Концепція реформування культурної сфери в Україні передбачає створення Інституту кінематографії

Концепція реформування культурної сфери в Україні передбачає створення Інституту кінематографії

5 Березня 2015
4737
5 Березня 2015
16:06

Концепція реформування культурної сфери в Україні передбачає створення Інституту кінематографії

4737
Концепція реформування культурної сфери в Україні передбачає створення Інституту кінематографії
Концепція реформування культурної сфери в Україні передбачає створення Інституту кінематографії

4 березня під час засідання Комітету з питань культури та духовності було презентовано Концепцію реформування культурної сфери в Україні.

 

Документ передбачає також зміни в кінематографії - поряд з книговидавничою та бібліотечною справами,  охороною культурної спадщини, архівами, театральною діяльністю та музеями.

 

Концепція має на меті реформу державного адміністрування, адаптацію до законодавства ЄС, реформу фінансування галузі та вдосконалення системи підтримки українського продукту.

 

Документом пропонується перетворити Державне агентство України з питань кіно на Український інститут кінематографії - «спеціальну установу з обмеженим державним впливом, яка розпоряджатиметься зібраними на кіновиробництво коштами». Зокрема, Інститут має продовжити практику конкурсного відбору проектів кінофільмів, розпочату у Держкіно, та виступати розпорядником коштів, зібраних на підтримку кінематографу (збори, пожертви тощо). При цьому спрямування виділених бюджетних коштів має регулюватися Міністерством культури.

 

 

Контроль за діяльністю Інституту та директора має здійснювати Рада Інституту з кандидатів, запропонованих кіноіндустрією, об'єднаннями платників збору на розвиток кінематографу (кінотеатри, телеорганізації, провайдери програмної послуги, оператори телекомунікацій, що надають послуги VoD, дистриб'ютори) та одним членом, делегованим міністром культури.

 

Пряме фінансування кіногалузі пропонується здійснювати за рахунок:

-коштів, отримані від запроваджених спеціальних зборів з користувачів аудіовізуальної продукції, для фінансування виробництва та промоції нової аудіовізуальної продукції (збір на розвиток кінематографу);

-коштів, отримані від відрахувань з операторів лотерей, що спрямовуються на фінансування культури;

-стимулювання спільного кіновиробництва з кіностудіями інших країн.

 

Непряме фінансування кіногалузі передбачає, зокрема:

-створення спеціальних економічних зон («КіноПарків») на базі Кіностудії імені О. Довженка та Одеської кіностудії;

-надання закладам культури права займатись окремими видами господарської діяльності, що відповідає їх статутним завданням;

-створення сприятливих умов для діяльності недержаних фондів щодо фінансування культури.

 

Детальніше про «КіноПарки»  у коментарі «Еспресо TV» розповів голова комітету з питань культури та духовності, народний депутат Микола Княжицький. «Ідея полягає в тому що, щоб зайняти цю кіностудію і площі, які створені там,  щоб  актори,  творчі особистості, які будуть  зайняті в створенні українського аудіовізуального  продукту, могли не ховатися за приватними підприємцями, а потім від податкової,  а користуватися пільговим оподаткуванням», - сказав пан Княжицький.

 

За його словами, що більшість витрат на кінематограф становить заробітна плата акторів, які зайняті в зйомках фільмів. «Як правило, все одно актори оформляються приватними підприємцями або обходять в той чи інший спобіг чинне законодавство», - сказав він.

 

Варто нагадати, У Польщі державна підтримка кінематографії здійснюється через Польський інститут кіномистецтва (ПІК), створений у 2005 році, коли був прийнятий новий закон про кінематограф. Директор Інституту призначається міністром культури, але чітке визначення у законі можливих причин його звільнення і необхідність для цього погодження ради інституту роблять його досить незалежним від політичних впливів, йдеться в аналітичній записці «Підтримка національного кінематографа: європейський досвід», підготовленій Національним інститутом стратегічних досліджень при Президентові України.

 

Нагадаємо, у Держкіно запропонували Національну стратегію розвитку кіноіндустрії України. У тексті проекту подано аналіз сучасного ринку кіноіндустрії в Україні, наведено перелік необхідних кроків для проведення реформ і спрогнозовано очікувані результати. Стратегія розрахована на п'ять років - з 2015 по 2020 рік. Зокрема, за словами голови Держкіно Пилипа Іллєнка, Стратегія включає пропозиції щодо змін законодавства, що стосуються сфери кіно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4737
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Великая
3332 дн. тому
Коля-Коля-Николай http://espreso.tv/news/2015/03/04/knyazhyckyy_prezentuvav_novu_koncepciyu_reformuvannya_kultury_v_ukrayini ни шагу без освещения собственным "эспрессо"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду