Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)

Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)

5 Вересня 2014
7773
5 Вересня 2014
14:43

Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)

7773
Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)
Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)

Міністерство оборони України звинуватило українське англомовне видання Kyiv Post у перекручуванні цитати полковника медичної служби Віталія Андронатія щодо поранених українських військових, яких було вибрано для лікування у Німеччині. Про це пише «Українська правда» з посиланням на редакційне повідомлення Kyiv Post.

 

У матеріалі Kyiv Post йшлося про те, що німецькі лікарі прийняли на лікування не найважче поранених військових, запропонованих Україною, а тих, кого вибрали самі і хто потребував менш складного і коштовного лікування. Зі списку з  22 осіб, запропонованих Україною, німецька сторона відібрала лише п'ятьох, а також на лікування запросили ще 15 поранених, обраних іноземними лікарями за власними критеріями.

 

У статті журналіст посилався на заяви полковника Віталія Андронатія та німецьких лікарів.

 

4 вересня на сайті Міністерства оборони з'явилося повідомлення про те, що «українським англомовним виданням Kyiv Post було поширено інформацію провокаційного характеру, в якій з посиланням на директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Віталія Андронатія повідомляється про нібито "відмову" лікарів Федеративної Республіки Німеччина лікувати важко поранених українських військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, всупереч попередній домовленості Президента України Петра Порошенка з канцлером ФРН Ангелою Меркель».

 

Цю публікацію Kyiv Post було названо «спробою російської сторони дискредитувати керівний склад Міністерства оборони та Збройних Сил України, посіяти недовіру і паніку серед населення та підірвати імідж України у світі». У повідомленні нагадали, що автором матеріалу на Kyiv Post є російський журналіст, кореспондент англомовного російського видання The Moscow Times.

 

При цьому у в заяві Міноборони не було наведено жодних пояснень, що саме мав на увазі пан Андронатій, не уточнюється, в якому з тверджень Kyiv Post міститься дезінформація.

 

Відомство закликало редакцію Kyiv Post спростувати інформацію та надалі поширювати виключно перевірені відомості, отримані з офіційних джерел.

 

Того ж дня, 4 вересня, редакція Kyiv Post опублікувала редакційне повідомлення з цього приводу на своєму сайті. «Нас звинуватили у перекручуванні і дезінформації, у невдячності за люб'язну допомогу німецького уряду. Міноборони навіть опублікувало повідомлення, у якому назвало Kyiv Post інструментом кремлівської пропаганди і агентом інформаційних війн», - зазначили у редакційному повідомленні в Kyiv Post.

 

Такі  звинувачення видання називає абсурдними. Редакція підкреслила, що дуже вдячна Німеччині за допомогу в лікуванні, проте її журналісти хотіли внести ясність у ситуацію. «Ми хочемо внести ясність. Ми надзвичайно вдячні Німеччині за прийняття українських солдат на лікування і розуміємо, що всі відібрані були у важкому стані. Але ми транслювали заяви, які чули від наших джерел: що деякі домовленості не були дотримані», - написали в редакції.

 

 

Заяву Віталія Андронатія щодо відбору військових на лікування в Німеччині можна почути зокрема у відео від Hromadske.tv. «Силами медичної служби фахівців госпіталя було відібрано 22 важких пацієнта для лікування в Германії. Однак з приїздом німецьких фахівців - військових лікарів - вони продивилися весь список, з цього списку відібрали тільки п'ятьох і всіх інших відібрали самі. В результаті було відібрано 11 лежачих і дев'ять більш легких сидячих пацієнтів», - зазначив пан Андронатій.

 

Полковник сказав також, що «німці відмовилися брати неперспективних поранених, тобто вони відмовилися від поранених спінальних, від поранених, які потребують реабілітації і від поранених, які потребують протезування" на користь тих, кого зможуть вилікувати якнайшвидше».

 

У Міністерстві оборони відмовилися «Детектор медіа» прокоментувати інцидент телефоном. Наразі «Детектор медіа» надіслала до відомства офіційний запит щодо того, яку цитату з журналістського матеріалу Міноборони трактує як дезінформацію та яким чином реагуватиме на редакційне повідомлення Kyiv Post.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду