У Гвінеї журналісти стали жертвами розправи натовпу через інформацію про вірус ебола

У Гвінеї журналісти стали жертвами розправи натовпу через інформацію про вірус ебола

28 Вересня 2014
7081
28 Вересня 2014
18:11

У Гвінеї журналісти стали жертвами розправи натовпу через інформацію про вірус ебола

7081
У Гвінеї журналісти стали жертвами розправи натовпу через інформацію про вірус ебола
У Гвінеї журналісти стали жертвами розправи натовпу через інформацію про вірус ебола

У селі за 900 кілометрів від столиці Гвінеї Конакрі, розлючений натовп вчинив розправу над трьома медійниками. Жертвами злочину стали журналіст приватного Radio Liberté FM Фаселі Камара (Facély Camara), його колега Молу Шеріф (Molou Chérif) і технік з комунального Radio Rurale Сідікі Сідібе (Sidiki Sidibé). Про це повідомила Media Foundation for West Africa (MFWA).

 

Ця новина фундації поповнюється новими подробицями та коментарями світових ЗМІ.

 

Обставини інциденту поки що повністю не з'ясовані. Однак є підстави вважати, що селяни підозрювали невідомих їм прибульців у поширенні вірусу ебола і в тому, що вони займаються «пропагандою білих», зазначається на сайті міжнародної організації «Репортери без кордонів».

 

Редактор Radio Rurale Крістоф Міллімоно (Christophe Millimono), якому вдалося уникнути жахливої розправи, сказав Комітету захисту журналістів (CPJ), що не розуміє мотивів агресивних дій. Адже перш, ніж було вчинено несподіваний напад, селяни доброзичливо поставилися до гостей.

 

Однак, за версією кореспондента MFWA, це сталося тому, що селяни вважали «еболу не реальною хворобою, а політичною брехнею, роздмухуваною владою». Трагічний інцидент став продовженням серпневих заколотів проти медичних працівників, спричинених чутками, що вони не вдаються до засобів дезинфікації, а поширюють вірус ебола.

 

У заяві речника гвінейського уряду Дамантанга Альбера Камари (Damantang Albert Camara) говориться, що жертвами, крім журналістів, стали й представники місцевої влади, медики та священик. Вони входили до складу делегації, яка їздила містами й селами враженої лихоманкою країни з просвітницькою місією.

 

В інтерв'ю Reuters речник уряду розповів, що селяни почали кидати у прибульців каміння. Декотрим з них вдалося втекти й сховатися. Однак тим, хто потрапив до рук озвірілого натовпу, перерізали горлянки.   

 

Їхні тіла знайшли у селі, де у березні цього року були зареєстровані перші випадки захворювання на лихоманку ебола на заході Африки, повідомляє ВВС.

 

Речник гвінейського уряду заявив, що жертв «холоднокровно вбили мешканці села».

 

«Трагедія у тому, що постраждали ті, хто міг допомогти чи повідомити про потреби громади, - заявив представник Комітету захисту журналістів (CPJ) у Західній Африці Пітер Нканга (Peter Nkanga). - Страх і дезінформація можуть бути такими ж смертоносними як вірус». Якщо гвінейська авлада не проведе повне й ретельне розслідування інциденту і не притягне винуватців до правосуддя, то це призведе до нових нападів.

 

Виконавчий директор віденського Міжнародного інституту преси (IPI) Елісон Бетел Маккензі (Alison Bethel McKenzie) заявила: «Насильницька смерть трьох хоробрих медійників викриває небезпеку, що з нею день-у-день зіштовхуються журналісти в усьому світі. Особливо, коли вони висвітлюють делікатні проблеми виникнення загрози здоров'ю такого масштабу».

 

Спілка незалежних радіо- й телестанцій Гвінеї (Union of Free Radio and Television Stations of Guinea) Гвінейська асоціація видавців приватних газет (Guinean Association of Private Newspaper Publishers) та Гвінейська асоціація електронних медій (Guinean On-Line Media Association) оприлюднили спільну заяву, в якій засудили злочин.

 

Прем'єр-міністр Мохамед Саїд Фофана (Mohamed Said Fofana) усвоєму зверненні до нації також висловив осуд масову різанину та пообіцяв покарати його винуватців. Уже заарештовано шістьох підозрюваних осіб.

 

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (WHO), перші спалахи лихоманки, збудником якої є вірус ебола, виявилися 1976 року водночас у Судані та у Демократичній Республіці Конго. Другий з них - у селі поблизу річки Ебола (Ebola). Звідси й назва хвороби.

 

Цьогорічний - наймасовіший і найнебезпечніший - спалах недуги зареєстрований з березня на Заході континенту від Гвінеї до Сьєрра-Леоне та Ліберії - країн, які ще не оговталися від тривалих збройних конфліктів і мають дуже слабкі системи охорони здоров'я.

 

Цього року вірус ебола вразив на Заході Африки 5357 осіб, понад 2625 - смертельно.

 

За даними ВОЗ, протягом півроку було інфіковано 337 медичних працівників, з них понад 180 померли.

 

Згідно з прогнозами, що їх містить доповідь Американських центрів контролю та запобігання хворобам (U.S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC), до 20 січня наступного року небезпеча недуга вразить на Заході Африки від 550 тис. до 1,4 млн. людей.

 

Аркадій Сидорук для «Телекритики»

Фото - http://www.meteoprog.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду