detector.media
05.09.2014 14:43
Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)
Міноборони звинуватило Kyiv Post у дезінформації щодо відбору військових для лікування у Німеччині (ВІДЕО)

Міністерство оборони України звинуватило українське англомовне видання Kyiv Post у перекручуванні цитати полковника медичної служби Віталія Андронатія щодо поранених українських військових, яких було вибрано для лікування у Німеччині. Про це пише «Українська правда» з посиланням на редакційне повідомлення Kyiv Post.

 

У матеріалі Kyiv Post йшлося про те, що німецькі лікарі прийняли на лікування не найважче поранених військових, запропонованих Україною, а тих, кого вибрали самі і хто потребував менш складного і коштовного лікування. Зі списку з  22 осіб, запропонованих Україною, німецька сторона відібрала лише п'ятьох, а також на лікування запросили ще 15 поранених, обраних іноземними лікарями за власними критеріями.

 

У статті журналіст посилався на заяви полковника Віталія Андронатія та німецьких лікарів.

 

4 вересня на сайті Міністерства оборони з'явилося повідомлення про те, що «українським англомовним виданням Kyiv Post було поширено інформацію провокаційного характеру, в якій з посиланням на директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Віталія Андронатія повідомляється про нібито "відмову" лікарів Федеративної Республіки Німеччина лікувати важко поранених українських військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, всупереч попередній домовленості Президента України Петра Порошенка з канцлером ФРН Ангелою Меркель».

 

Цю публікацію Kyiv Post було названо «спробою російської сторони дискредитувати керівний склад Міністерства оборони та Збройних Сил України, посіяти недовіру і паніку серед населення та підірвати імідж України у світі». У повідомленні нагадали, що автором матеріалу на Kyiv Post є російський журналіст, кореспондент англомовного російського видання The Moscow Times.

 

При цьому у в заяві Міноборони не було наведено жодних пояснень, що саме мав на увазі пан Андронатій, не уточнюється, в якому з тверджень Kyiv Post міститься дезінформація.

 

Відомство закликало редакцію Kyiv Post спростувати інформацію та надалі поширювати виключно перевірені відомості, отримані з офіційних джерел.

 

Того ж дня, 4 вересня, редакція Kyiv Post опублікувала редакційне повідомлення з цього приводу на своєму сайті. «Нас звинуватили у перекручуванні і дезінформації, у невдячності за люб'язну допомогу німецького уряду. Міноборони навіть опублікувало повідомлення, у якому назвало Kyiv Post інструментом кремлівської пропаганди і агентом інформаційних війн», - зазначили у редакційному повідомленні в Kyiv Post.

 

Такі  звинувачення видання називає абсурдними. Редакція підкреслила, що дуже вдячна Німеччині за допомогу в лікуванні, проте її журналісти хотіли внести ясність у ситуацію. «Ми хочемо внести ясність. Ми надзвичайно вдячні Німеччині за прийняття українських солдат на лікування і розуміємо, що всі відібрані були у важкому стані. Але ми транслювали заяви, які чули від наших джерел: що деякі домовленості не були дотримані», - написали в редакції.

 

 

Заяву Віталія Андронатія щодо відбору військових на лікування в Німеччині можна почути зокрема у відео від Hromadske.tv. «Силами медичної служби фахівців госпіталя було відібрано 22 важких пацієнта для лікування в Германії. Однак з приїздом німецьких фахівців - військових лікарів - вони продивилися весь список, з цього списку відібрали тільки п'ятьох і всіх інших відібрали самі. В результаті було відібрано 11 лежачих і дев'ять більш легких сидячих пацієнтів», - зазначив пан Андронатій.

 

Полковник сказав також, що «німці відмовилися брати неперспективних поранених, тобто вони відмовилися від поранених спінальних, від поранених, які потребують реабілітації і від поранених, які потребують протезування" на користь тих, кого зможуть вилікувати якнайшвидше».

 

У Міністерстві оборони відмовилися «Детектор медіа» прокоментувати інцидент телефоном. Наразі «Детектор медіа» надіслала до відомства офіційний запит щодо того, яку цитату з журналістського матеріалу Міноборони трактує як дезінформацію та яким чином реагуватиме на редакційне повідомлення Kyiv Post.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY