Гран-прі ОМКФ здобула стрічка «Географ глобус пропил»

Гран-прі ОМКФ здобула стрічка «Географ глобус пропил»

21 Липня 2013
16627
21 Липня 2013
09:14

Гран-прі ОМКФ здобула стрічка «Географ глобус пропил»

16627
Гран-прі ОМКФ здобула стрічка «Географ глобус пропил»
Гран-прі ОМКФ здобула стрічка «Географ глобус пропил»

В Одеському Національному театрі опери та балету пройшла урочиста церемонія закриття 4-го Одеського міжнародного кінофестивалю, повідомляє прес-служба форуму.

 

Володарем гран-прі за результатами глядацького голосування  став фільм російського режисера Олександра Велединського «Географ глобус пропил». «Ми прийняли рішення одноголосно і за кілька хвилин. У картинах ми звертали увагу на неординарність художнього задуму, глибину, повноцінність характерів», - розповів голова журі міжнародної конкурсної програми Олександр Роднянський.

 

Окрім статуетки «Золотий Дюк» режисеру було присуджено грошову винагороду у розмірі 12 тис. євро. Винагороди отримав продюсер картини Валерій Тодоровський. «Мені цінна думка глядачів, і те що їх рішення співпало з думкою професійного журі - про це ми могли тільки мріяти», - сказав він.

 

Як писала «Детектор медіа», фільм пана Велединського здобув головний приз 24-го Відкритого російського фестивалю «Кінотавр». Виконавець головної ролі Костянтин Хабенський був відзначений за кращу чоловічу роль. Крім того, «Географ глобус пропил» отримав приз журі кінопрокатників та приз ім. М. Тарівердієва «За найкращу музику до фільму» (Олексій П. Зубарєв). 

 

Також міжнародне журі ОМКФ на чолі з Олександром Роднянським оголосило переможців у номінаціях «Кращий фільм», «Кращий режисер» і «Краща акторська робота».

 

Вперше на сцені Оперного театру було відзначено «Золотим Дюком» «Кращий український повнометражний фільм». Цю нагороду здобули режисери картини «Параджанов» Олена Фетісова і Серж Аведікян. Статуетку вручили почесні гості фестивалю, актори Олександр Кузнєцов та Ольга Кабо. Творці картини про великого режисера подякували Одеському кінофестивалю, на якому рік тому презентували проект цього фільму на пітчингу.

 

Приз за найкращу акторську роботу члени журі міжнародної конкурсної програми Франциска Петрі та Андрій Курков вручили акторському ансамблю фільму «У цвіту» - Ліці Баблуані і Маріам Бокерії. Це перша нагорода юних грузинських актрис. Приз «За найкращу режисуру» здобув режисер фільму «Ланчбокс» Рітеш Батра. Сам митець не зміг залишитися на церемонію закриття фестивалю через прем'єру своєї картини в Індії, тому надіслав відеозвернення, в якому подякував глядачам за теплий прийом.

 

Нагадаємо, частину переможців ОМКФ було оголошено 19 липня. «Золотого Дюка» за кращий короткометражний фільм Української національної кінопремії здобула  картина «Дорога» Максима Ксьонди. Призи Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ) здобули Валентин Васянович із повнометражною стічкою «Креденс» та короткометражний фільм «Уроки української» Руслана Батицького. На пітчингах фестивалю перемогла Марина Врода із проектом «Степне». Сеціальним дипломом журі пітчингу ОМКФ був відзначений проект «Ворошиловград» Ярослава Лодигіна.


Під час церемонії закриття Червона доріжка перед Одеським оперним театром зібрала почесних гостей фестивалю. Тут були учасники конкурсних програм ОМКФ - режисери Ігор Подольчак (Dellirium), Валентин Васянович («Креденс»), Аліса Павловська («Не хочу вмирати»), Крейг Вівейрос («Боржник»), Сімон Гросс і Нана Еквтімішвілі («У цвіту»), Олександр Велединський і продюсер Валерій Тодоровський («Географ глобус пропил»); російські актори Олександр Кузнєцов та Ольга Кабо, а також творча група фільму «Вічне повернення» на чолі з Кірою Муратовою.

 

На закритті 4-го ОМКФ традиційно присутні мер Одеси Олексій Костусєв, губернатор Одеської області Едуард Матвійчук, голова Державного агентства України з питань кіноматографа Катерина Копилова і члени журі Української національної кінопремії.

 

Завершили урочисту ходу по червоному килиму спеціальні гості церемонії закриття - актриса і телеведуча Нонна Гришаєва, український актор Остап Ступка, корінний одесит - письменник-сатирик Михайло Жванецький, а також члени журі міжнародного конкурсу в повному складі - український письменник Адрій Курков, британський кінопродюсер Таня Сегачан, німецька актриса Франциска Петрі, канський призер Нана Джорджадзе і продюсер Олександр Роднянський.

 

Фільмом-закриттям 4-го Одеського міжнародного кінофестивалю став номінант на «Золоту пальмову гілку» Канн, фільм Валерії Бруні-Тедескі «Замок в Італії». Ведучими церемонії Закриття 4-го ОМКФ були Маша Єфросиніна та Олексій Суханов.

 

Як відзначила президент ОМКФ Вікторія Тігіпко, кількість глядачів форуму цього року зросла на 15%, тож наступного року кількість фестивальних майданчиків планують збільшити. Також вона оголосила, що 5-й ювілейний Одеський кінофестиваль пройде з 11 по 19 липня 2014 року.

 

«Детектор медіа»

Фото надане прес-службою ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду