У Мінкультури презентували медіапортал «Культ UA», що доповнить друковані видання міністерства

У Мінкультури презентували медіапортал «Культ UA», що доповнить друковані видання міністерства

14 Травня 2015
3107
14 Травня 2015
17:24

У Мінкультури презентували медіапортал «Культ UA», що доповнить друковані видання міністерства

3107
У Мінкультури презентували медіапортал «Культ UA», що доповнить друковані видання міністерства
У Мінкультури презентували медіапортал «Культ UA», що доповнить друковані видання міністерства

14 травня у Міністерстві культури відбулася презентація медіапорталу «Культ-UA». Як розповів заступник міністра культури Ростислав Карандєєв, мета заходу - визначення ніші й аудиторії веб-ресурсу, про початок роботи якого стало відомо на початку березня.

 

«Мета презентації - показати досягнення й запитати в аудиторії про думки й побажання для редакційної команди щодо вдосконалення порталу», - сказав пан Карандєєв. Також він додав. що видавництво відкрите для нових ідей та пропозицій.

 

Натомість під час презентації представники галузей, на теми яких пишуть видання Національного газетно-журнального видавництва Мінкульту, виступили з промовами, у яких вітали створення порталу.

 

Засновник ГО «Вікімедія Україна» Юрій Пероганич побажав Міністерству культури налагоджувати співпрацю з Міністерством інформаційної політики, аби запобігти «завойовуванню культурного простору України». Він нагадав, що ЗМІ культурної тематики в Україні небагато, а, наприклад, аудиторія радіо «Культура» скорочується через проблеми з покриттям сигналу у зв'язку з реорганізацією мережі мовлення Національної радіокомпанії Україна й нестачею фінансування.

 

Голова мистецького об'єднання «Мистецька барикада» Олесь Доній наголосив, що поняття гуманітарної політики в Україні не було. В той же час провадити її необхідно, оскільки «боротьба за уми триває не тільки на Сході України, а й в інтернеті».

 

Культуролог, член Ради європейської організації з охорони культурної спадщини EuropaNostra Наталія Мусієнко акцентувала на важливості електронних ЗМІ для популяризації творів мистецтва України у світі. Вона побажала порталу збирати і розширювати бібліотеку українських творів мистецтва, а також впроваджувати англомовну версію. На думку пані Мусієнко, крім «мотра промоції» культури в Україні і світі, «Культ UA» може стати і незалежним  дискусійним майданчиком. 

 

Продюсер і фотохудожник Володимир Харченко відзначив важливість порталів і сайтів культурної тематики в Україні як ресурсів, якими можна користуватися для презентації України партнерам щодо культурних проектів.

 

З паном Харченком погодився засновник Медіашколи, керівник молодіжної редакції інформагентства «Укрінформ» Артем Стельмашов. «Слід демонструвати світові, що українці живуть не лише інформаційними кризами і Майданом», - сказав він.

 

Директор Центру археології Києва Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Михайло Сагайдак порівняв тенденції видавництва Мінкультури із періодом «полювання на великих диких мамонтів». «Мені надзвичайно подобається одна із теорій походження людських спільнот, автором якої є, зокрема, французькі археологи, - зауважив пан Сагайдак. - За цією теорією, в період виникнення людських спільнот люди постійно перебували в русі, і це була єдність однакових людей. Дійшовши до періоду полювання на великих диких мамонтів, люди почали розходитися по різні сторони. І це були вже зовсім інші люди - частина з них, наприклад, стала кочівниками. Інша частина людства замислилася й перейшла до інших форм, які й зародили людські цивілізації - наприклад, до землеробських форм господарства. І зараз ми ведемо мову про подібну ситуацію для нашої культури, для нашого сьогодення щодо пошуків нової форм розвитку культури».

 

Пан Сагайдак нагадав, що частина ЗМІ висвітлює тему культури «з гламурним відтінком» та замість реальних явищ подає симулякри.

 

Частина присутніх фахівців висловилася щодо необхідності зберегти друковані видання Міністерства культури, які, як вони припустили, перестануть виходити з розширенням порталу «Культ-UA». Так, режисер, народний артист України Олексій Кужельний сказав, що не уявляє таких видань, як «Київ театрально-концертний» чи «Український театр» Національного журнально-газетного видавництва у веб-форматі.

 

Генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Міністерства культури України Роман Ратушний запевнив, що намагатиметься зберегти й друковані видання, попри значні фінансові труднощі видавництва.

 

Нагадаємо, нещодавно Національне газетно-журнальне видавництва вирішило тимчасово перевести газету «Кримська світлиця» в електронний формат. За словами Романа Ратушного, це сталося з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею. «Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму.

 

У листопаді 2014 року Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України разом з ВД «Пам'ятки України» почали видавати нові журнали «Inside Kyiv», «Киев и не только».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду