Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня 2023 року

30 Вересня 2023
511
30 Вересня 2023
16:52

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня 2023 року

511
Інформкампанія «Знаєш — скажи!», роковини трагедії в Бабиному Яру, візит генсека НАТО.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер»            

У ранковому блоці каналу «FreeДом» експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська коментувала початок інформаційної кампанії «Знаєш – скажи!», яку реалізує телеканал FREEДОМ. Метою кампанії є роз'яснювати росіянам, що примусове переміщення українських дітей — це злочин, і про такі факти варто інформувати Україну. На думку Катерини Рашевської, це дуже важливо, адже міжнародна спільнота вважає, що Росія припинила викрадати дітей, тоді як насправді лише останнім часом з України вивезли понад 70 тисяч дітлахів, до того ж примусово депортованих маленьких українців стало складніше ідентифікувати. Водночас гостя висловила сумнів щодо здатності росіян допомагати безкоштовно: можливо, їх стимулювала б гарантія винагороди за подібну інформацію. 

За прогнозом директора енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимира Омельченка, якщо минулої зими ворог бив по нашій енергетичній інфраструктурі ракетами, то цієї зими битиме дронами, яких має велику кількість, і це не менш небезпечно. 

Російський адвокат і правозахисник Іван Павлов оцінив шанси Росії повернутися в Раду ООН з прав людини як великі, попри те, що «російське правосуддя давно перейшло на воєнні рейки і оперує вже навіть термінами не «підозрюваний» і «підсудний», а «ворог». 

У блоці каналу «Інтер» однією з головних тем стали 82-і роковини трагедії Бабиного Яру і вшанування пам’яті жертв цього злочину нацистів. За словами ізраїльсько-латиського історика, доктора наук, викладача Тель-Авівського університету Якова Фалькова, Путін, розповідаючи, що євреїв у Києві понад 80 років тому нібито розстрілювали «бандерівці», грубо фальсифікує історію. І робить це через те, що нині в Україні російські військові теж чинять геноцид. В Ізраїлі добре знають і про удар по Бабиному Яру 1 березня 2022 року російськими ракетами, зауважив Яків Фальков. У наступному блоці зокрема про перекручування Путіним фактів говорив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Воєнний експерт Олексій Гетьман коментував візити в Україну генсека НАТО Єнса Столтенберга і міністрів оборони Великої Британії та Франції. На думку Гетьмана, ці візити пов’язані з недавньою поїздкою Президента Зеленського до США і є певним сигналом навіть не стільки Україні, скільки іншим країнам НАТО, зокрема щодо необхідності прискорити поставки нам ракет Taurus. 

Про візит Столтенберга, а також про шанси Росії повернутися в Раду ООН з прав людини в цьому блоці говорив колишній постійний представник України при ООН і посол України в США Володимир Єльченко.

Заступник керівника  Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко аналізував ситуацію на білоруських кордонах. За його спостереженнями, потічок нелегальних мігрантів через Білорусь на Захід міліє, Лукашенко його пригальмовує, бо насправді боїться закриття кордонів. Зокрема зараз Лукашенко переправив цей потік мігрантів у бік Латвії, від якої білоруський диктатор залежить менше, ніж, наприклад, від Польщі. До того ж, він вважає, що ця країна найменш захищена.      

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» воєнний аналітик Іван Ступак висловив переконання, що у росіян буде ідеєю-фікс захопити танк Abrams, які вже почала отримувати Україна. За словами гостя, якщо це раптом і станеться, російські військові не зможуть його використовувати, як й іншу західну техніку. 

Професор міжнародного права Євген Цибуленко (Естонія) прокоментував обурення росіян вимогою Литви вивозити із країни авто з російськими номерами: в той час, як українські прокурори зафіксували вже понад сто тисяч воєнних злочинів росіян, здійснених в Україні, громадянам Росії не варто говорити, що «це війна Путіна» або «це війна Шойгу, а нас за що?» — причетні усі. 

Експерт з атомної енергетики Людвиг Литвинський не поділяє оптимізму президента Зеленського з приводу входження України до Ради керуючих МАГАТЕ: на переконання гостя, в організації немає серйозних інструментів впливу на ядерного шантажиста, яким є Росія.

Воєнний експерт Валерій Рябих зазначив, що головна умова припинення війни — забезпечення України необхідною кількістю зброї, зокрема і виробленої в Україні. Тому форум оборонних індустрій, який відбувається цими днями в Києві, дуже важливий. 

        

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
511
Теги:
Читайте також
07.10.2023 16:39
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
216
06.10.2023 14:49
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
218
05.10.2023 14:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
241
04.10.2023 17:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
438
25.09.2023 15:28
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
463
25.09.2023 10:14
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
278
24.09.2023 14:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
320
23.09.2023 13:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
392
22.09.2023 12:37
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
202
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду