Книжкову премію «Букер» для англомовних авторів отримав австралійський письменник

Книжкову премію «Букер» для англомовних авторів отримав австралійський письменник

15 Жовтня 2014
4250
15 Жовтня 2014
09:23

Книжкову премію «Букер» для англомовних авторів отримав австралійський письменник

4250
Книжкову премію «Букер» для англомовних авторів отримав австралійський письменник
Книжкову премію «Букер» для англомовних авторів отримав австралійський письменник

Вчора, 14 жовтня ввечері,  на урочистій церемонії в Лондоні престижну британську літературну премію Man Booker Prize, відому також як премію «Букер», отримав австралійський письменник Річард Фленаган за свій воєнний роман «Вузька дорога на далеку північ». Про це повідомляє «BBC Україна».

 

Дія роману Річарда Фленагана розгортається у часи Другої світової війни, під час прокладки Тайсько-бірманської залізниці між Бангкоком і Рангуном, яку також називають Дорогою смерті. Річард Фленаган працював над книжкою близько 12 років. Батько письменника, який дожив до 98 років і помер у той день, коли його син дописав свій роман, у роки війни перебував у японському полоні і брав участь у будівництві цієї залізниці. Після тригодинних дебатів за рішення про присудження нагороди пану Фленагану проголосувала більшість членів журі.

 

Письменник отримав приз з рук принцеси Камілли

 

Переможець отримав премії в 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 80 тисяч доларів). Нагороду австралійському письменнику вручала дружина принца Чарльза, герцогиня Корнуольська Камілла. Решта п'ять претендентів з шорт-листа отримали по 2,5 тисячі фунтів (близько 4 тисяч доларів). У нинішньому році в шорт-лист премії увійшли твори, присвячені, в основному, сучасності: «Усі ми абсолютно поза себе» Карен Джей Фаулер, «Воскреснути у відповідний час» Джошуа Ферріса, «Джей» Говарда Джейкобсона, «Чужі життю» Ніла Мукхерджі і «Як бути і тим, і іншим» Алі Сміта.

 

В цьому році вперше на премію міг претендувати будь-який англомовний письменник, чиї книги опубліковані у Великобританії. Раніше нагороду могли отримати тільки автори з Великобританії, Ірландії та країн Британської Співдружності.

 

Міжнародна Букерівська премія (Man Booker International Prize) заснована в 2005 році і вручається раз на два роки. Премія може бути присуджена як англомовному письменнику, так і автору, чиї твори перекладені англійською.

 

Нагадаємо, «ВВС Україна» оприлюднила «довгі списки» літературних премій «Книга року ВВС-2014» і «Дитяча книга року ВВС-2014», які проводяться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Номінантами на здобуття премії стали 33 книги, відібрані редакцією «ВВС Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4250
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду