Редакція «Ведомостей» вимагає від російської влади пояснити, чи воює Росія з Україною

Редакція «Ведомостей» вимагає від російської влади пояснити, чи воює Росія з Україною

27 Серпня 2014
6780
27 Серпня 2014
20:04

Редакція «Ведомостей» вимагає від російської влади пояснити, чи воює Росія з Україною

6780
Редакція «Ведомостей» вимагає від російської влади пояснити, чи воює Росія з Україною
Редакція «Ведомостей» вимагає від російської влади пояснити, чи воює Росія з Україною

Росія повинна чітко пояснити, чи воює вона з Україною, а влада РФ має розуміти, що за смерть солдатів на Донбасі доведеться відповідати. Про це йдеться в редакційній статті в російські газеті «Ведомости», пише «Українська правда».

 

Редакція газети написала, що «кількість завислих в повітрі питань про загиблих і затриманих на території України російських військовослужбовців досягла критичного рівня».

 

«Чи воює Росія в Україні і якщо так, то на яких підставах? Якщо ні, хто лежить у свіжих могилах і дає свідчення на допитах в Службі безпеки України?», - йдеться в статті.

 

Редакція нагадала про численні повідомлення про «зниклих» і «загиблих» під час «навчань» російських десантників з різних частин по всій Росії. «Російські військові категорично заперечують будь-яку участь у бойових діях, але нічого не говорять батькам про зниклих дітей», - обурилися журналісти.

 

Вони переконані, що «мовчання або невиразні коментарі офіційних відомств тільки посилюють атмосферу підозрілості і змушують згадати неприємні приклади з російської і радянської історії».

 

Зокрема, у «Ведомостях» нагадали про таке же мовчання влади, коли російські солдати гинули на полях в Афганістані, «в бойових діях в Кореї і В'єтнамі проти США, в Єгипті і Сирії - проти Ізраїлю», Чечні. «Й Афганістан, і Чечня, здавалося б, дають уроки відкритості. В тому й іншому випадку війна і спроби приховати дані про втрати серед своїх солдат сприяли розвитку кризи в суспільстві і падінню політичної підтримки влади», - йдеться в статті.

 

«Чи воює Росія з Україною? Це серйозне правове питання, що створює проблеми для конкретних людей. Як українська сторона поставиться до полонених, яких російська сторона не визнає своїми солдатами? Формально - як до учасників сепаратистських угруповань», - припустили російські журналісти.

 

У газеті задаються питанням, «якщо солдати перед відправкою на завдання терміново розірвали контракт - хто відповість за їхні здоров'я і життя?». «У родичів навіть не буде підстав вимагати від держави компенсації. Якщо ми не воюємо, а наші солдати опинилися в українському полоні - що заважає Міноборони оголосити їх дезертирами і після повернення на батьківщину запроторити в тюрму? На цю тему теж є багатий історичний досвід», - пишуть «Ведомости».

 

Журналісти припускають, що влада Росії намагається діяти «як у Криму», де участь російських військових спочатку теж не визнавалася. «"Славна перемога" вивела питання дотримання міжнародних та внутрішніх норм з поля зору росіян. Але в Криму обійшлося без стрілянини та жертв. На Південному Сході зовсім не те, там якась гіпотетична "перемога" нічого не спише», - заявили в редакції .

 

«Повного контролю над інформацією досягти неможливо. Відповідальність за жертви доведеться нести», - застерегли «Ведомости».

 

Нагадаємо, російські військовополонені визнали, що російські ЗМІ брешуть про ситуацію в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду