Олександр Бригинець: Медичну підготовку мають проходити і бійці, і журналісти

Олександр Бригинець: Медичну підготовку мають проходити і бійці, і журналісти

1 Березня 2015
3896
1 Березня 2015
15:23

Олександр Бригинець: Медичну підготовку мають проходити і бійці, і журналісти

3896
Олександр Бригинець: Медичну підготовку мають проходити і бійці, і журналісти
Олександр Бригинець: Медичну підготовку мають проходити і бійці, і журналісти

Народний депутат 7-го скликання, а нині громадський діяч Олександр Бригинець припускає, що фотокореспондента газети «Сегодня» Сергія Ніколаєва був шанс урятувати, якби перша медична допомога була надана йому відразу після поранення. Про це він зазначив на своїй сторінці у Facebook.


«Від поранення в руку чи в ногу майже неможливо померти раптово і все ж це сталося. Осколком пробило артерію, а оскільки ані колеги-журналісти, які поїхали на лінію фронту без супроводу, ані бійці-добровольці, які знаходилися поруч, не вміли накласти турнікет (інструмент для перетискання артерії. -ТК) (а можливо його і не було), хлопець просто стік кров'ю», - розмірковує пан Бригинець.


Пан Бригинець наголосив, що смерть пана Ніколаєа має стати уроком:

 

«Перше: журналісти повинні виїжджати у небезпечні ділянки фронту виключно у супроводі - і тих, хто може захистити, і тих, хто може допомогти при пораненні.


Друге: Медичну підготовку перед відправкою на фронт треба проходити: і бійцям (а бійці добровольчих формувань нечасто мають необхідну підготовку. В тому числі й в галузі тактичною медицини), і журналістам, і волонтерам.

 

Якби хоча б один з присутніх навколо розумів, що треба робити - людину врятували б.

 

Третє: треба мати із собою тактичні аптечки з турнікетами. Усім - і бійцям, і журналістам, і водіям, і волонтерам».

 

Як наголосив пан Бригинець, найбільшу відповідальність за безпеку й життя журналістів несуть їхні керівники: «Журналісти, особливо фотокори, і на війні і на Майдані, завжди намагаються просунути свій об'єктив в найцікавіше візуально, а одночасно і найнебезпечніше місце - їх можна зрозуміти. Не можна зрозуміти тих, хто допускає халатність в захисті цих людей. Як на мене, керівництво видання повинно дбати про те, щоб їх співробітники були максимально захищені - і знаннями, і підтримкою профільних спеціалістів». 

 

Також він додав, що часто спілкуючись на фронті з журналістами, які перебували без супроводу, запитував їх про тактично-медичну підготовку. Ті, за його словами, відповідали, що майже її не проходили.

 

Нагадаємо,  Сергій Ніколаєв загинув на 43-му проці життя поблизу Пісків на Донеччині. 28 лютого, коли він вів фотозйомку, в нього влучили осколки міни. Фотографа доправили до лікарні, де він помер на операційному столі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду