Обсяг комерційних грошей у суспільному мовленні  не має перевищувати 35% - Клаудіо Каппон

Обсяг комерційних грошей у суспільному мовленні не має перевищувати 35% - Клаудіо Каппон

31 Липня 2014
7704
31 Липня 2014
14:53

Обсяг комерційних грошей у суспільному мовленні не має перевищувати 35% - Клаудіо Каппон

7704
Обсяг комерційних грошей у суспільному мовленні  не має перевищувати 35% - Клаудіо Каппон
Обсяг комерційних грошей у суспільному мовленні  не має перевищувати 35% - Клаудіо Каппон

Якщо суспільне телебачення України хоче бути незалежним, суспільних коштів повинно бути набагато більше, ніж комерційних, переконаний віце-президент Європейської мовної спілки Клаудіо Каппон. Нагадаємо, екс-генеральний директор суспільного мовника Італії RAI, президент компанії Rai World Клаудіо Каппон дав ексклюзивне інтерв`ю Першому національному, на запрошення якого він вшосте прибув до України.

 

«Ідеальної системи не існує. Але, якщо мовник хоче бути незалежним, а це одна з головних цінностей суспільного мовлення, суспільних коштів повинно бути набагато більше, ніж комерційних, - сказав пан Каппон. - Звісно, рекламодавці та інвестори завжди матимуть свій інтерес і вплив. Але от BBC, як відомо, на 100 відсотків фінансується суспільними коштами. В Італії - трохи не так. Приблизно 30 відсотків грошей ми отримаємо від рекламодавців, що вважається високим відсотком».

 

Також він навів приклад Британії, де обсяг залучених у суспільному мовленні комерційних коштів - до 30 відсотків.

 

Як акцентував президент Rai World, кошти, які громадяни сплачують за перегляд суспільного телеканалу, дають можливість мовнику зберегти  незалежність від державного фінансування, що встановлюється та змінюється з року в рік урядами та парламентами. «Інший варіант, приміром, виділення певного відсотка на суспільне мовлення від ВВП країни, з бюджету, - додав Клаудіо Каппон. -  Головне, щоб процес фінансування громадського телебачення було напівавтоматичним. Парламент чи політики не повинні кожного року вирішувати, скільки виділити грошей. Інакше кожного року суспільне мовлення буде залежним від такого рішення. А такі умови можуть використовуватися, аби впливати на програми та політику мовника».

 

На думку менеджера, ефективний метод спонукати аудиторію платити за контент - демонструвати в ефірі ексклюзивний продукт. «У нас на Rai, приміром, ми робимо музичні фільми, оперні проекти. Надзвичайної якості. А головне - ми знімаємо ці оперні концерти не у приміщенні, а просто на вулиці, в місцях, про які йдеться в історії»,- розповів президент Rai World.

 

Також принципово для суспільного мовника досягти балансу в інформаційній та фінансовій політиці. «Основна проблема - як залишатися актуальним і сучасним в еру цифрових технологій, не маючи додаткових грошей для інвестицій? Відповідь, на мою думку, в тому, аби фокусуватися на пріоритетних напрямах і відкидати те, що має другорядне значення», - сказав Клаудіо Каппон.

 

Інтерв`ю «Детектор медіа» з Клаудіо Каппоном читайте незабаром.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду