detector.media
02.09.2013 14:24
На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»
На здобуття «Оскара» від України претендують «Параджанов», «Хайтарма» та «Вічне повернення»
Номінанта оголосять12 вересня

Продюсери трьох фільмів змагатимуться у відборі фільму-номінанта від України у 2013 році на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у номінації «Фільм іноземною мовою». Змагатимуться фільми «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової, «Параджанов» Сержа Аведікяна й Олени Фетісової та «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва, повідомляє сайт Асоціація продюсерів України.

 

«Вічне повернення» оповідає історію чоловіка і жінки, що не зустрічалися багато років. Героїв фільму на перший погляд, нічого не пов'язує, вони лише колишні однокурсники. Одного разу Він приїжджає в Її місто, щоб відвідати і запитати поради у сформованій в нього життєвій ситуації: він любить двох жінок і не знає, як вчинити ...

 

Виробниками цього фільму Кіри Муратової є кінокомпанї SOTA Cinema Group та Wise Vision (Україна). Світова прем'єра картини відбулася на Міжнародному римському кінофестивалі, що проходив з 9 по 17 листопада 2012 року. Стрічка представляла Україну в основному конкурсі фестивалю. Фільм «Вічне повернення» отримав у 2013 році премію «Ніка» в номінації «Кращий фільм країн СНД і Балтії».

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня 2013.

 

Картину «Параджанов» присвячено великому радянському кінорежисеру Сергію Параджанову. Параджанов створює великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. Його зухвала поведінка призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. За сфабрикованим звинуваченням Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до краси дає сили творити, незважаючи на роки ув'язнення і заборона на роботу в кіно.

 

Це дебютна повнометражна стрічка співрежисера Олени Фетісової (Україна) і Сержа Аведікян (Франція), знятий у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Arte France, Грузинського та Вірменського Національних кіноцентрів. З української сторони фільм представляє кіностудія «Інтерфільм».

 

Світова прем'єра фільму відбулася на одному з найпрестижніших міжнародних кінофестивалів групи А в Карлових Варах (Чехія) у липні 2013 року, де «Параджанов» представляв Україну в основний міжнародної конкурсній програмі East of the West. На Одеському міжнародному кінофестивалі в цьому ж році фільм отримав приз «Золотий Дюк» за кращий український повнометражний фільм.

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня 2013.

 

Перший кримськотатарський повнометражний художній фільм «Хайтарма» («Повернення») режисера Ахтема Сейтаблаєва знятий кримською телекомпанією АТР.

 

Фільм створено на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Амет-Хану (Ахтем Сейтаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків в Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму.

 

Фільм вийшов в український прокат 17 травня 2013 року.

 

Український оскарівський комітет з 1 до 30 серпня проводив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США).

 

Брати участь у відборі можуть тільки художні повнометражні фільми хронометражем не менше 40-ка хвилин, випущені на плівці 35 або 70 мм або в форматі DCP, і вийшли в комерційний кінотеатральний прокат в Україні в період з 1 жовтня 2012 року по 30 вересня 2013 року. Проста більшість (51%) авторського, акторського та знімального складу, а також правовласників повинні бути громадянами або резидентами України.

 

Докладніше з правилами можна ознайомитися тут.

 

30 серпня, відповідно до правил, встановлених Українським оскарівським комітетом, відбір фільмів було завершено. Оголосять фільм-номінант від України на премію «Оскар» 12 вересня.

 

Нагадаємо, до Українського оскарівського комітету входять діячі вітчизняного кінематографу і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат технічної премії «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесніков, продюсер, сценарист Ігор Савиченко, режисер Сергій Маслобойщиков та президент Української кіноассоціаціі Денис Ржавський.

 

У США номінанти у 24-х категоріях будуть оголошені 16 січня 2014 року, а сама 86-а церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в галузі кінематографу за 2013 відбудеться 2 березня 2014 року в Dolby Theatre в Лос-Анджелесі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY