НСКУ просить Нищука роз’яснити ситуацію довкола Центру Довженка

НСКУ просить Нищука роз’яснити ситуацію довкола Центру Довженка

5 Листопада 2014
6015
5 Листопада 2014
18:29

НСКУ просить Нищука роз’яснити ситуацію довкола Центру Довженка

6015
НСКУ просить Нищука роз’яснити ситуацію довкола Центру Довженка
НСКУ просить Нищука роз’яснити ситуацію довкола Центру Довженка

Національна спілка кінематографістів України просить міністра культури Євгена Нищука роз'яснити ситуацію довкола Національного центру імені Олександра Довженка. Про це йдеться у відкритому зверненні НСКУ за підписом її голови Сергія Тримбача.

 

Як зазначає пан Тримбач, до відома НСКУ надійшла інформація, що частину площ Центру Довженка намагаються продати. Також у Спілці наголошують на необхідності «достойного» фінансування кіноархіву Центру й просять Мінкультури надати роз'яснення щодо розробки програми розвитку культури.

 

«Нещодавно група кінематографістів підтримала висунення Івана Козленка на посаду генерального директора Національного центру Олександра Довженка. В листі до Вас було названо й ряд концептуальних положень, які слід неодмінно врахувати при розробці напрямків діяльності архіву, - зазначає автор звернення. - Нині маємо інформацію щодо намірів продати частину площ Центру Довженка. Просимо її або підтвердити, або спростувати. Якщо справді такий намір є - знайте: наша Спілка буде категорично проти. Це стосуватиметься і нового  керівництва Центру, незалежно від прізвища, якщо воно підтримає подібні „прожекти".  Проти хоча б тому, що робиться це утаємничено, кулуарно, без пояснення кіноспільноті доцільності подібних оборудок».

 

Щодо кіноархіву Сергій Тримбач наголошує: «Головне завдання кіноархіву - збереження і поширення, популяризація нашої національної пам'яті. Центр Довженка, на жаль, є пасинком у влади. Архів не повинен працювати на виживання, його працівники мусять займатися своїми прямими обов'язками. Відтак він мусить достойно фінансуватися з державного бюджету. Натомість маємо щось інше. Натомість уже збираються щось віддавати-продавати».

 

Як писала «Детектор медіа», 12 жовтня представники кіноспільноти поширили петицію з вимогою призначити Івана Козленка головою Центру  Довженка. Звернення підписали такі представники кіногалузі, як голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, програмний директор Одеського міжнародного кінофестивалю і міжнародного анімаційного фестивалю «Крок», член Європейської кіно академії Алік Шпилюк, генеральний директор кінофестивалю «Молодість», член Європейської кіно академії Андрій Халпахчі, відомі кінорежисери і продюсери.

 

Нагадаємо, у березні колектив державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» звернувся з вимогою провести відкритий конкурс на посаду гендиректора Центру. 27 червня Міністерство культури України оголосило конкурс. 7 серпня експертна комісія розглянула чотири заявки претендентів на посаду гендиректора Національного центру Олександра Довженка, які надійшли до Міністерства культури. Після голосування членами експертної комісії до конкурсу було допущено двох заступників гендиректора Центру - Світлану Коробіну та Івана Козленка. На початку вересня комісія мала заслухати бізнес-плани обох претендентів та рекомендувати одного з них міністру культури на посаду гендиректора Центру Довженка.

 

13 вересня Іван Козленко публічно повідомив, що конкурс на заміщення посади гендиректора Центру Довженка призупинено через суд. 24 вересня пан Козленко повідомив, що шукає нову роботу, оскільки не згодний з процедурою проведення конкурсу, не бачить можливостей подальшого розвитку Центру та не може виконувати свої обов'язки через «хабарництво», «корупцію» та бюрократію.

 

Нагадаємо, нинішній генеральний директор Центру Довженка Вероніка Федорчук не була присутня на зборах трудового колективу організації у березні та не брала участі у відкритому конкурсі на посаду голови Центру.

 

11 серпня пані Федорчук подала позов до Броварського міжрайонного суду Київської області. У ній позивач вимагає від Міністерства культури України укласти із нею контракт. Суд під головуванням А. Д. Телепенька постановив відкрити провадження у вказаній справі та призначив справу до судового розгляду 4 вересня. Жодних інших ухвал за цією справою в Єдиному реєстрі судових рішень не внесено.

 

Світлана Коробіна звернулася до Мінкультури з проханням роз'яснити ситуацію щодо конкурсу на посаду очільника Центру. За словами пані Коробіної, із засобів масової інформації їй стало відомо, що конкурс на посаду генерального директора Центру було спочатку призупинено, а надалі скасовано. При цьому, розповіла вона, жодних офіційних повідомлень як учасник конкурсного відбору вона не отримала.

 

У коментарі «Детектор медіа» Світлана Коробіна додала, що Центр перебуває в стані, який вимагає негайного втручання, оскільки установі загрожує знищення. Особливо важливо, акцентує пані Коробіна, зберегти кінофонд як візуалізовану історію України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6015
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Надія
3464 дн. тому
Ніде не згадується те, що Іван Козленко юридично не може претендувати на посаду керівника підприємства тому, що не має повної вищої освіти: він на жаль (чи на щастя) лише бакалавр.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду