмережах розмістив опитування «Чи потрібно було здати Ленінград, щоб зберегти сотні тисяч життів?». Це запитання викликало хвилю критики. Згодом опитування видалили, а телеканал вибачився. Прокуратура Санкт-Петербурга розпочала перевірку телеканалу «Дождь».

 

31 січня «Дождь» перестав на мультимедійному сервіс-провайдері  Divan.tv -  через зникнення сигналу. Представникимї провайдера пов'язують це з відключенням мовника російськими операторами кабельного мовлення - «Акадо», «НТВ -Плюс», «Ростелеком».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду