Російські ЗМІ перебільшують масштаб злочинів проти мирного населення в зоні АТО - Amnesty International

Російські ЗМІ перебільшують масштаб злочинів проти мирного населення в зоні АТО - Amnesty International

20 Жовтня 2014
4156
20 Жовтня 2014
15:09

Російські ЗМІ перебільшують масштаб злочинів проти мирного населення в зоні АТО - Amnesty International

4156
Російські ЗМІ перебільшують масштаб злочинів проти мирного населення в зоні АТО - Amnesty International
Російські ЗМІ перебільшують масштаб злочинів проти мирного населення в зоні АТО - Amnesty International

Позасудові страти та інші навмисні вбивства зі сторони проросійських сепаратистів та прокиївських сил дійсно мали місце на Донбасі, але не у тих масштабах, про які повідомляють російські ЗМІ та органи влади. Про це повідомляється у звіті Amnesty International «Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні», у якому досліджувалися повідомлення про масові страти та звірства, пише «Українська правда».

 

У звіті представлені результати дослідження, проведеного в східній Україні в кінці серпня-вересня, та дані, зібрані під час інтерв'ю з жертвами порушень прав людини та їх сім'ями, очевидцями, місцевими посадовцями в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

 

«Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і  прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко», - заявила директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

 

За її словами, цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються. Також очевидним є те, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені.

 

Зокрема, організація дослідила повідомлення російських ЗМІ від 23 вересня про виявлення «масових поховань» в кількості більше 400 тіл в селищах Комунар і Нижня Кринка (Донецька область), які за два дні до того були під контролем прокиївських сил.

 

Організація знайшла переконливі докази причетності контрольованих Києвом сил до позасудових страт чотирьох чоловіків, похованих у двох могилах біля селища Комунар. Інші п'ять тіл, що поховані в одній могилі неподалік, належать проросійським бійцям. У розмові з Amnesty International члени їх підрозділу розказали, що бійці були вбиті в ході бойових дій.

 

За словами пані Мазур, це дійсно жахлива ситуація, яка має бути досліджена, але вона також свідчить, наскільки звинувачення в порушеннях роздмухуються, особливо з боку російської влади, і за умов інформаційної війни.

 

Також організація досліджувала повідомлення про страти та інші навмисні вбивства зі сторони сил сепаратистів в східній Україні. Серед жертв таких порушень були проукраїнські активісти та їх підозрювані прихильники, місцеві злочинці і затримані комбатанти.

 

Було підтверджено навмисне вбивство двох проукраїнських активістів у Райгородку (Донецька областіь) у середині квітня та двох полонених у Северодонецьку (Луганська область)  22 липня.

 

«Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових вбивств або поховань. Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках прирівнюються до воєнних злочинів. Цим порушенням має бути покладено край. Всі випадки, де є ґрунтовна підозра, повинні ефективно розслідуватися, а винні з обох сторін мають бути притягнуті до відповідальності», - сказала пані Мазур.

 

Нагадаємо, лідер бойовиків Андрій Пургін спростував поширене в російських ЗМІ повідомлення про виявлення масового поховання 400 осіб на Донеччині. Дезінформацію озвучив латвійський політик Ейнарс Граудіньш, якого представили експертом ОБСЄ. У міжнародній організації стверджують, що з цією людиною не співпрацюють.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4156
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду