На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»

На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»

2 Вересня 2013
18276
2 Вересня 2013
14:24

На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»

18276
Номінанта оголосять12 вересня
На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»
На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»

Продюсери трьох фільмів змагатимуться у відборі фільму-номінанта від України у 2013 році на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у номінації «Фільм іноземною мовою». Змагатимуться фільми «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової, «Параджанов» Сержа Аведікяна й Олени Фетісової та «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва, повідомляє сайт Асоціація продюсерів України.

 

«Вічне повернення» оповідає історію чоловіка і жінки, що не зустрічалися багато років. Героїв фільму на перший погляд, нічого не пов'язує, вони лише колишні однокурсники. Одного разу Він приїжджає в Її місто, щоб відвідати і запитати поради у сформованій в нього життєвій ситуації: він любить двох жінок і не знає, як вчинити ...

 

Виробниками цього фільму Кіри Муратової є кінокомпанї SOTA Cinema Group та Wise Vision (Україна). Світова прем'єра картини відбулася на Міжнародному римському кінофестивалі, що проходив з 9 по 17 листопада 2012 року. Стрічка представляла Україну в основному конкурсі фестивалю. Фільм «Вічне повернення» отримав у 2013 році премію «Ніка» в номінації «Кращий фільм країн СНД і Балтії».

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня 2013.

 

Картину «Параджанов» присвячено великому радянському кінорежисеру Сергію Параджанову. Параджанов створює великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. Його зухвала поведінка призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. За сфабрикованим звинуваченням Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до краси дає сили творити, незважаючи на роки ув'язнення і заборона на роботу в кіно.

 

Це дебютна повнометражна стрічка співрежисера Олени Фетісової (Україна) і Сержа Аведікян (Франція), знятий у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Arte France, Грузинського та Вірменського Національних кіноцентрів. З української сторони фільм представляє кіностудія «Інтерфільм».

 

Світова прем'єра фільму відбулася на одному з найпрестижніших міжнародних кінофестивалів групи А в Карлових Варах (Чехія) у липні 2013 року, де «Параджанов» представляв Україну в основний міжнародної конкурсній програмі East of the West. На Одеському міжнародному кінофестивалі в цьому ж році фільм отримав приз «Золотий Дюк» за кращий український повнометражний фільм.

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня 2013.

 

Перший кримськотатарський повнометражний художній фільм «Хайтарма» («Повернення») режисера Ахтема Сейтаблаєва знятий кримською телекомпанією АТР.

 

Фільм створено на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Амет-Хану (Ахтем Сейтаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків в Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму.

 

Фільм вийшов в український прокат 17 травня 2013 року.

 

Український оскарівський комітет з 1 до 30 серпня проводив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США).

 

Брати участь у відборі можуть тільки художні повнометражні фільми хронометражем не менше 40-ка хвилин, випущені на плівці 35 або 70 мм або в форматі DCP, і вийшли в комерційний кінотеатральний прокат в Україні в період з 1 жовтня 2012 року по 30 вересня 2013 року. Проста більшість (51%) авторського, акторського та знімального складу, а також правовласників повинні бути громадянами або резидентами України.

 

Докладніше з правилами можна ознайомитися тут.

 

30 серпня, відповідно до правил, встановлених Українським оскарівським комітетом, відбір фільмів було завершено. Оголосять фільм-номінант від України на премію «Оскар» 12 вересня.

 

Нагадаємо, до Українського оскарівського комітету входять діячі вітчизняного кінематографу і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат технічної премії «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесніков, продюсер, сценарист Ігор Савиченко, режисер Сергій Маслобойщиков та президент Української кіноассоціаціі Денис Ржавський.

 

У США номінанти у 24-х категоріях будуть оголошені 16 січня 2014 року, а сама 86-а церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в галузі кінематографу за 2013 відбудеться 2 березня 2014 року в Dolby Theatre в Лос-Анджелесі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18276
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор 29
3881 дн. тому
І всі три зняті російською, яким макаром вони потрапили у відбір?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду