Очільник МЗС Польщі заявляє, що Росія фальшує історію і пропонує створити російськомовні ЗМІ без кремлівської пропаганди

Очільник МЗС Польщі заявляє, що Росія фальшує історію і пропонує створити російськомовні ЗМІ без кремлівської пропаганди

23 Січня 2015
5114
23 Січня 2015
16:41

Очільник МЗС Польщі заявляє, що Росія фальшує історію і пропонує створити російськомовні ЗМІ без кремлівської пропаганди

5114
Очільник МЗС Польщі заявляє, що Росія фальшує історію і пропонує створити російськомовні ЗМІ без кремлівської пропаганди
Очільник МЗС Польщі заявляє, що Росія фальшує історію і пропонує створити російськомовні ЗМІ без кремлівської пропаганди

Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина, коментуючи обурення російської сторони його заявами, що концтабір Аушвіц-Біркенау в 1945 році звільняли українці, заявив, що історія має бути вільною від пропаганди. Про це він сказав в інтерв'ю відомій польській журналістці Моніці Олєйнік в ефірі польського Radiо ZET. Як сказав пан Схетина в ефірі Polskie Radio, Європа повинна відповісти на російську пропаганду створенням власного російськомовного мовлення.

 

«Першим танком, який розбив браму Аушвіцу, керував українець Ігор Гаврилович Побірченко, який згодом став професором, спеціалістом з цивільного права», - заявив Гжегож Схетина.

 

Цей факт польський міністр навів, захищаючи своє попереднє твердження, що браму нацистського концтабору Аушвіц, який знаховся поблизу польського міста Освенцім, першими відчинили українці з 1-го Українського фронту.

 

«Напевно, правильніше буде сказати, що це Український фронт й українці визволяли Аушвіц і цього дня саме вони відчинили браму концтабору і звільнили його», - заявив тоді, як повідомляє «Укрінформ», пан Схетина в ефірі Polskie Radio у відповідь на репліку ведучого, що, можливо, на 70-річчя визволення концтабору слід було запросити президента РФ Володимира Путіна, адже Росія вважається правонаступницею СРСР, і звільняла Аушвіц Червона Армія.

 

Польський міністр пообіцяв надалі формулювати свою думку точніше, але при цьому не відмовився від своєї попередньої заяви. «Я сказав правду, а правда завжди сама себе захищає», - підтвердив він.

 

На його думку, скандал навколо його заяви виник з російсько-українського конфлікту. «Це частина вітчизняної війни. Росіяни хочуть показати, що спадщина Червоної Армії, багато жертв боротьби над фашизмом належать тільки Російській Федерації. Але в Червоній Армії не було радянської національності», - сказав Гжегож Схетина.

 

«Розумію, що пан хотів підкреслити, що визволяли не тільки росіяни, але й українці?», - запитала журналістка Моніка Олєйнік.

 

«Саме так. Росіяни не можуть визнати це сьогодні, тому що це вписане в українсько-російський конфлікт. Це фальшує історичну правду, яка свідчить, що окрім більшості російської в Червоній Армії було 1-1,2 мільйона українських солдатів. В пропагандистській війні і в реальній, яка зараз триває на Донбасі, про це зараз не мовиться. Історія повинна бути вільною від пропаганди», - відповів міністр закордонних справ.

 

Він також додав, що армія Першого Українського фронту мала у своєму складі багато українців, тому що їх призов на військову службу в Червоній Армії здійснювався на території України. «Треба говорити про це спокійно і не вписувати це в політичний конфлікт», - сказав пан Схетина.

 

На думку пана міністра,  завданням західних держав повинно бути створення або російськомовного телебачення, або радіо, які могли б подавати інформацію без кремлівської пропаганди. «Щось на кшталт «Радіо Вільна Європа»», - сказав пан Схетина.

 

Нагадаємо, уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявляє, що Україна усіма можливими способами протистоятиме російській пропаганді.

 

10 січня президент Петро Порошенко наголосив на важливості практичної реалізації ініціативи низки країн ЄС та України щодо створення пан-європейського російськомовного каналу як джерела об'єктивної інформації на зустрічі з міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Ринкевичсом у Києві. Пан Порошенко зазначив, що рішення про створення такого каналу могло би стати одним із практичних результатів Саміту Східного партнерства в Ризі.12 січня Петро Порошенко заявив, що європейські лідери, з якими він 11 січня зустрічався на Марші єдності на захист свободи слова і демократичних цінностей у Парижі, підтримали цю ідею.

 

20 січня стало відомо, що у Євросоюзі домовилися протистояти російській пропаганді. Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні. «Деякі конкретні пропозиції міністрів зараз обговорюються, здійснюється їх оцінка. І цей лист від чотирьох міністрів - дуже вітається нами»,- зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду