У голодуючої Надії Савченко порушена робота деяких органів - правозахисник

У голодуючої Надії Савченко порушена робота деяких органів - правозахисник

23 Лютого 2015
3832
23 Лютого 2015
19:05

У голодуючої Надії Савченко порушена робота деяких органів - правозахисник

3832
У голодуючої Надії Савченко порушена робота деяких органів - правозахисник
У голодуючої Надії Савченко порушена робота деяких органів - правозахисник

В української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває в московському СІЗО і оголосила голодування  у грудні минулого року, спостерігаються порушення роботи деяких органів. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на учасника громадської спостережної комісії Валерія Борщова.

 

«Звичайно ж викликає у нас тривогу таке тривале голодування, бо це не може пройти безслідно. Її турбують нирки, жовчний міхур. Я запитав, чи контролюють медики її стан. Вона відповіла, що контролюють, роблять УЗД, спостерігають. Але, звичайно, є ризик ускладнень. Тому що це занадто тривале голодування. А так вона тримається сильно, говорила з нами досить бадьоро», - повідомив він після візиту до Надії Савченко.

 

Валерій Борщов також зазначив, що на пропозицію припинити голодування вона знову відповіла відмовою. Навіть наведений правозахисниками трагічний приклад радянського дисидента Анатолія Марченка, який загинув в 1968 році після тривалого голодування, не змінив рішення Надії Савченко.

 

20 лютого українську льотчицю оглянули російські лікарі. Вони визначили її стан здоров'я як задовільний, але закликали припинити голодування.

 

Нагадаємо,  19 лютого стало відомо, що  Надія Савченко просить Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) виступити гарантом її обстеження незалежним консиліумом лікарів. У своєму листі, переданому адвокатом Миколою Полозовим, льотчиця наголошує, що забороняє піддавати її примусовому голодуванню, оскільки вважає, що у випадку невдалої реабілітації представники Росії захочуть приховати свої злодіяння. 18 лютого до Надії Савченко не пустили українського лікаря, але запросили на огляд ув'язненої невідомих лікарів начебто з Німеччини. У відповідь вона відмовилась від підтримуючих ін'єкцій ліків.

 

12 лютого президент Петро Порошенко заявив, що в ході Мінських переговорів досягнута домовленість про швидке звільнення Надії Савченко. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що російська сторона не давала жодних запевнень Україні щодо звільнення пані Савченко.

 

Надія Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, а потім її перевезли до Росії, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів. Також у Росії льотчицю звинуватили в незаконному перетині кордону.

 

26 жовтня 2014 року на позачергових парламентських виборах Надія Савченко була обрана народним депутатом за списком партії «Батьківщини». Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

 

10 лютого Басманний суд Москви продовжив термін арешту Надії Савченко до 13 травня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3832
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dean Ex
3358 дн. тому
Нужно распространять хэштег #RussiakillsSavchenko в Twitter, YouTube, Google+, ВКонтакте, etc.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду